TRAVEL

Αυτές οι πέντε πόλεις της Ελλάδας δεν «ζηλεύουν» καθόλου τα νησιά!

Αυτές οι πέντε πόλεις της Ελλάδας δεν «ζηλεύουν» καθόλου τα νησιά!

Μπορεί τα νησιά της Ελλάδας να είναι παγκοσμίως κορυφαίοι προορισμοί, όμως υπάρχουν παραθαλάσσιες πόλεις της ηπειρωτικής χώρας, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτά.

Γραφικά σοκάκια, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ιστορικά κέντρα, παλιές εκκλησίες, ακόμα και μεσαιωνικά τείχη διατηρούν κάποιες από αυτές, δημιουργώντας μια εξαιρετική σύνθεση με τους σύγχρονους οικισμούς.

Σε απόσταση αναπνοής διαθέτουν εξαιρετικές παραλίες, που δελεάζουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς, ενώ το πλεονέκτημά τους, ότι δηλαδή εφόσον οι ταξιδιώτες έχουν δικό τους όχημα μπορούν να φτάσουν και να αναχωρήσουν όπως τους εξυπηρετεί, είναι, για πολλούς, ασύγκριτο.

Συγκεντρώσαμε στο άρθρο αυτό πέντε παραθαλάσσιες πόλεις της Ελλάδας σε Πελοπόννησο, Στερεά, Ήπειρο και Μακεδονία. Όλες είναι γνωστές για τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και την ιστορία τους, με μουσεία και μνημεία που αξίζει όλοι να επισκεφθούν. Παράλληλα είναι πόλεις με προσεγμένες τουριστικές δομές, ικανές να φιλοξενήσουν επισκέπτες σε κάθε περίοδο του χρόνου. Ας γνωρίσουμε καλύτερα λοιπόν το Ναύπλιο, το Γαλαξίδι, την Πάργα, την Καβάλα και τη Ναύπακτο!

Ναύπλιο: Η κουκλίστικη πόλη και τα σπουδαία αξιοθέατα

Έχει καθιερωθεί ως «προορισμός του Σαββατοκύριακου», λόγω της εύκολης πρόσβασης από την Αθήνα, όμως το Ναύπλιο είναι εξαιρετικό μέρος για δουν από κοντά οι επισκέπτες του μνημεία και αξιοθέατα από την ιστορία της Ελλάδας, την αρχαία και τη σύγχρονη. Παράλληλα διαθέτει μια κουκλίστικη παλιά πόλη με στενά δρομάκια, πανέμορφα καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες, αλλά και αναπαλαιωμένα αρχοντικά που λειτουργούν ως ξενώνες. Ο κεντρικός πεζόδρομος Βασιλέως Γεωργίου οδηγεί στην υπέροχη πλατεία Συντάγματος, που σφύζει πάντοτε από ζωή. Εκεί βρίσκονται το ιστορικό Βουλευτήριο και το παλιό τζαμί, παλιές εκκλησίες, τουρκικές κρήνες και πανύψηλα πλατάνια.

Ο πεζόδρομος της Αρβανιτιάς, γύρω από το κάστρο της Ακροναυπλίας, είναι απολαυστικός περίπατος δίπλα στη θάλασσα. Το Παλαμήδι, με τα 999 σκαλιά του (κατά την παράδοση) και το κελί της φυλακής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, «στεφανώνει» την πόλη – δε νοείται επίσκεψη στο Ναύπλιο χωρίς αυτό. Με καραβάκι οι επισκέπτες μπορούν να δουν το Μπούρτζι, το φρούριο – φυλακή που είναι σήμα κατατεθέν της πόλης, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, οι Μυκήνες. Όσο για παραλίες, η Αρβανιτιά, το Τολό, η Κάντια, ο Καραθώνας είναι μερικές μόνο από τις οργανωμένες ακτές για τους επισκέπτες.

Γαλαξίδι: Η ναυτική πολιτεία των καπετανέων

Στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου, στη Φωκίδα, βρίσκεται το Γαλαξίδι, η πόλη των καπετάνιων. Αν και «στεριανοί», οι κάτοικοι του Γαλαξιδίου ασχολήθηκαν με τη θάλασσα και κατά τον 19ο αιώνα ήταν μία από τις πιο ισχυρές ναυτικές δυνάμεις του ελληνικού κράτους. Σήμερα το Γαλαξίδι είναι μια παραθαλάσσια πόλη, γεμάτη με τα παλιά αρχοντικά των καπετανέων, πολλά από τα οποία λειτουργούν σήμερα ως ξενοδοχεία. Σκάλες και στενά δρομάκια, ανάμεσα στα δίπατα αρχοντικά ενώνουν τις γειτονιές της πόλης, ενώ στο τοπίο ξεχωρίζουν οι μεγαλοπρεπείς εκκλησίες: Ο Άγιος Νικόλαος, προστάτης των ναυτικών, αλλά και η Αγία Παρασκευή, στο δάπεδο της οποίας είναι χαραγμένος ο ζωδιακός κύκλος.

Στην παραλία της πόλης, δίπλα στις ψαρόβαρκες, οι ταβέρνες σερβίρουν φρέσκα ψάρια και άλλες νοστιμιές της περιοχής. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν τον περίπατό τους δίπλα στη θάλασσα και δεν παραλείπουν να δουν από κοντά το Ναυτικό Μουσείο της πόλης. Το Γαλαξίδι βρίσκεται σε «απόσταση αναπνοής» από τους Δελφούς και την Αράχωβα, αλλά και από μερικές από τις πιο γνωστές παραλίες της περιοχής. Το Γαλαξίδι, αξίζει να θυμόμαστε πως το τριήμερο της Αποκριάς πλημμυρίζει από κόσμο που έρχεται να γλεντήσει στα περίφημα αλευρομουτζουρώματα!

Πάργα: Η αρχοντική κωμόπολη της Ηπείρου

«Στης Πάργας τον ανήφορο, κανέλα και γαρύφαλλο» λέει το γνωστό δημοτικό τραγούδι της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης και δεν είναι καθόλου τυχαίο που η μικρή αυτή κωμόπολη εξυμνάται από τον λαϊκό καλλιτέχνη κατ’ αυτόν τον τρόπο. Τα παλιά της διώροφα αρχοντικά, με τις κόκκινες στέγες και τους πολύχρωμους τοίχους και πορτοπαράθυρα, σχηματίζουν έναν πανέμορφο καμβά. Σκάλες και δρομάκια ενώνουν τις πάνω γειτονιές με την πολύβουη παραλία της πόλης, ενώ στην κορυφή δεσπόζει το ενετικό της κάστρο.

Από το λιμάνι, που είναι γεμάτο εστιατόρια και καφέ, ο επισκέπτης αγναντεύει το νησάκι της Παναγίας. Δίπλα μπορεί να απολαύσει κολύμπι και ηλιοθεραπεία, στην ολόχρυση αμμουδιά, ενώ μπορεί επίσης να πάρει το καραβάκι για τους Παξούς, ακόμα και για μια μονοήμερη εκδρομή. Κοντά στην Πάργα επίσης βρίσκεται ο Αχέροντας, ο ποταμός που κατά τους αρχαίους Έλληνες οδηγεί στον κόσμο του Άδη και ο οποίος σήμερα αποτελεί κέντρο εναλλακτικού τουρισμού. Πολύ κοντά, στην περιοχή της Πρέβεζας, βρίσκεται το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, ένας πολύ ξεχωριστός αρχαιολογικός χώρος που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Σύμφωνα με τον Όμηρο, από εκεί ο Οδυσσέας κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο, ενώ εκεί πήγαιναν όσοι είχαν ανάγκη να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους που είχαν φύγει από τη ζωή.

Καβάλα: Σταυροδρόμι πολιτισμών ανά τους αιώνες ιστορίας της

Μια πανέμορφη παλιά πόλη, ένα εντυπωσιακό κάστρο, καμάρες από την εποχή του Βυζαντίου, αρχοντικά του 19ου αιώνα και φυσικά η σύγχρονη… τσιμεντούπολη, συνθέτουν το τοπίο στην Καβάλα, που πολλοί χαρακτηρίζουν ως την πιο όμορφη πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας. Η βόλτα στα σοκάκια της παλιάς πόλης, στο κάστρο, στο λιμάνι είναι πραγματικά απολαυστική. Μικρά μαγαζάκια δελεάζουν τους περιπατητές, ενώ εστιατόρια και καφετέριες προσφέρουν παραδοσιακές νοστιμιές και ανατολίτικα γλυκά στα οποία δύσκολα μπορεί κάποιος να αντισταθεί.

Σε κάθε… βήμα υπάρχει κι ένα αξιοθέατο στην πόλη αυτή, καθώς εκτός από την παραδοσιακή παλιά της πόλη, έξω από τα τείχη του κάστρου, υπάρχουν τα αρχοντικά των μεγαλεμπόρων του καπνού, που χτίστηκαν μετά το 1850, οι καπναποθήκες, οι Καμάρες που είναι κατάλοιπα του υδραγωγείου της Βυζαντινής εποχής, το παλιό καρνάγιο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Δημοτικό Μουσείο και το Μουσείο Καπνού είναι μερικά μόνο από αυτά. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται παραλίες με τιρκουάζ νερά και πεντακάθαρες αμμουδιές. Μια εκδρομή στη Θάσο σχεδόν… επιβάλλεται, ενώ πολύ κοντά είναι το Δέλτα του Νέστου, το όρος Παγγαίο και ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, μεταξύ άλλων.

Ναύπακτος: Ο ιδανικότερος συνδυασμός βουνού και θάλασσας

Μια μικρή, σύγχρονη πόλη, χτισμένη μέσα σ’ ένα βενετσιάνικο κάστρο. Η Ναύπακτος εντυπωσιάζει με το γραφικό της λιμάνι, τον πεζόδρομό της, το Στενοπάζαρο και τα πλακόστρωτα καλντερίμια της. Το Κάστρο της Ναυπάκτου, χτισμένο ψηλά στο λόφο πάνω από την πόλη είναι εξαιρετικά καλοδιατηρημένο και προσφέρει εκπληκτική θέα σε ολόκληρο τον Κορινθιακό, και φυσικά τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο.

Με αφετηρία τη Ναύπακτο, οι επισκέπτες έχουν το ίδιο εύκολα, δύο επιλογές: Βουνό και θάλασσα. Οι παραλίες σε αυτήν την πλευρά του Κορινθιακού είναι ειδυλλιακές και ιδανικές για κάθε περίσταση. Γρίμποβο και Ψανή με τα αιωνόβια πλατάνια τους, είναι βραβευμένες με γαλάζια σημαία, ενώ εξαιρετικές είναι και οι παραλίες στη γειτονική Φωκίδα, με τη Χιλιαδού, το Μοναστηράκι και τον Μαραθιά να ξεχωρίζουν. Αντίστοιχα, η ορεινή Ναυπακτία είναι σήμερα πολύ δημοφιλής ορεινός προορισμός της χώρας, με τους λάτρεις του ράφτινγκ να επιλέγουν τον ποταμό Εύηνο για τη διασκέδασή τους. Καγιάκ, πεζοπορία, ορειβασία, είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που μπορούν οι επισκέπτες της να απολαύσουν κάθε εποχή του χρόνου.

Μικρές, γραφικές και πανέμορφες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τα εξίσου πανέμορφα ελληνικά νησιά. Αρκεί οι επίδοξοι ταξιδιώτες να θελήσουν να τους δώσουν μια… «τίμια» ευκαιρία!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.