ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Άρχισαν να «κατεβαίνουν» τα Windows 10

Άρχισαν να «κατεβαίνουν» τα Windows 10

Ξεκίνησε από σήμερα η διάθεση των νέων Windows 10, του καινούριου λειτουργικού συστήματος της Microsoft, η οποία ευελπιστεί ότι τα W10 θα σημειώσουν μεγάλη επιτυχία, κάτι που της είναι απολύτως απαραίτητο.Η αναβάθμιση των υπάρχοντων συστημάτων με Windows 7 και Windows 8 είναι δωρεάν και αν έχετε κάνει «κράτηση» μέσω του εικονιδίου που έχει εμφανιστεί εδώ και αρκετές εβδομάδες κάτω δεξιά στην οθόνη σας, τότε απλώς θα χρειαστεί να περιμένετε να ολοκληρωθεί το «κατέβασμα» των αρχείων.

Του Δημήτρη Μαλλά

Μετά, όποτε θέλετε προχωράτε στην αναβάθμιση. H Microsoft υποστηρίζει ότι κατά την αναβάθμιση δεν πρόκειται να χάσετε αρχεία ή εφαρμογές, ενώ θα διατηρηθούν και οι ρυθμίσεις σας, τουλάχιστον οι περισσότερες από αυτές. Πιθανότατα, όσον αφορά στις ρυθμίσεις, να επηρεαστούν περισσότερο οι χρήστες που θα αναβαθμίσουν απευθείας από τα Windows 7. Πάντως, συνίσταται να κάνετε ένα backup των αρχείων σας, ιδίως των εγγράφων και των φωτογραφιών σας.
Η εγκατάσταση εκτιμάται ότι απαιτεί μία ώρα από τη στιγμή που έχετε “κατεβάσει” τα αρχεία, υπολογίστε περίπου μία ώρα. Κάποια καινούρια μηχανήματα μπορεί να χρειαστούν μόλις 20 λεπτά, κάποια πολύ παλιά λίγο πάνω από μία ώρα.

Νέα χαρακτηριστικά

Η Microsoft θεωρεί τόσο σημαντική αναβάθμιση τα Windows 10 ώστε άλλαξε την μέχρι τώρα τακτική της και δεν τα ονόμασε Windows 9, όπως αναμενόταν αρχικά.
Τα Windows 10 είναι πολύ πιο εύχρηστα από τα Windows 8 και προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες όσον αφορά την οργάνωση των αρχείων. Μία βασική αλλαγή είναι η επιστροφή του πλήκτρου “Έναρξη” (Start), ενώ πολύ σημαντικό είναι ότι όταν ξεκινάνε δεν θα εμφανίζεται το μενού με τα εικονίδια (tiles) που είδαμε στα Windows 8, αλλά απευθείας η “επιφάνεια εργασίας” (desktop), όπως έχουμε συνηθίσει στα Windows 7. Το μενού με τα tiles που θυμίζει tablet θα είναι διαθέσιμο μέσω του πλήκτρου start, ενώ θα το βλέπουμε και στα tablets. Πρακτικά, η Microsoft άκουσε τα πολλά παράπονα που υπήρξαν για τα Windows 8 και η διαφορά είναι μεγάλη.

Σημειωτέον πως το περιβάλλον θα προσαρμόζεται στο τι είδους μέσο εισαγωγής δεδομένων συνδέει ο χρήστης (πληκτρολόγιο, ποντίκι ή …τίποτα).

Ακόμη, τα Windows 10 ενσωματώνουν την Cortana, την «προσωπική βοηθό» που έχει αναπτύξει η Microsoft και η οποία απαντά και σε φωνητικές εντολές και ερωτήσεις. Η Cortana, η οποία θεωρείται από τις καλύτερες υλοποιήσεις «ψηφιακού» βοηθού και εμφανίστηκε πέρσι στα Windows Phone, θα αποτελεί βασικό κομμάτι των Windows 10 και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για να ανοίξετε ή να σταματήσετε εφαρμογές (π.χ. αναπαραγωγή μουσικής) όπως και για αναζητήσεις.

Μία σημαντική προσθήκη είναι ο Edge, το νέο πρόγραμμα πλοήγησης στο web (browser) της Microsoft που έρχεται να αντικαταστήσει τον Internet Explorer. Ο Edge είναι εξαιρετικά γρήγορος, προσαρμοσμένος στα δεδομένα της εποχής του video και προσφέρει την ίδια εμπειρία σε όλες τις συσκευές.
Στόχος είναι ακόμη τα Windows 10 να προσφέρουν κοινή εμπειρία σε κάθε είδους συσκευές, όποιο και αν είναι το μέγεθος της οθόνης που χρησιμοποιούν.

Σχετικές ειδήσεις