Καλοκαίρι στη Στοκχόλμη: Ο ευρωπαϊκός Βορράς στα καλύτερά του
TRAVEL

Καλοκαίρι στη Στοκχόλμη: Ο ευρωπαϊκός Βορράς στα καλύτερά του

Όποια εικόνα κι αν έχουμε σχηματίσει για τον ευρωπαϊκό Βορρά, με τις ατέλειωτες νύχτες, τη συννεφιά, την καταχνιά, το κρύο και την ομίχλη, έρχεται να την διαλύσει το καλοκαίρι στη Στοκχόλμη.

Μια πανέμορφη ευρωπαϊκή πόλη, λουσμένη στο φως – το καλοκαίρι στον Βορρά… «ξεχνάει» να νυχτώσει – και ατέλειωτες ευκαιρίες για να δούμε και να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα, στο πιο ξεχωριστό καλοκαίρι της ζωής μας.

Τα νησιά πάνω στα οποία είναι χτισμένη η πρωτεύουσα της Σουηδίας κρύβουν το καθένα τις ομορφιές του για να δούμε και να απολαύσουμε μοναδικές εμπειρίες, πολύ διαφορετικές από όσα είχαμε συνηθίσει. Ένας μοναδικός συνδυασμός θάλασσας και πρασίνου, με δέντρα και άλση δίπλα στο νερό και φυσικά την πανέμορφη λίμνη Mälaren, όπου μπορούμε ακόμα και να απολαύσουμε το κολύμπι μας – ναι, στη Σουηδία!

Η Παλιά Πόλη της Στοκχόλμης λέγεται Gamla Stan, ανάγεται στον Μεσαίωνα και είναι η «αρχή» για κάθε επισκέπτη. Εκεί βρίσκεται το παλάτι, ο καθεδρικός ναός και αμέτρητα καφέ, εστιατόρια και καταστήματα – με λίγα λόγια, οι βόλτες στην Gamla Stan, δεν τελειώνουν ποτέ! Η παλιά πόλη βρίσκεται στο νησάκι Stadsholmen και εκτός από τις αγορές σουβενίρ πρέπει να βρούμε και την οδό Mårten Trotzigs Gränd, που είναι ο πιο στενός δρόμος της πόλης, με μόλις 90 εκατοστά πλάτος! Κεντρική πλατεία στην Gamla Stan είναι η πλατεία Stortorget και κατά πάσα πιθανότητα νιώθουμε πως την γνωρίζουμε ήδη από τις αμέτρητες φωτογραφίες των… instagramικών της, πολύχρωμων κτηρίων. Εκεί θα απολαύσουμε το fika, όπως ονομάζουν οι Σουηδοί τον καφέ με γλυκό, αλλά και θα μπούμε στο Μουσείο Νομπέλ για να θαυμάσουμε τα επιτεύγματα πραγματικά σπουδαίων ανθρώπων. Στην πλατεία υπάρχει και ένα πηγάδι με δροσερό νερό – όπου θα δούμε πολλές να παίζουν καταβρέχοντας ο ένας τον άλλον, γεμάτοι από την παιχνιδιάρικη χαρά που αποπνέει το καλοκαίρι στη Στοκχόλμη.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το καλοκαιρινό μέσο μεταφοράς στη Στοκχόλμη είναι το καραβάκι, όχι μόνο για να μεταφερθούμε από το ένα νησάκι στο άλλο, αλλά και για να μπορέσουμε να θαυμάσουμε την ομορφιά της πόλης όπως της αξίζει. Υπάρχουν διάφορα δρομολόγια για να επιλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει, ενώ μεταξύ των επιλογών μας υπάρχει και η κρουαζιέρα στο αρχιπέλαγος, με τα χιλιάδες – κυριολεκτικά – νησάκια, σε πολλά από τα οποία οι Σουηδοί έχουν χτίσει εντυπωσιακά εξοχικά σπίτια.

Από τα must do στη σουηδική πρωτεύουσα είναι μια βόλτα στην Östermalms Saluhall, που είναι η αγορά τροφίμων της πόλης και χρονολογείται από το 1888. Εκεί, πέρα από τα κάθε λογής προϊόντα που θα βρούμε και θα μας εντυπωσιάσουν με τα χρώματα και τις μυρωδιές, θα θαυμάσουμε και την ίδια την εγκατάσταση που αποπνέει μοναδικότητα και αυθεντικά στοιχεία – μεταξύ αυτών τα ξύλινα κομψοτεχνήματα χωρίζουν τα καταστήματα και τους πάγκους. Της προσοχής μας αξίζει και το Δημαρχείο της Στοκχόλμης, όπου μπορούμε να ανεβούμε μέχρι την κορυφή και να θαυμάσουμε τη σουηδική πρωτεύουσα από 106 μέτρα ψηλά.

Ξεχωριστή εμπειρία, ειδικά για τους φαν της ‘80’s μουσικής αποτελεί το μουσείο των ABBA: Εκεί θα τραγουδήσουμε, θα χορέψουμε στους ρυθμούς του συγκροτήματος και θα… δοκιμάσουμε -με τη βοήθεια της τεχνολογίας- τα κουστούμια των μελών του! Τέλος, στο υπαίθριο μουσείο Skansen, που είναι το παλαιότερο ανοιχτό μουσείο του κόσμου μπορούμε να δούμε τη ζωή των περασμένων αιώνων στη Σουηδία: Σπίτια, κτήρια, άνθρωποι, φορεσιές μας μεταφέρουν πραγματικά σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ταξίδι στον χρόνο!

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition

Τρεις ευρωπαϊκές παραλίες που ξεχωρίζουν για το ασύγκριτο φυσικό κάλλος τους

Η Ελλάδα ανάμεσα στις πιο ασφαλείς χώρες για καλοκαιρινές διακοπές το 2022

Άγιος Πέτρος: Η παραλία που βρίσκεται μία «ανάσα» μακριά από την Αθήνα

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ