Τρεις προτάσεις για πεζοπορία στα βουνά της Ελλάδας
TRAVEL

Τρεις προτάσεις για πεζοπορία στα βουνά της Ελλάδας

Η πεζοπορία είναι ένα χόμπι που πολύ εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε μία αγαπημένη συνήθεια, καθώς απευθύνεται σε όσους αγαπούν τη φύση και την περιπλάνηση στους επίγειους παραδείσους της χώρας μας.

Στόχος της είναι να συγκεντρώσει γύρω της, όλους εκείνους που έχουν κοινό πάθος με το περπάτημα και την περιπλάνηση, στο βουνό, στα ποτάμια, στα νησιά μας, και ακόμη στις πόλεις και τις άγνωστες αρχαιότητες της Ελλάδας.

Είτε επιλέξουμε εύκολες, είτε δύσκολες διαδρομές, αναμφίβολα η συγκεκριμένη εμπειρία, θα μας προσφέρει μία απόδραση από τους πιεστικούς και γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, που όλοι μας έχουμε ανάγκη. Το μόνο που χρειάζεται για να απολαύσουμε όλες τις παρακάτω διαδρομές, είναι να έχουμε μαζί μας τον κατάλληλο εξοπλισμό, ο οποίος εκτός από την ασφάλεια που θα μας προσφέρει, θα κάνει τη διαδρομή μας πιο άνετη και απολαυστική!

Πήλιο, Μονοπάτι των Κενταύρων (Πορταριά)

Μέσα στη μοναδική ομορφιά του φυσικού τοπίου του Πηλίου, ο περιπατητικός τουρισμός κερδίζει συνεχώς έδαφος. Τα μονοπάτια που βρίσκονται εκεί, μπορούν να οδηγήσουν με ασφάλεια τον επισκέπτη του Πηλίου βαθιά μέσα στο δάσος και να τον φέρουν μπροστά σε εικόνες εξαιρετικής ομορφιάς. Μια εύκολη περιπατητική διαδρομή, το επονομαζόμενο μονοπάτι των Κενταύρων, διάρκειας 30 λεπτών, ξεκινά από την πλατεία της Αδαμένας, πλάι στο ρέμα, και καταλήγει στην πηγή Μάνα. Μία διαδρομή μέσα από την οποία θα συναντήσετε παραδοσιακά κτήρια και μοναστήρια, πέτρινες βρυσούλες και παλιά ξωκλήσια βυζαντινής και νεότερης ιστορικής σημασίας.

Παρνασσός, Επτάλοφος (Αγόριανη) - Δελφοί

Η Αγόριανη είναι ένα χωριό στον νομό Φωκίδας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 830 μέτρων στις πλαγιές του Παρνασσού και σε κοντινή απόσταση από αυτή συναντάμε την Αράχωβα, ενώ απέχει περίπου 25 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού. Μέσα από το χωριό περνάει το Μονοπάτι Ε4, ένα ευρωπαϊκό πεζοπορικό μονοπάτι που αξίζει να περπατήσουμε, καθώς ενδείκνυται ακόμα και για αρχάριους πεζοπόρους. Περνάει μέσα από το πλούσιο σε βλάστηση δάσος και έχουμε την πολυτέλεια να γεμίσουμε τα πνευμόνια μας με καθαρό αέρα, να χορτάσει το μάτι μας από το πράσινο των ελάτων και το αυτί μας από τους ήχους των τρεχούμενων νερών. Το μονοπάτι αυτό διασχίζει τον Εθνικό Δρυμό του Παρνασσού, περνάει από το Κωρύκειο άντρο και καταλήγει στους Δελφούς.

Μαίναλο, Ελάτη-Βυτίνα

Στην Ορεινή Αρκαδία των πανέμορφων χωριών και της πλούσιας φύσης, η προτεινόμενη διαδρομή, η οποία αποτελεί μέρος του γνωστού Menalon Trail, απευθύνεται στους λιγότερο έμπειρους πεζοπόρους και είναι πραγματικά απολαυστική. Η πεζοπορία ξεκινά από τη Βυτίνα -η οποία είναι από τα ωραιότερα ορεινά θέρετρα της χώρας- σε υψόμετρο 1.000 μέτρων περίπου. Η διαδρομή συνεχίζεται δίπλα στον ποταμό Μυλάοντα και την χαράδρα του. Στον δρόμο μας θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την πέτρινη γέφυρα του Ζαζίου. Η πεζοπορία μας τελειώνει λίγο έξω από την Ελάτη, όπου σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, χτισμένη σε σχέδιο Βυζαντινής ναοδομίας.

Για όσους αναζητούν νέες εμπειρίες, έτσι ώστε να ανακαλύψουν τα καλά κρυμμένα μέρη της Ελλάδας και να περιηγηθούν σε κάθε γωνιά τους, τότε η πεζοπορία είναι μονόδρομος. Αν, λοιπόν, σκέφτεστε να αποδράσετε, αλλά δεν ξέρετε το πώς ή δεν βρίσκετε τον χρόνο, ήρθε η ώρα να απολαύσετε την ελληνική φύση και να ζήσετε την περιπέτεια.