ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πιο φθηνή η περιαγωγή δεδομένων στην Ευρώπη

Πιο φθηνή η περιαγωγή δεδομένων στην Ευρώπη

Μεγαλύτερη μείωση του κόστους χρήσης των smartphones ως μέσο πρόσβασης στο Διαδίκτυο όταν ο κάτοχος του βρίσκεται σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδιώκει η ΕΕ με τη Λετονία, η οποία έχει το τρέχον εξάμηνο την προεδρία, να ετοιμάζεται να καταθέσει μία πρόταση με την οποία το κόστος χρήσης των υπηρεσιών δεδομένων θα είναι το ίδιο είτε βρίσκεσαι εντός της χώρας σου είτε σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ.

Η πρόταση έγινε δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών – μελών της ΕΕ κατά τη διάρκεια πρόσφατου συμβουλίου των αρμόδιων υπουργών, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, και η πρόταση είναι αυτή τη στιγμή στο στάδιο της διαμόρφωσης.

Πρακτικά, αυτό που θα περιλαμβάνει είναι η επιβολή στους παρόχους της υποχρέωσης να έχουν την ίδια χρέωση για υπηρεσίες δεδομένων (mobile data) σε οποιοαδήποτε χώρα της ΕΕ και αν βρίσκεται ο συνδρομητής τους. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία διαφορετική χρέωση που ορισμένες φορές φθάνει ακόμη και τα 0,20 ευρώ ανά ΜΒ με τις ελληνικές εταιρείες, πάντως, να έχουν από τις πιο φθηνές υπηρεσίες. Σημειωτέον πως η πρόταση αναφέρει πως το χαμηλό αυτό κόστος θα αφορά συγκεκριμένο όγκο δεδομένων, ενώ στην συνέχεια η χρέωση θα είναι πολύ κοντά στην τιμή χονδρικής που είναι στα 0,05 ευρώ ανά ΜΒ.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ταχθεί υπέρ των προτάσεων για μείωση των χρεώσεων περιαγωγής στις φωνητικές κλήσεις σε επίπεδα τέτοια ώστε οι καταναλωτές να επιβαρύνονται ελάχιστα για τη χρήση του κινητού τηλεφώνου τους όταν βρίσκονται σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες παραπονιούνται ότι η επιβολή μειώσεων στις χρεώσεις περιαγωγής έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα τους και τους αποτρέπει να επενδύουν σε δίκτυα επόμενης γενιάς. Από την άλλη πλευρά, έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Δεν είναι τυχαίο ότι όμιλοι όπως η Vodafone αλλά και η Deutsche Telekom προσφέρουν πακέτα όπου ο συνδρομητής με μία επιβάρυνση της τάξεως των 5 ευρώ ημερησίως μπορεί να χρησιμοποιεί στο εξωτερικό τον δωρεάν χρόνο ομιλίας και τα δωρεάν δεδομένα που περιλαμβάνονται στο «εγχώριο» συμβόλαιο του. Για κάποιον που ταξιδεύει συχνά, τα 5 ευρώ είναι ένα σχετικά χαμηλό ποσό, αν αναλογιστεί κανείς πόσο μπορεί να σου στοιχίσουν οι υπηρεσίες περιαγωγής.

Σχετικές ειδήσεις