ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Καλοκαίρι στην Αθήνα: Ανακάλυψε τα Αναφιώτικα

Καλοκαίρι στην Αθήνα: Ανακάλυψε τα Αναφιώτικα

Γραφικά σοκάκια, ασβεστωμένα σπίτια με μπλε πορτοπαράθυρα, ανθισμένες βουκαμβίλιες και γάτες που περιφέρονται νωχελικά στα στενά

Κατερίνα Ηλιάκη

Στα Αναφιώτικα θα αισθανθείς για λίγο σαν να είσαι σε κάποιο νησί των Κυκλάδων. Αν έχεις ξεμείνει στην Αθήνα τον Αύγουστο και νιώθεις νοσταλγία για τα μαγευτικά τοπία του Αιγαίου, κάνε μια βόλτα στην ωραιότερη περιοχή της πόλης!

Η ιστορία της πιο γραφικής γειτονιάς της Αθήνας...

3

Σωστά υποψιάζεσαι τη σύνδεση του ονόματος του ιδιαίτερου οικισμού στο κέντρο της πόλης με το μικρό νησί. Η γειτονιά πήρε το όνομά της από τους εργάτες της Ανάφης που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή για να χτίσουν το παλάτι του Όθωνα στα μέσα του 19ου αιώνα. Οι μάστορες οικοδόμησαν τα σπίτια τους σύμφωνα με τη λαϊκή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων και παράλληλα, αναστήλωσαν τους δύο ναούς που βρίσκονταν στην περιοχή από τον 17ο αιώνα: Το ναό του Αγίου Συμεών και του Αγίου Γεωργίου των Βράχων. Εγκαταστάθηκαν στους πρόποδες της Ακρόπολης με τις οικογένειές τους και δημιούργησαν τα σπίτια και τις αυλές τους στο σημαντικότερο βράχο της Ελλάδας. Με την πάροδο των χρόνων, η συνοικία εξαπλώνονταν και αποκτούσε όλο και περισσότερους νησιώτες αλλά και πρόσφυγες που κατέφθασαν από τη Σμύρνη το 1922.

4

Σήμερα, τα Αναφιώτικα είναι η περιοχή που απέμεινε από τις κατεδαφίσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας το 1950, όταν χαρακτήρισε τον οικισμό αυθαίρετο, υποστηρίζοντας ότι κατέστρεφε τον βράχο της Ακρόπολης. Κάποια σπίτια απαλλοτριώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1970, ενώ σήμερα απομένουν λιγοστά από αυτά, τα οποία κατοικούνται κανονικά. Με τη φροντίδα των ανθρώπων που επιμένουν να ζουν στην περιοχή, ο οικισμός παραμένει αλώβητος και διατηρεί αναλλοίωτα στοιχεία του παρελθόντος.

Πρόσβαση

Λίγα λεπτά από τη στάση Ακρόπολη, Σύνταγμα ή Μοναστηράκι, θα συναντήσεις την πιο ατμοσφαιρική γειτονιά της Αθήνας, την Πλάκα. Περιπλανήσου στα δρομάκια με τα νεοκλασικά κτήρια και κάνε μια στάση στην κεντρική πλατεία Φιλόμουσου Εταιρείας. Χάζεψε τους τουρίστες στις ταβέρνες που διασκεδάζουν με «παραδοσιακά έθιμα», σπάνε πιάτα και χορεύουν συρτάκι. Ανακάλυψε τους υπαίθριους πάγκους με τα βιβλία, επισκέψου έναν από τους χώρους τέχνης που θα βρεις στην περιοχή ή μία από τις μικρές εκκλησίες.

Από τον Άγιο Γεώργιο του Βράχου, που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, θα βρεθείς γρήγορα στα ασβεστωμένα σκαλοπάτια που οδηγούν στην πιο γραφική γειτονιά της Αθήνας, τα Αναφιώτικα. Τα σοκάκια μοιάζουν με λαβύρινθο και διαρκώς θα νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε αδιέξοδο, αλλά αν συνεχίσεις μέχρι τέλους, θα βρεθείς στο πιο ψηλό σημείο της περιοχής, με μοναδική θέα στο Λυκαβηττό αλλά και ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Περπάτησε στα στενά και εξερεύνησε το... νησί στο κέντρο της πόλης. Η πλακόστρωτη συνοικία μπορεί να μην έχει θάλασσα, αλλά σίγουρα θα νιώσεις σαν να βρίσκεσαι σε κάποιο νησί του Αιγαίου έστω και για λίγο. Και όλα αυτά, μέσα στην καρδιά της πολύβουης Αθήνας...

Δείτε ΕΔΩ τα Αναφιώτικα από ψηλά:

Σχετικές ειδήσεις