ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιο ρεκόρ σημειώνει η θερμοκρασία: Οι επιστήμονες προβλέπουν θερμή συνέχεια 6 εβδομάδων

Παγκόσμιο ρεκόρ σημειώνει η θερμοκρασία: Οι επιστήμονες προβλέπουν θερμή συνέχεια 6 εβδομάδων

Η θερμοκρασία και στην Ελλάδα έχει πάρει την ανιούσα, ενώ σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη σε ολόκληρη την ήπειρο.

Καμπανάκι από τους επιστήμονες για ακόμη πιο θερμές ημέρες τις επόμενες 6 εβδομάδες ανά τον πλανήτη, δεδομένου ότι έχουν ήδη σημειωθεί δύο διαδοχικά ρεκόρ. Τη Δευτέρα, 3 Ιουλίου η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 17,01 βαθμούς Κελσίου και ακολούθησε νέο ρεκόρ την επόμενη ημέρα, στους 17,18 βαθμούς Κελσίου.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην υγεία, στα οικοσυστήματα και στην οικονομία καθώς το φαινόμενο της υπερθέρμανσης συνδυάζεται με την έλευση του φαινομένου Έλ Νίνιο, που προκαλεί ξηρασία, πλημμύρες, κυκλώνες, ακραίες θερμοκρασίες και έξαρση λοιμωδών ασθενειών.

Η θερμοκρασία και στην Ελλάδα έχει πάρει την ανιούσα, ενώ σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη σε ολόκληρη την ήπειρο.

Σε 23 επαρχίες της Ισπανίας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 βαθμούς, στη Ρουμανία ο θερμόμετρο «άγγιξε»τους 39 βαθμούς, με το νερό σε μερικές περιοχές να μην είναι πόσιμο, λόγω προηγούμενων πλημμυρών.

Η Ιταλία, από τα τέλη Ιουνίου βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό σε 14 πόλεις, καθώς αναμένονται θερμοκρασίες έως και 47 βαθμούς. Αντίθετα στην Ολλανδία, σπάνια για την εποχή, καλοκαιρινή καταιγίδα, με ανέμους που ξεπερνούν τα εκατόν σαράντα πέντε χιλιόμετρα τη ώρα, στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ρεκόρ θα μπορούσε να σπάσει αρκετές φορές φέτος.

Ο Robert Rohde, επικεφαλής επιστήμονας στο Berkeley Earth, επίσης προειδοποιεί για ακόμη θερμότερες μέρες τις επόμενες 6 εβδομάδες και εξηγεί ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τις αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε συνδυασμό με το φαινόμενο El Nino, με επίκεντρο τον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό κάθε δύο έως επτά χρόνια.

Ακόμα και ο χειμώνας στην Ανταρκτική είναι ασυνήθιστος, με τη θερμοκρασία να σημειώνει ρεκόρ φτάνοντας στους 8,7 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αριζόνα και το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, που πλήττονται από καύσωνα εδώ και εβδομάδες, η θερμοκρασία έφτασε σχεδόν τους 45 βαθμούς Κελσίου, με τους ειδικούς να μην αποκλείουν την κατακόρυφη αύξηση θανάτων απο θερμοπληξία, σε περίπτωση κατάρρευσης του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Φέτος έχει ήδη καταρριφθεί ρεκόρ θερμότητας σε όλο τον κόσμο, με καταστροφικές συνέπειες.

Από το Τέξας και το Μεξικό όπου λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων αναφέρθηκαν 112 θάνατοι, μέχρι την Ινδία και την Κίνα η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν από τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί, ακόμη και υπό την εξέλιξη του φαινομένου Λα Νίνια που χαρακτηρίζεται από χαμηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες των ωκεανών.

Ένα «διπλό χτύπημα» ενός πολύ ισχυρού Ελ Νίνιο και της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης από την καύση ορυκτών καυσίμων οδήγησε στο να γίνει το 2016 η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, WMO που δεν αποκλείει πλέον το 2023 ή το 2024 να σπάσει το ρεκόρ θερμότητας του 2016.

Σχετικές ειδήσεις