ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2019: 3 + 1 προορισμοί της τελευταίας στιγμής!

Πάσχα 2019: 3 + 1 προορισμοί της τελευταίας στιγμής!

Αν τρομάζετε στην ιδέα και μόνο να μείνετε στο «κλεινόν άστυ» τις άγιες ημέρες του Πάσχα, έχουμε για εσάς τους ιδανικούς προορισμούς, αλλά και όλες τις λεπτομέρειες για μια ολιγοήμερη εκδρομή της τελευταίας στιγμής.

Ακόμα και αν ο χρόνος δεν είναι με το μέρος σας, καθώς είναι Μεγάλο Σάββατο και εσείς ακόμα βρίσκετε στη δουλειά, μην αγχώνεστε γιατί υπάρχουν μερικοί προορισμοί που είναι κυριολεκτικά μέσα στα πόδια σας! Φτιάξτε, λοιπόν, βαλίτσες και φεύγουμε για… Πάσχα στο χωριό.

Στην Αίγινα στο πι και φι

Προορισμός παντός καιρού, τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα για χαλαρά διήμερα, στην Αίγινα θα περάσεις ένα νησιώτικο παραδοσιακό Πάσχα και το καλύτερο είναι ότι βρίσκεται μία ανάσα από τον Πειραιά.

Μόλις, 1 ώρα και 10 λεπτά από το λιμάνι του Πειραιά, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού έχει να επιδείξει όμορφες, καθαρές παραλίες, πλούσια ιστορία και το μοναδικό στον κόσμο φιστίκι Αιγίνης.

Το λιμάνι της Αίγινας, η πρώτη εικόνα που αντικρίζει από το καράβι ο επισκέπτης του νησιού, αποτελεί ένα από τα γραφικότερα λιμάνια του Σαρωνικού, με τα νεοκλασικά κτήρια να δεσπόζουν στον παραλιακό δρόμο και το λευκό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου να καλωσορίζει τους επισκέπτες.

Εκτός, από τα κιόσκια που πωλούν το νόστιμο φιστίκι, το βλέμμα του επισκέπτη τραβούν οι άμαξες με τα άλογα, που προσφέρουν την πρώτη επαφή με την Αιγινίτικη ζωή. Καθώς, διασχίζεις την παραλία και χαζεύεις τα κότερα που είναι αραγμένα στο λιμάνι και τις υπαίθριες λαχαναγορές, τα γραφικά καφενεδάκια σου «κλείνουν» το μάτι για ένα ουζάκι στα γρήγορα!

Το Πάσχα γιορτάζεται με κατανυκτικές λειτουργίες στις εκκλησιές και τα μοναστήρια του νησιού και φαντασμαγορική Ανάσταση στο λιμάνι. Ένα παλιό έθιμο που αναβιώνει τη Δευτέρα του Πάσχα είναι ο «Χορός της Λαμπρής», που γίνεται το πρωί, γύρω στις 10 - 12, στην Παλαιοχώρα, μπροστά από το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, με μουσική από λαϊκά όργανα και πολύ χορό.

Για ρουμελιώτικο Πάσχα στην Αμφίκλεια

Μεγάλο ατού της Αμφίκλειας είναι η απόσταση από το κλεινόν άστυ, καθώς σε μόλις 2,5 ώρες μπορείς να απολαύσεις ένα γνήσιο ρουμελιώτικο Πάσχα, με φολκλορικά στοιχεία.

Ο παραδοσιακός της οικισμός με τα πέτρινα σπίτια και τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, τα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής αρχοντικά, οι όμορφες εκκλησίες και πλατείες αλλά και οι τοπικές νοστιμιές κάνουν ολοένα και περισσότερους Αθηναίους να την επιλέγουν ως ήρεμο, ρομαντικό, οικογενειακό προορισμό.

Εδώ την Κυριακή του Πάσχα ο παραδοσιακός οβελίας ψήνεται ομαδικά σε κάθε γειτονιά, σε μεγάλους λάκκους, περπατώντας στις γειτονιές της Αμφίκλειας, βλέπεις να ψήνονται 10-15 αρνιά στη σειρά και φυσικά είσαι καλοδεχούμενος να δοκιμάσεις.

100% νησιώτικο Πάσχα στην Άνδρο

Στην Άνδρο το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερη κατάνυξη, οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας στις εκκλησίες και στα μοναστήρια του νησιού, η περιφορά του Επιταφίου στα δρομάκια της Χώρας, η Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο και η γιορτινή ατμόσφαιρα της Κυριακής σε κάνουν να νιώθεις πως το Πάσχα γιορτάζεται καλύτερα με νησιώτικη ατμόσφαιρα.

Η Άνδρος είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για την άνοιξη και φυσικά για το καλοκαίρι. Τα γραφικά χωριά της, σκαρφαλωμένα σε κατάφυτες πλαγιές με πολλά νερά, αποπνέουν τη ναυτοσύνη του νησιού. Η αρχοντική Χώρα της κρατά σε υψηλό επίπεδο την πολιτιστική παράδοση του τόπου, και όλα αυτά μια ανάσα από την Αθήνα!

Η Άνδρος απέχει από την Ραφήνα μόλις, γι΄αυτό εύκολα μπορείτε να τη διαλέξετε ως μικρή πασχαλινή απόδραση με πολλές απολαύσεις.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στην Παναγία Θεοσκέπαστη στη Χώρα γίνεται η Ανάσταση μέσα σε πανδαιμόνιο βεγγαλικών και κροτίδων. Η βραδιά συνεχίζεται με την παραδοσιακή μαγειρίτσα και διασκέδαση μέχρι το πρωί.

Αράχωβα, για ένα κοσμοπολίτικο και παραδοσιακό Πάσχα

Παράδοση και κατανυκτική ατµόσφαιρα διακρίνουν το Πάσχα στην Αράχωβα. Αν και αποτελεί νούµερο ένα χειµερινό προορισµό, δεν είναι λίγοι όσοι την επιλέγουν και για µια µίνι πασχαλινή απόδραση µε ιδιαίτερα κατανυκτικό ύφος.

Φηµισµένο έθιµο είναι το «Πανηγυράκι» του Αϊ-Γιώργη, που λαµβάνει χώρα κάθε χρόνο. Οι εορτασµοί κρατούν 3 µέρες µε λιτάνευση της ιερής εικόνας, κανονιοβολισµούς, παραδοσιακά τραγούδια, αθλητικά δρώµενα και χορούς. Ανήµερα το Πάσχα, πραγµατοποιείται η περιφορά της εικόνας στο χωριό, συνοδευόµενη από πλήθος πιστών.

Υπάρχει ακόμα χρόνο για μία μίνι απόδραση, αρκεί να έχετε διάθεση!