ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δεν φαντάζεστε γιατί οι ζέβρες έχουν ρίγες!

Δεν φαντάζεστε γιατί οι ζέβρες έχουν ρίγες!

Ο λόγος για τον οποίο οι ζέβρες έχουν ρίγες έχει προκαλέσει διαφωνίες και αρκετή σύγχυση στον επιστημονικό κόσμο, καθώς οι περισσότεροι πίστευαν πως χρησίμευε ως… καμουφλάζ. Άλλοι ότι συνέβαλε στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας του σώματος και άλλοι σε κάποια άγνωστη κοινωνική λειτουργία.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, οι επιστήμονες βρήκαν την απάντηση! Για να αποφεύγουν τις… μύγες! Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι τα συμπαθέστατα αυτά τετράποδα δεν μπορούν ακόμα να χρησιμοποιήσουν μυγοσκοτώστρα (και δεν εννοούμε αυτή με το ηλεκτροσόκ)!

Μετά από ανάλυση γεωγραφικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Tim Caro, διαπίστωσε ότι τα τρία πιο διαδεδομένα είδη ζέβρας με ρίγες (Equus burchelli , Ε. ζέβρα , και Ε. grevyi) απαντώνται σχεδόν απόλυτα σε περιοχές όπου αλογόμυγες και μύγες τσε-τσε κάνουν… πάρτι!.

Οι μύγες, στις περιοχές που ζουν ,είναι γνωστό ότι βασανίζουν τα… ιπποειδή , ωστόσο οι μαύρες και άσπρες ρίγες των ζέβρων φαίνεται να εμποδίζουν την όραση τους, ανακλώντας το φως σε διάφορες κατευθύνσεις .

«Έμεινα έκπληκτος από τα αποτελέσματα μας», τόνισε ο Tim Caro, βιολόγος άγριας ζωής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, συμπληρώνοντας: «Υπήρχε μεγαλύτερη διαγράμμιση στις ζέβρες που ζούσαν όπου υπήρχε και περισσότερη… ενόχληση από τις μύγες».

Ο Brenda Larison από UCLA, ωστόσο πάτησε και λίγο… φρένο. «Αυτό είναι απίθανο να είναι η τελευταία λέξη για το θέμα. Πρέπει πρώτα να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει με τις ζέβρες στην πραγματική άγρια φύση πριν μπορούμε να είμαστε σίγουροι», είπε, υπογραμμίζοντας πως ενδέχεται να χρειαστεί πιο ειδική μελέτη για να λυθεί οριστικά το αίνιγμα που ταλαιπωρεί τους επιστήμονες για 140 περίπου χρόνια.

Διαβάστε ακόμα:

Του καρφώθηκε αλυσοπρίονο στο λαιμό και… (videos+photos)