ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Πεθαίνει» το Philae...

«Πεθαίνει» το Philae...

Το μικρό ρομπότ Philae (Φίλαι) αναμένεται να «πεθάνει» περίπου τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (14/11), όταν θα τελειώσει η ποσότητα ενέργειας που διαθέτει, όπως αποκάλυψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλίπ Γκοντόν, επικεφαλής του προγράμματος Rosetta στο CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Ερευνών) της Τουλούζ.

Το Φίλαι λειτουργεί με μια μπαταρία διάρκειας περίπου 60 ωρών, ενώ οι ηλιακοί του συλλέκτες που την τροφοδοτούν δεν λειτουργούν παρά ελάχιστα διότι το μικρό ρομπότ βρίσκεται στη σκιά, ανάμεσα σε απόκρημνα βράχια στην καρδιά του κομήτη, όπου προσεδαφίστηκε.

«Πιστεύουμε ότι το ρομπότ πρόκειται να σβήσει περίπου τα μεσάνυχτα», είπε ο Γκοντόν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το Φίλαι θα εισέλθει κατόπιν σε κατάσταση αναμονής.

Πάντως, «τα αποτελέσματα του Φίλαι είναι εκπληκτικά», τόνισε ο Μαρκ Πιρσέρ, διευθυντής του CNES. «Το 80% της αποστολής του έχει εκτελεστεί», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Το μικρό ρομπότ κατάφερε να προσεδαφιστεί στον πυρήνα του κομήτη Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο την περασμένη Τετάρτη, σε απόσταση που ξεπερνά τα 500 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη.

Ροή Ειδήσεων