ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η λύση για περισσότερα «μου αρέσει» στο Facebook

Η λύση για περισσότερα «μου αρέσει» στο Facebook

Η Nikon COOLPIX σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Berkeley της California αποκάλυψαν τον επιστημονικό τύπο για τις ιδανικές φωτογραφίες στο Facebook:

Τ + Ζ + (Ε + Α + Χ)

ΣΕ (σωστή έκθεση) – Θ (θάμπωμα)

Θέλετε να πετύχετε φωτογραφίες που θα «αρέσουν» πιο πολύ στο Facebook; Αν ναι, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τραβήξετε και να ανεβάσετε σκηνές τοπίων παρά πορτραίτα. Μια νέα μελέτη της Nikon COOLPIX σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Berkeley της California έδειξε ότι οι φωτογραφίες που συγκεντρώνουν τα περισσότερα «Μου αρέσει» – τη σημερινή ηλεκτρονική ένδειξη αποδοχής από το κοινό – είναι αυτές που απεικονίζουν γραφικά τοπία, χαριτωμένα ζωάκια ή φωτογραφίες τροφίμων.

Η μελέτη, κατά την οποία 500 άτομα από όλη την Ευρώπη αξιολόγησαν ένα σύνολο 35 φωτογραφιών με ποικιλία θεμάτων και ποιότητας εικόνας, έδειξε ότι τα πορτραίτα ανθρώπων ή οι ομαδικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε εκδηλώσεις προκάλεσαν τις λιγότερες θετικές αντιδράσεις. Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματά τους, οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν τύπο τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως οδηγό για τις φωτογραφίες που θα τραβήξουν και θα δημοσιεύσουν, αν επιδιώκουν τις καλύτερες δυνατές αντιδράσεις από τους φίλους τους.

Ο τύπος

Τ + Ζ + (Ε + Α + Χ)

ΣΕ (σωστή έκθεση) – Θ (θάμπωμα)

Οι φωτογράφοι του Facebook θα πρέπει ίσως να συμπεριλάβουν ένα τοπίο (Τ) ή ένα ζώο (Ζ) στη φωτογραφία τους και, επίσης, να εστιάσουν στην προβολή ενός στοιχείου που εμπνέει (Ε) – για παράδειγμα, ενός ηλιοβασιλέματος – ή ενός αστείου (Α) ή χαριτωμένου (Χ) στοιχείου στη σύνθεσή τους. Ταυτόχρονα, η λήψη του φωτός στην πιο φυσική μορφή του (με άλλα λόγια, η επίτευξη της σωστής έκθεσης (ΣΕ) και η ελαχιστοποίηση του θαμπώματος (Θ)) παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο.

Σημαντικά είναι και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, καθώς τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι φωτογραφίες με χαμηλή ανάλυση ή οι θαμπές φωτογραφίες έχουν λιγότερες πιθανότητες να τραβήξουν τα βλέμματα, ενώ μια φωτογραφία με σωστό φωτισμό γίνεται πάντα καλύτερα αποδεκτή σε σχέση με μια φωτογραφία με αμυδρό φωτισμό ή υπερέκθεση στο φως. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι παρά τη δημοτικότητα των καλλιτεχνικών φίλτρων που αλλάζουν τα χρώματα και την υφή, το πείραμα έδειξε πως αυτά τα εφέ έχουν ελάχιστη έως καμία επίδραση στο ποσοστό των «Μου αρέσει» που αποσπά μια φωτογραφία.

«Σύμφωνα με τη μελέτη μας, αυτό που πραγματικά μετράει είναι το συναίσθημα και η ποιότητα», αναφέρει ο Dr. Paul Piff, ο οποίος διηύθυνε την ερευνητική ομάδα. «Όταν ρωτήσαμε τους συμμετέχοντες ποιες φωτογραφίες θα κέρδιζαν την αποδοχή τους στο Facebook, αξιολογήσαμε επίσης τα συναισθήματά τους για κάθε φωτογραφία. Τα περισσότερα «Μου αρέσει» συγκέντρωσαν οι φωτογραφίες που ενέπνευσαν το θεατή, και σε αυτό υπερείχαν οι σκηνές με τοπία σε σχέση με αυτές που απεικόνιζαν άτομα. Οι σκηνές με άτομα προκαλούν κυρίως το συναίσθημα της ευτυχίας παρά έμπνευση. Παρόμοια, η κακή ποιότητα της φωτογραφίας εμποδίζει την ανάπτυξη συναισθημάτων. Αν κάποιος παρατηρήσει κόκκινα μάτια, σκηνές με κακό φωτισμό ή θαμπά πρόσωπα, οι πιθανότητες να επηρεαστεί από τη φωτογραφία είναι αισθητά λιγότερες.»

Μεθοδολογία

Για να καθορίσει τους λόγους για τους οποίους κάποιες φωτογραφίες «αρέσουν» περισσότερο, η ομάδα από το Πανεπιστήμιο Berkeley της California ζήτησε από 500 άτομα από όλη την Ευρώπη να δουν 35 φωτογραφίες ταξινομημένες με τυχαία σειρά μέσα από πέντε θεματικές ενότητες που εμφανίζονται συχνά στα κοινωνικά δίκτυα.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να φανταστούν ότι κοιτούσαν κάθε φωτογραφία στις Ενημερώσεις του Facebook στο προφίλ τους και ότι κάθε φωτογραφία είχε δημοσιευτεί από κάποιον γνωστό ή φίλο τους. Κατόπιν, ρωτήθηκαν αν θα έκαναν κλικ στο «Μου αρέσει» κάτω από τη φωτογραφία και τους ζητήθηκε να σχολιάσουν αν οι φωτογραφίες ήταν ελκυστικές και ποια ήταν τα συναισθήματά τους για αυτές.

Ανάμεσα στις 35 φωτογραφίες υπήρχαν πολλές φωτογραφίες ανθρώπων, τοπίων, μια σειρά φωτογραφιών σημαντικών γεγονότων, όπως γενέθλια ή γάμοι, πολλές φωτογραφίες ζώων και μια συλλογή φωτογραφιών τροφίμων. Ορισμένες φωτογραφίες εμφανίζονταν δύο φορές στο τεστ με τροποποιημένα τα φωτογραφικά τους στοιχεία, όπως το zoom, η ανάλυση, η έκθεση και το θάμπωμα. Στη συνέχεια, αναλύθηκαν στοιχεία, όπως η διαφορά στις απαντήσεις μεταξύ της μεγεθυσμένης και της σμικρυμένης εκδοχής της ίδιας φωτογραφίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η ποιότητα εικόνας και η σύνθεση έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο ποσοστό των «Μου αρέσει».

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με την πρόσφατη κυκλοφορία της φωτογραφικής μηχανής Nikon COOLPIX S800c, η οποία συνδυάζει την ισχύ απεικόνισης μιας φωτογραφικής μηχανής Nikon με τις δυνατότητες σύνδεσης μιας έξυπνης συσκευής Android™. Το οπτικό zoom 10x, ο αισθητήρας εικόνας CMOS 16 megapixel με οπίσθιο φωτισμό και οι λειτουργίες κατά του θαμπώματος εξασφαλίζουν εξαιρετικές φωτογραφίες και video, που μπορείτε να ανεβάσετε άμεσα στο Internet μέσω WiFi χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών που διατίθενται στο Google Play™.

Ο Nicolas Gillet, Διευθυντής καταναλωτικών προϊόντων της Nikon Europe, δήλωσε: «Η έρευνα έδειξε ότι μπορείτε να αποτυπώσετε πραγματικά κορυφαίες στιγμές σε μια φωτογραφία, αλλά αν δεν αποτυπώσετε το φως με τον κατάλληλο τρόπο ή η φωτογραφία είναι πολύ θαμπή, μπορεί να μην τραβήξει την προσοχή που της αξίζει όταν την μοιραστείτε στο Internet. Με την COOLPIX S800c, δεν χρειάζεται πλέον να θυσιάζετε την ποιότητα της φωτογραφίας για χάρη της άμεσης αποστολής ή το αντίστροφο.»