Η κλιματική αλλαγή οδήγησε τα μαμούθ στην εξαφάνιση

Newsbomb

Στοιχεία που δείχνουν πως ήταν η κλιματική αλλαγή και όχι ο ανθρώπινος παράγοντας η κύρια αιτία που οδήγησε τα μαμούθ στην εξαφάνιση διαθέτουν πλέον οι ερευνητές.

Ανάλυση DNA δείχνει πως ο αριθμός των μαμούθ άρχισε να μειώνεται πολύ νωρίτερα απ' ότι πιστευόταν μέχρι σήμερα, καθώς το κλίμα στον πλανήτη άλλαζε. Δείχνει επίσης πως στην Ευρώπη υπήρχε πληθυσμός μαμούθ που εξαφανίστηκε πριν από περίπου 30.000 χρόνια.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης πως η μείωση του πληθυσμού που οδήγησε και στην τελική εξαφάνισή τους άρχισε πριν από 20.000 χρόνια, όταν η Εποχή των Παγετώνων ήταν στην κορύφωσή της, και όχι πριν από 14.000 χρόνια όταν ο κόσμος άρχισε και πάλι να θερμαίνεται, όπως πιστευόταν έως σήμερα.

Εικάζουν πως ήταν τόσο το κρύο στον πλανήτη που το χορτάρι, το οποίο αποτελούσε την τροφή τους, άρχισε να εκλείπει. Ο περιορισμός του πληθυσμού τους μειώθηκε περαιτέρω καθώς η Εποχή των Παγετώνων τελείωνε, πιθανώς επειδή οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που αποτελούσαν το κατεξοχήν φυσικό τους περιβάλλον αντικαταστάθηκαν από δάση στο νότο και τούνδρα στο βορρά.

Η αιτία για την οποία τα μαμούθ εξαφανίστηκαν αποτελούσε θέμα έντονων επιστημονικών αντιλογιών. Ορισμένοι ερευνητές υποστήριζαν πως ήταν οι άνθρωποι που τα κυνήγησαν ανηλεώς προκαλώντας την εξαφάνισή τους ενώ άλλοι εντόπιζαν στις αλλαγές του κλίματος το βασικό λόγο εξαφάνισής τους.

Φυσικά πολλά είδη- ανάμεσά τους και ο άνθρωπος- έγιναν πολύ πιο δραστήρια μετά την Εποχή των Παγετώνων κι έτσι ο ανταγωνισμός μεταξύ των ειδών και το κυνήγι είναι πιθανό να συνετέλεσε στην εξαφάνισή τους, αλλά όχι να αποτέλεσε τη βασική αιτία, όπως τονίζει ο καθηγητής Adrian Lister του National History Museum.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved