TRAVEL

Ανακαλύπτουμε τα καλύτερα νησιά για foodies και απογειώνουμε τις στιγμές μας με δροσερή μπύρα ΑΛΦΑ

Ανακαλύπτουμε τα καλύτερα νησιά για foodies και απογειώνουμε τις στιγμές μας με δροσερή μπύρα ΑΛΦΑ

Υπάρχουν αναρίθμητοι λόγοι για να επισκεφθεί κάποιος την Ελλάδα και να βιώσει μία ανεπανάληπτη εμπειρία αυθεντικού, ελληνικού καλοκαιριού.

Από τις ηλιόλουστες, «καυτές» ημέρες μέχρι τα γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια και από το «κρυστάλλινο» γαλάζιο του Αιγαίου μέχρι τις κατάφυτες «πράσινες» ακτές του Ιονίου. H χώρα μας διαθέτει τις απαραίτητες λεπτομέρειες, ώστε να φιγουράρει ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς παγκοσμίως, ξεπερνώντας σε επισκεψιμότητα ακόμη και τους πιο εξωτικούς, κοσμοπολίτικους προορισμούς.

Παρόλα αυτά, μόνο εμείς οι ντόπιοι και όσοι έχουν καταφέρει να επισκεφτούν την Ελλάδα στο παρελθόν, γνωρίζουμε καλά πως η χώρα μας διαθέτει μία από τις πιο απολαυστικές κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Χάρη στην ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση, το μεσογειακό κλίμα, το πολύπλευρο, ανάγλυφο έδαφός της που συνδυάζει απόκρημνες οροσειρές με απέραντες πεδιάδες και βρέχεται από θάλασσα, η χώρα μας αποτελεί έναν τόπο «πλούσιο» σε εκλεκτές πρώτες ύλες, γεγονός που την έχει αναγάγει σε έναν «πόλο» έλξης για κάθε γνήσιο foodie.

Γιατί, λοιπόν, να μην γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας μέσα από τις σπεσιαλιτέ του; Γιατί να μην πραγματοποιήσουμε ένα άκρως γευστικό island hopping για να απολαύσουμε τις στιγμές μας, δοκιμάζοντας μαζί παραδοσιακά πιάτα και λαχταριστά, ντόπια εδέσματα, ενώ θα τσουγκρίζουμε ξανά και ξανά τα ποτήρια μας με μία δροσιστική μπύρα ΑΛΦΑ;

Αν διερωτάστε ποια είναι αυτά τα νησιά, αυτοί οι ιδιαίτεροι γαστρονομικοί προορισμοί, η λίστα που ακολουθεί σίγουρα θα αποδειχθεί χρήσιμη για εσάς, αυτό το καλοκαίρι!

Κέρκυρα για λαχταριστό μπουρδέτο και καλοψημένο σοφρίτο

Για πολλούς η Κέρκυρα θεωρείται η «αρχόντισσα» του Ιονίου, ένα μεγάλο νησί ανυπέρβλητης αρχιτεκτονικής αισθητικής και σπάνιου φυσικού κάλλους, το οποίο ξεχωρίζει για τα γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια, τις εμβληματικές καμάρες, τον βενετσιάνικο, κοσμοπολίτικο αέρα και την παραδοσιακή της κουζίνα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την «πλούσια» ιστορία της. Όσοι είχαν τη χαρά να επισκεφθούν την Κέρκυρα στο παρελθόν, λοιπόν, υποστηρίζουν πως είναι ένα μέρος που διεγείρει και αφυπνίζει τις αισθήσεις. Αρκεί κάποιος να δοκιμάσει την παραδοσιακή παστιτσάδα από κόκκινες πιπεριές, κρέας κόκορα ή μοσχαριού με τριμμένο κεφαλοτύρι, για να καταλάβει ακριβώς τι εννοούν. Σε κάθε περίπτωση, αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε σύντομα μέχρι την Κέρκυρα, τότε το σοφρίτο (soffritto) που στα ιταλικά σημαίνει «καλοψημένο, είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο από «χτυπημένο» καλοψημένο μοσχάρι, εμπλουτισμένο με ξύδι, σκόρδο και μαϊντανό, το οποίο αξίζει να δοκιμάσετε.

Αναπάντεχες «εκρήξεις» γαστρονομικής απόλαυσης στη Σαντορίνη

Μπορεί η Σαντορίνη να είναι ένα νησί που φημίζεται για το παραμυθένιο ηλιοβασίλεμα, τα ασβεστωμένα στενά με τα υπόσκαφα σπίτια και τις τρουλωτές εκκλησίες του, όμως το στοιχείο που την κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, «κρύβεται» κάτω από τη γη. Διότι το έδαφός της είναι εμπλουτισμένο με ένα μοναδικό κράμα στοιχείων και μετάλλων, στα οποία οφείλει την καλλιέργεια της καλύτερης και πιο εύγευστης ντομάτας σε όλη τη χώρα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι ντοματοκεφτέδες είναι το πιάτο που προτιμούν όσοι επισκέπτονται το νησί. Ακόμη και αν έχουν δημιουργηθεί πολλές διαφορετικές εκδοχές του διαχρονικού πιάτου, η παραδοσιακή συνταγή επιτάσσει φρέσκο και ξερό κρεμμύδι και μπαχαρικά, όπως ρίγανη, δυόσμο, άνηθο και κανέλα. Για κάθε ταξιδιώτη, λοιπόν, οι ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης αποτελούν τον ιδανικό μεζέ για τις καλοκαιρινές στιγμές με τα αγαπημένα του πρόσωπα, ένα απολαυστικό πιάτο που ταιριάζει απόλυτα με μία από τις πιο αγαπητές μπύρες στην Ελλάδα, τη μπύρα ΑΛΦΑ, η οποία χάρη στην ελαφριά γεύση της και το απαλό άρωμα βύνης, αναδεικνύει όλα τα υλικά που περιλαμβάνει το δημοφιλές αιγαιοπελαγίτικο πιάτο.

Λέσβος για εκλεκτές πρώτες ύλες και απολαυστικό σφουγγάτο

Η απόσταση που χωρίζει τον Πειραιά από τη Μυτιλήνη υπολογίζεται περίπου στις δέκα ώρες. Αναμφίβολα είναι ένα πολύωρο ταξίδι όμως, φτάνοντας κανείς στο αμφιθεατρικό λιμάνι της πόλης, συνειδητοποιεί πως το θέαμα που αντικρίζει, αξίζει τον κόπο. Πρόκειται για ένα φιλόξενο μέρος που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, η οποία συνδυάζει στοιχεία μπελ επόκ με νεοκλασικά και μπαρόκ, δημιουργώντας ένα «ψηφιδωτό» εποχών και ρευμάτων που αφηγείται την ιστορία του τόπου. Μάλιστα, όσο πολύπλευρή και αυθεντική είναι η αρχιτεκτονική της Μυτιλήνης, το ίδιο περίπου συμβαίνει και με την κουζίνας της Λέσβου, η οποία βασίζεται κυρίως στις εκλεκτές πρώτες ύλες που μπορεί να βρει κάποιος εκεί, όπως η φέτα, το κασέρι, το λαδοτύρι, το λάδι και τα όστρακα. Σε κάθε περίπτωση, τα πιάτα που ξεχωρίζουν στο μενού του νησιού είναι οι χάχλες, ένα ιδιαίτερο είδος τραχανά, η διάσημη λακέρδα Λέσβου, οι γαρίδες σαγανάκι με πιπεριά και φέτα, τα γεμιστά κολυκοθολούλουδα και φυσικά, το παραδοσιακό σφουγγάτο Μυτιλήνης, που θεωρείται ο «πρωταγωνιστής» της παραδοσιακής κουζίνας του τόπου.

Μία πανδαισία μοναδικών γεύσεων από την «καρδιά» της Φολεγάνδρου

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν τη γοητεία που ασκεί η Φολέγανδρος, σε όσους την επισκέπτονται. Είναι ένα νησί που «ξελογιάζει» τους ταξιδιώτες και τους κάνει να την ερωτεύονται μέσα από τις πανέμορφες παραλίες, αλλά και τα διάσημα πιάτα του, δηλαδή τα ματσάτα, την καλασούνα, αλλά και την καλοκαιρινή καρπουζένια. Σε κάθε περίπτωση, τα ματσάτα είναι εκείνα που συγκεντρώνουν τους περισσότερους θαυμαστές, αφού πρόκειται για ολόφρεσκα, χειροποίητα ζυμαρικά, βουτηγμένα σε κόκκινη σάλτσα ή κόκκινο κρέας. Όσο για την καλασούνα ή αλλιώς «κρεμμυδένια», όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν οι ντόπιοι, πρόκειται για μία τραγανή, απολαυστική πίτα με κρεμμύδι. Η καρπουζένια είναι ένα γλυκό που συναντάμε συχνά στις Κυκλάδες, όμως σε κανένα μέρος δεν έχει την «τιμητική» που έχει στη Φολέγανδρο. Είναι ουσιαστικά μία εναλλακτική μουσταλευρία με καρπούζι, η οποία συνοδεύεται από σουσάμι ή παγωτό.

Από την Κέρκυρα μέχρι τη Σαντορίνη και από τη Λέσβο μέχρι τη Φολέγανδρο. Οι επιλογές για γαστρονομικές αποδράσεις με φόντο τα κρυστάλλινα νερά των ελληνικών θαλασσών, είναι αρκετές και σίγουρα, μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Όπου και αν αποφασίσουμε να ταξιδέψουμε, ωστόσο, αυτό το καλοκαίρι, το σημαντικό είναι να απολαύσουμε τις στιγμές μας μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να δημιουργήσουμε μαζί τους αναμνήσεις που θα κρατήσουν μία ζωή, αναμνήσεις που ξεκινούν γύρω από ένα τραπέζι με γευστικά πιάτα και μία παγωμένη μπύρα.

#StisStigmesMas #AlfaBeer