Ο τρόπος που βλέπουμε τηλεόραση έχει πλέον αλλάξει…

Newsbomb

Παρακολούθηση ταινιών σε smartphones, tablets και φορητούς υπολογιστές όποια στιγμή το επιθυμούν, δυνατότητα να δουν συνεχόμενα επεισόδια μίας τηλεοπτικής σειράς, “πάγωμα” της εικόνας, προσωποποιημένο προφίλ θέασης, streaming περιεχομένου όποια στιγμή το θέλουν.

Του Δημήτρη Μαλλά

Αυτές είναι ορισμένες από τις πολυάριθμες υπηρεσίες στις οποίες έχουν αρχίσει πλέον να έχουν πρόσβαση οι Έλληνες καταναλωτές που επιλέγουν να γίνουν συνδρομητές σε κάποια από τις υπάρχουσες υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης με τις επιλογές, μάλιστα, να είναι πλέον αρκετά διερυμένες.

Το 2016 ξεκίνησε πολύ δυναμικά όσον αφορά τις τηλεοπτικές υπηρεσίες με το λανσάρισμα και στην Ελλάδα του Netflix, της πιο γνωστής υπηρεσίας streaming περιεχομένου μέσω Διαδικτύου. Προς το παρόν, οι υπότιτλοι είναι στα αγγλικά, αλλά υπήρξαν 1-2 περιπτώσεις εμφάνισης ελληνικών υποτίτλων, γεγονός που προκάλεσε αισιοδοξία σε πολύ κόσμο, αν και επισήμως το Netflix δηλώνει ότι θα κινηθεί μόνο στα αγγλικά.

Η εμφάνιση του Netflix μπορεί να συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά η πραγματικότητα είναι πως τις σημαντικότερες αλλαγές πρόκειται να φέρουν οι νέες υπηρεσίες που λανσάρουν σταδιακά Nova και ΟΤΕ TV και δίνουν μία περισσότερο προσωποποιημένη εμπειρία τηλεθέασης. Πρακτικά, εισερχόμαστε σε μία εποχή όπου οι Έλληνες τηλεθεατές, εφόσον είναι συνδρομητές στις αντίστοιχες υπηρεσίες, θα μπορούν να βλέπουν το περιεχόμενο που επιθυμούν τη στιγμή που το θέλουν και επιπλέον στη συσκευή που προτιμούν. Πρόκειται για μία διεθνή τάση, η οποία γίνεται όλο και πιο έντονη.

Μέχρι τώρα, η τηλεθέαση ήταν γραμμική. Αυτό σημαίνει ότι ο τηλεθεατής έβλεπε το περιεχόμενο των ελεύθερων τηλεοπτικών σταθμών βάσει του προγραμματισμού που έκαναν τα ίδια τα κανάλια. Η έλευση της συνδρομητικής τηλεόρασης είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθούν οι επιλογές που έχουμε όσον αφορά τον αριθμό των καναλιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα δορυφορικά “μπουκέτα” της Nova και του OTE TV υπάρχουν πάνω από 250 κανάλια -είτε “κλειδωμένα” είτε ελεύθερα- που καλύπτουν πρακτικά κάθε κατηγορία περιεχομένου. Ειδικά στο χώρο των αθλητικών προγραμμάτων, το διαθέσιμο περιεχόμενο είναι πλέον πολύ μεγάλο.

Επιπλέον, οι συνδρομητικές πλατφόρμες προσφέρουν και τη δυνατότητα να δει κάποιος τελευταίας παραγωγής ταινιών εφόσον πληρώσει ένα μικρό ποσό προκειμένου να “ανοίξει” η κλειδωμένη συχνότητα από τον αποκωδικοποιητή του. Όμως, η προβολή ταινίας ξεκινά σε συγκεκριμένες ώρες, αν και συνήθως προβάλλεται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το επόμενο βήμα είναι η δυνατότητα να παρακολουθεί κανείς την ταινία ή το επεισόδιο μίας σειράς τη στιγμή που το θέλει, έχοντας, μάλιστα, τη δυνατότητα να σταματήσει την προβολή και να συνεχίσει αργότερα. Αυτή η δυνατότητα για προβολή περιεχομένου κατά παραγγελία (video on demand) παρέχεται μεν στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια (σ.σ. από τις πρώτες υπηρεσίες ήταν το hol TV που πλέον ονομάζεται Vodafone TV) αλλά η πραγματική “έκρηξη” αναμένεται να γίνει φέτος. Ο ένας λόγος είναι το Netflix, το μεγάλο πλεονέκτημα του οποίου είναι ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί και βάσει των προτιμήσεων του χρήστη του προτείνει και ανάλογο περιεχόμενο.

Ο άλλος είναι ότι Nova και ΟΤΕ TV προχωρούν σε σημαντικές αλλαγές στις πλατφόρμες τους με στόχο να προσφέρουν μία σαφώς βελτιωμένη εμπειρία στους πελάτες του.

Ο ΟΤΕ έχει παρουσιάσει ληση την υβριδική τηλεοπτική πλατφόρμα του που επιδιώκει να συνδυάζει τη δορυφορική λήψη με την ευρυζωνική σύνδεση. Από την 1η Φεβρουαρίου, οι νέοι συνδρομητές του OTE TV έχουν πρόσβαση στο νέο μενού υπηρεσιών και σε νέες υπηρεσίες όπως είναι το OTE Cinema On Demand για την ενοικίαση ταινιών, το OTE Replay TV με το οποίο οι συνδρομητές μπορούν να γυρίζουν το χρόνο πίσω έως 48 ώρες και να παρακολουθούν επιλεγμένα προγράμματα ετεροχρονισμένα, ενώ συνδέοντας έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο στον αποκωδικοποιητή θα μπορούν να κάνουν εγγραφές προγραμμάτων. Στους υπάρχοντες συνδρομητές οι νέες υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες σταδιακά από τον Απρίλιο, καθώς απαιτείται αναβάθμιση -που θα γίνεται μέσω του δορυφόρου- των υφιστάμενων αποκωδικοποιητών

Αντίστοιχες κινήσεις ετοιμάζει και η Nova, η οποία έχει ξεκινήσει η αναβάθμιση όλης της συνδρομητικής με νέο λογισμικό. Ήδη προσφέρεται η δυνατότητα για pause, play και rewind κατά τη διάρκεια παρακολούθησης ζωντανού προγράμματος, ενώ σε πιλοτικό στάδιο είναι και η δυνατότητα εγγραφής. Επιπλέον, σύντομα θα δίνεται και η δυνατότητα σύνδεσης των αποκωδικοποιητών με το Internet μέσω της Ethernet θύρας προκειμένου να προσφέρεται πρόσβαση στις διαδραστικές υπηρεσίες.

Σημειωτέον πως εγγραφή προγραμμάτων προσφέρεται από Nova και OTE TV και τώρα. Πρόκειται για το αποκαλούμενο PVR, το οποίο, όμως, απαιτεί ειδικό αποκωδικοποιητή.

Και οι δύο πλατφόρμες προσφέρουν υπηρεσίες παρακολούθησης περιεχομένου σε φορητές συσκευές, ενώ στα πλάνα τους είναι η παροχή προσωποποιημένης εμπειρίας θέασης, έναν άλλο τομέα που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Nova και OTE TV δεν είναι οι μόνοι πάροχοι που κινούνται στο χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης, απλώς είναι οι μεγαλύτεροι. Η Vodafone έχει το Vodafone TV (πρώην hol TV), μία υπηρεσία που απαιτεί ευρυζωνική σύνδεση και προσφέρει 50 κανάλια και πρόσβαση σε μία αρκετά μεγάλη βιβλιοθήκη περιεχομένου για παρακολούθηση on demand. “Μπουκέτο” τηλεοπτικών καναλιών έχει και η Cyta Ελλάδος με το Cytavision. Τόσο η Vodafone όσο και η Cyta Ελλάδος σκοπεύουν να ενισχύσουν το περιεχόμενο των υπηρεσιών τους.

Επίσης, στο χώρο των τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου συναντάμε το I Love TV, το οποίο έχουν δημιουργήσει οι Αττικές Εκδόσεις και η nemo online. Η υπηρεσία προσφέρει πρόσβαση σε μία βιβλιοθήκη με τηλεοπτικές σειρές από όλο τον κόσμο και έχει το δικό της “φανατικό” κοινό. Επίσης, η Audiovisual έχει δημιουργήσει το pameodeon.gr που προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης ταινιών μέσω του Web, ενώ μία ακόμη νέα συνδρομητική υπηρεσία είναι το neovod.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved