ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι τεχνολογικές τάσεις του 2016 θα παρουσιαστούν στη CES

Οι τεχνολογικές τάσεις του 2016 θα παρουσιαστούν στη CES

Μία καλή γεύση για το τι θα δούμε μέσα στο 2016 στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών πρόκειται να προσφέρουν οι εκθέτες του Consumer Electronics Show (CES), το οποίο ανοίγει τις πύλες του επισήμως την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου στο Λας Βέγκας.

Του Δημήτρη Μαλλά

Η CES είναι μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις ψηφιακών τεχνολογιών παγκοσμίως και παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες ανακοινώσεις που γίνονται εκεί στοχεύουν περισσότερο στην αμερικανική αγορά, είναι από τις εκδηλώσεις που αλλάζουν τα δεδομένα κάθε χρόνο.

Φέτος, οι τομείς όπου αναμένεται να υπάρξουν οι περισσότερες ανακοινώσεις είναι αυτές των ...αυτοκινήτων και του «έξυπνου σπιτιού», ενώ περιμένουμε να δούμε και αρκετά νέα προϊόντα από το χώρο των wearables, ήτοι των συσκευών που φοριούνται στο χέρι. Φυσικά, θα υπάρχουν και αρκετές ανακοινώσεις για φορητούς υπολογιστές και tablets, ενώ για τα smartphones μάλλον θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το Mobile World Congress (MWC) το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη.

Οι πρώτες ανακοινώσεις πάντως ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται από μεγάλους κατασκευαστές που προσπαθούν κιόλας να αποφύγουν τον «πανικό» που θα υπάρχει όταν ξεκινήσει η έκθεση. Και οι περισσότερες ανακοινώσεις αφορούν το «έξυπνο σπίτι». Για παράδειγμα, η LG ανακοίνωσε το SmarThinQ Hub, το οποίο ουσιαστικά είναι μία συσκευή που επιτρέπει τη διασύνδεση και τη διαχείριση όλων των έξυπνων ψηφιακών συσκευών που έχει εγκαταστήσει κάποιος μέσα στο σπίτι του με ιδιαίτερα έμφαση στους τελευταίας γενιάς αισθητήρες. Αντίστοιχα, η Samsung ανακοίνωσε ότι στο εξής όλες οι νέες οικιακές συσκευές της θα μπορούν να διασυνδεθούν με άλλες οικιακές συσκευές και με το Διαδίκτυο, επιβεβαιώνοντας ποια είναι η νέα τάση.

Όπως είναι αναμενόμενο από τη φετινή CES δεν θα λείψουν και ανακοινώσεις για νέες τηλεοράσεις και θα δούμε κάποια μοντέλα -πρωτότυπα κατά κύριο λόγο- με δυνατότητα αναπαραγωγής εικόνας σε ανάλυση 8K. Υπενθυμίζεται ότι πρακτικά το 2015 ήταν η χρονιά που οι τηλεοράσεις 4Κ ή Ultra HD έγιναν σχετικά προσιτές στο ευρύ κοινό αν και προς το παρόν το περιεχόμενο που υπάρχει διαθέσιμο σε αυτή την ανάλυση δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Από την άλλη πλευρά, όλοι ετοιμάζονται για το 8Κ περιεχόμενο, οπότε είναι λογικό να βλέπουμε και νέες τηλεοράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης, ορισμένες εταιρείες δεν δείχνουν έτοιμες να παρατήσουν το 3D και έτσι μία μάλλον άσημη εταιρεία, η KDX γνωστοποίησε ότι στο Λας Βέγκας θα δείξει μία λύση που επιτρέπει να βλέπει κανείς 3D περιεχόμενο χωρίς να φορά τα ειδικά γυαλιά!!! Για να δούμε αν κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει την τύχη του 3D, το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά στο χώρο της τηλεόρασης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πέραν των τηλεοράσεων, ενδιαφέρον και φέτος θα υπάρξει γύρω από τα wearables, τα οποία πάντως μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει αποδεκτά με ενθουσιασμό από τους καταναλωτές παρά τη δυναμική είσοδο της Apple.

Όσον αφορά στις υπολογιστικές συσκευές, το νέο μοντέλο είναι αυτό των μηχανημάτων που κινούνται μεταξύ tablet και φορητού υπολογιστή και αυτό θα δούμε και το 2016. Το πρώτο δείγμα, μάλιστα, το έδωσε ήδη η Lenovo, η οποία ανακοίνωσε τρία νέα μοντέλα στη σειρά Thinkpad Χ1. Το ένα είναι η αναβάθμιση του «κλασικού» και εξαιρετικά λεπτού μοντέλου της, το δεύτερο είναι το Χ1 Yoga που προσφέρει τη δυνατότητα για αναδίπλωση της οθόνης κατά 360 μοίρες και ενδεχομένως η πιο ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι το X1 Tablet. Το τελευταίο είναι ένα 12άρι tablet με Windows που μπορεί να συνδεθεί με πληκτρολόγιο και διαθέτει ειδικό stand (σ.σ. μοιάζει αρκετά με το Surface Pro της Microsoft) αλλά το μεγάλο ατού του είναι ότι μπορεί να πάρει ειδικά modules που το «ενισχύουν» είτε με μία επιπλέον μπαταρία είτε με έναν βιντεοπροβολέα ιδιαίτερα χρήσιμο για παρουσιάσεις είτε με μία ειδική 3D κάμερα που απευθύνεται σε σχεδιαστές και γραφίστες.

Τα τελευταία δύο χρόνια, στη CES οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους και κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και φέτος. Νέα και προσιτά ηλεκτρικά οχήματα, όπως το Chevy Bolt, νέα συστήματα ελέγχου και αυτοματισμών, όπως αυτό που φέρεται έτοιμη να παρουσιάσει η BMW και γενικώς πολλές νέες, ψηφιακές δυνατότητες που έχουν ως στόχο να κάνουν το αυτοκίνητο όχι μόνο περισσότερο φιλικό στο περιβάλλον -και στην τσέπη του κατόχου του- αλλά και περισσότερο έξυπνο.