ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η αντιύλη έλκεται από το μαγνητικό πεδίο της Γης

Η αντιύλη έλκεται από το μαγνητικό πεδίο της Γης
Σε μια σημαντική ανακάλυψη προέβησαν επιστήμονες από την Ιταλία, διαπιστώνοντας πως ο πλανήτης μας είναι «τυλιγμένος» από μια λεπτή ζώνη αντιπρωτονίων…

Σε μια σημαντική ανακάλυψη προέβησαν επιστήμονες από την Ιταλία, διαπιστώνοντας πως ο πλανήτης μας είναι «τυλιγμένος» από μια λεπτή ζώνη αντιπρωτονίων.

Η ανακάλυψη αυτή ενισχύει σημαντικά την θεωρία πως το μαγνητικό πεδίο της γης μπορεί να αποτελέσει «παγίδα» για την αντιύλη. Η παρουσίαση της νέας θεωρίας έγινε στο “Astrophysical Journal Letters”, στο οποίο τονίζεται πως ο ανιχνευτής κοσμικής ακτινοβολίας Pamela ευθύνεται για αυτά τα ευρήματα.

Η εσωτερική ζώνη «Βαν Άλεν» η οποία βρίσκεται γύρω από τη Γη, μπορεί και «εγκλωβίζει» τα αντιπρωτόνια της κοσμικής ύλης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει αρκετή αντιύλη κοντά στον πλανήτη μας, ώστε στο απώτερο μέλλον να αποτελέσει μια άκρως αποδοτική προωθητική ύλη για τα διαστημόπλοια, μια ιδέα που ήδη μελετά η NASA.

Ο ερευνητής Αλεσάντρο Μπρούνο και ο Πιερτζιόρτζιο Πικότσα έκαναν τη μελέτη και αποφάνθηκαν πως τα αντιπρωτόνια εκμηδενίζονται όταν έρθουν σε επαφή με κανονική ύλη, όπως τα πρωτόνια. Όσα τέτοια σωματίδια δεν έρχονται αμέσως σε επαφή με την κανονική ύλη, παραμένουν εν ζωή για λεπτά ή και για ώρες, σχηματίζοντας έτσι μια ζώνη αντιύλης, η οποία αποτελεί «την πιο άφθονη πηγή αντιπρωτονίων κοντά στη Γη».