ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

MWC: Τι κάνει ένας πρωταθλητής της F1 σε ένα συνέδριο για την κινητή τηλεφωνία;

MWC: Τι κάνει ένας πρωταθλητής της F1 σε ένα συνέδριο για την κινητή τηλεφωνία;

Απαραίτητες για τη νίκη είναι και στη F1 οι κινητές τεχνολογίες και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που σε ένα συνέδριο κινητών επικοινωνιών, όπως είναι το Mobile World Congress εμφανίστηκε ο παγκόσμιος πρωταθλητής Λιούις Χάμιλτον.

Του απεσταλμένου μας στη Βαρκελώνη Δημήτρη Μαλλά

Για να παραδεχτεί μάλιστα ότι χωρίς αυτές δύσκολα θα μπορούσε να είναι ο νικητής.

«Το αυτοκίνητο μου μιλάει συνέχεια. Η τεχνολογία έχει τέτοια συμμετοχή στη προσπάθεια μας που η επιτυχία δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των οδηγικών ικανοτήτων» δήλωσε από το βήμα του Mobile World Congress, ο παγκόσμιος πρωταθλητής της F1, Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος βρίσκεται στη Βαρκελώνη προετοιμαζόμενος για τη φετινή αγωνιστική περίοδο.

Η ομάδα της Mercedes AMG Petronas συνεργάζεται με τη γνωστή από το χώρο των επεξεργαστών Qualcomm προκειμένου να συγκεντρώνουν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που αφορούν το μονοθέσιο και να τις αναλύουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να λαμβάνονται οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις. «Η αξιοποίηση αυτών των δεδομένων μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ της νίκης και της ήττας» σημείωσε ο Βρετανός πιλότος.

Το μονοθέσιο της Mercedes διαθέτει αισθητήρες για οτιδήποτε έχει σχέση με το αυτοκίνητο, από τη θερμοκρασία και τη φθορά των ελαστικών, μέχρι την ιδανική γραμμή οδήγησης. Ευτυχώς για μένα δεν χρειάζεται να αναλύω όλες αυτές τις πληροφορίες. Είναι δουλειά των μηχανικών. Η ομάδα μας απαρτίζεται από 1.300 άτομα. Σε μένα φτάνουν μόνο οι απολύτως χρήσιμες πληροφορίες» σημείωσε ο κ. Χάμιλτον.

Μία σημαντική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι οι ταχύτητες διακίνησης των δεδομένων. Στο παρελθόν, τα δεδομένα που συλλέγονταν από το όχημα μεταφέρονταν στους υπολογιστές της Mercedes αφού σταματούσε το μονοθέσιο. Διαδικασία που απαιτούσε 20 λεπτά, σύμφωνα με τους ανθρώπους της ομάδας. Τώρα, χάρη στις υπάρχουσες ασύρματες τεχνολογίες, μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο μειώνοντας το χρόνο που απαιτείται για την ανάλυση των δεδομένων. «Είναι εντυπωσιακή αυτή η αλλαγή» τόνισε ο παγκόσμιος πρωταθλητής.

Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην F1 κάποια στιγμή φθάνουν και στο χώρο των συμβατικών αυτοκινήτων. «Λατρεύω την εξέλιξη της τεχνολογίας. Είμαι ενθουσιασμένος με τις δυνατότητες που μας δίνει» επεσήμανε ο κ. Χάμιλτον.

Ρoή Ειδήσεων