ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ανακύκλωση λιπάσματος από απορρίμματα εστιατορίων

Ανακύκλωση λιπάσματος από απορρίμματα εστιατορίων

Μια καινοτόμα δράση κομποστοποίησης, που προωθείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Εδαφική Συνεργασία Ελλάδας - ΠΓΔΜ 2007 - 2013», ετοιμάζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, θα παράγεται λίπασμα από τα οργανικά απορρίμματα των εστιατορίων, το οποίο θα διατίθεται εντελώς δωρεάν στους δημότες, για να πρασινίσουν το σπίτι ή τη γειτονιά τους.
Σε αυτή τη φάση, όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο στάδιο της επιλογής συμβούλου για τη διαχείριση και τον συντονισμό του έργου αλλά και της σύνταξης των τεχνικών προδιαγραφών, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια στην προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού για τη συλλογή των οργανικών απορριμμάτων και την παραγωγή του κομπόστ.


Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, το πρόγραμμα για την κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων που παράγονται από τα καταστήματα εστίασης της πόλης θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από την περιοχή των Λαδάδικων. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο επιγράφεται «ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων και πράσινη επιχειρηματικότητα στον αστικό ιστό για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας», θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενώ από την ΠΓΔΜ συμμετέχει ο δήμος Στρούγκας.


Εξι «πράσινα σημεία»
Όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, το εδαφοβελτιωτικό υλικό που θα παράγεται με αυτήν τη διαδικασία θα διατίθεται στους πολίτες μέσα από τα «πράσινα σημεία», που πρόκειται να διαμορφωθούν σε έξι κομβικά σημεία της πόλης, ένα σε κάθε δημοτική κοινότητα.
Σε καθένα από αυτά, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, οι πολίτες θα μπορούν να αποθέτουν όλα ανεξαιρέτως τα ανακυκλώσιμα υλικά, ώστε αυτά στη συνέχεια να μεταφέρονται στο διακομιστικό κέντρο που πρόκειται να διαμορφωθεί στην περιοχή του Καλοχωρίου, όπως προβλέπεται και από σχετική προγραμματική συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και ΓΑΙΑΟΣΕ.


«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα καταλήξουμε στην επιλογή των χώρων σε κάθε δημοτική κοινότητα, όπου θα διαμορφωθούν αυτά τα 'πράσινα σημεία'. Θα απαιτηθεί να εκτελεστούν και ορισμένα μικρά τεχνικά έργα, καθώς οι χώροι θα πρέπει να περιφραχτούν, αλλά και να φωτιστούν», επισήμανε ο κ. Παππάς. Όπως είπε, το πρώτο «πράσινο σημείο» θα διαμορφωθεί στη δημοτική ενότητα της Τριανδρίας, στον χώρο του παλιού αμαξοστασίου.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Η ανακύκλωση «μπαίνει» στα σχολεία