TRAVEL

Το ελληνικό χωριό με τα κρυστάλλινα νερά που δε θες πλοίο για να πας

Το ελληνικό χωριό με τα κρυστάλλινα νερά που δε θες πλοίο για να πας
exploringgreece.tv

Πέρδικα Θεσπρωτίας: Ένας παράδεισος που συνδυάζει βουνό και θάλασσα

Τιρκουάζ παραλίες, δέντρα που φτάνουν ως τη θάλασσα και γωνιές μοναδικής ομορφιάς. Όλα αυτά μπορείς να τα βρεις στην Ελλάδα χωρίς να χρειαστεί να πάρεις πλοίο για τη μετακίνησή σου. Υπάρχει, μάλιστα, ένα ελληνικό χωριό αληθινό διαμάντι που θα σε καταπλήξει. Μια μικρή Καραϊβική στην Ήπειρο. Ο λόγος για την Πέρδικα Θεσπρωτίας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο παραδοσιακό οικισμό στην Θεσπρωτία. Θα το συναντήσεις καθώς θα διασχίζεις μια πανέμορφη διαδρομή ανάμεσα στα Σύβοτα και την Πάργα. Από εκεί θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις τους Παξούς και την Κέρκυρα. Αυτό το ελληνικό χωριό αρχικά είχε την ονομασία «Αρπίτσα». Το 1926, όμως, την ονόμασαν «Πέρδικα» από το σχήμα του και μόνο καθώς όπως μπορείς και εσύ να δεις από ψηλά αφού θύμιζε… ιπτάμενη πέρδικα. Έτσι είναι γνωστή λοιπόν και σήμερα ενώ λίγοι γνωρίζουν το αρχικό της όνομα. Αποτελείται, μάλιστα, στην πραγματικότητα ακόμη από έναν οικισμό και είναι ο οικισμός Πέρδικας και ο συνοικισμός Αρίλλα.

Ένα ελληνικό χωριό που συνδυάζει βουνό και θάλασσα

Πρόκειται για ένα μέρος που δεν ανήκει στην κορυφή των τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα αλλά έχει κάποιους φανατικούς επισκέπτες που βρίσκονται εκεί κάθε χρόνο. Για να απολαύσουν τα καθαρά νερά, την όμορφη φύση και το φιλόξενο κλίμα. Η Πέρδικα στη Θεσπρωτία της Ηπείρου είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της βορειοδυτικής Ελλάδας με γαλαζοπράσινα νερά. Ένας προορισμός αναψυχής. Εκεί που θα απολαύσεις ηρεμία, ξεκούραση αλλά και διασκέδαση σε αποχρώσεις του γαλάζιου και του πράσινου και σε τιμές ιδιαίτερα προσιτές. Τα καταλύματα είναι υψηλών προδιαγραφών και η διαμονή εγγυημένα καλή.

Μεγάλο προνόμιο της Πέρδικας είναι το γεγονός ότι συνδυάζει άψογα βουνό και θάλασσα. Έτσι ικανοποιεί τους λάτρεις όλων των ειδών. Εκτός από τις κρυστάλλινες παραλίες (εξάλλου το Ιόνιο Πέλαγος φημίζεται γι’ αυτές), αξίζει να την επισκεφτεί κανείς γιατί τα φυσικά της τοπία είναι μοναδικά, η ιστορία και τα μνημεία της αναμφισβήτητα αξιοζήλευτα.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτελεί ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό αποτελούμενο από δάση, κάμπους, ποτάμια, γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά κι απέραντες παραλίες με άμμο ή βότσαλα.

Μην χάσεις τις Πηγές του Αχέροντα

Αν επιλέξεις για τις καλοκαιρινές σου διακοπές την Πέρδικα τότε δεν πρέπει να χάσεις ένα μοναδικό αξιοθέατο της φύσης που βρίσκεται δίπλα. Ο λόγος για τις Πηγές του Αχέροντα και το Δέλτα του ποταμού που εκβάλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στην Αμμουδιά. Θα βρεις κάθε μέρα πολλές βάρκες που φεύγουν από την Αμμουδιά για κοντινούς προορισμούς εξερευνώντας τα φυσικά φαινόμενα του ποταμού και αξίζει να το δοκιμάσεις και εσύ. Η απόσταση από την Πέρδικα είναι 42 χιλιόμετρα.

Πώς θα πας στην Πέρδικα

Η Πέρδικα είναι ένα ελληνικό χωριό που απέχει από την Αθήνα περίπου 440 χιλιόμετρα. Θα κινηθείς οδικώς μέσω της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου και στη συνεχεία μέσω της γέφυρας Ρίου-Αντιρίου ή του φέριμποτ. Έπειτα ακολουθείς την Εθνική οδού Αντιρίου-Ιωανίνων με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα. Στα 25 χιλιόμετρα πριν την Ηγουμενίτσα υπάρχει σχετική πινακίδα με την ένδειξη Πέρδικα. Στρίβοντας λοιπόν αριστερά, εγκαταλείπεις την Εθνική Οδό και μετά από 12 χιλιόμετρα έχεις φτάσει σε έναν επίγειο παράδεισο.

Από την Βόρεια Ελλάδα θα πας στην Πέρδικα μέσω Εγνατίας Οδού. Βγαίνεις στον κόμβο Βασιλικού – Καρτερίου όπου θα διανύσεις τον καινούριο δρόμο που συνδέει την Εγνατία με την Εθνική οδό Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας. Εκεί στρίβεις αριστερά στην Εθνική Οδό, διανύεις 200 μέτρα και στρίβεις δεξιά περνώντας τον επαρχιακό δρόμο προς Πέρδικα που απέχει μόλις 10 λεπτά από το χωριό Καρτέρι.

Η Πέρδικα είναι ο,τι πρέπει για ένα ταξίδι μόνο με το αυτοκίνητο ειδικά αν έχεις παιδιά. Οι καλοκαιρινές διακοπές θα τους μείνουν αξέχαστες σε αυτή τη μικρή γωνιά της Ελλάδας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρεις σε ποιο κατάλυμα από τα πολλά της περιοχής θα μείνεις.

Πηγή: exploringgreece.tv