Καθαρά Δευτέρα: Πέντε ονειρικοί προορισμοί για το τριήμερο μία ανάσα από την Αθήνα
Ένα ξεχωριστό τριήμερο είναι προ των πυλών.
Πηγή: Pexels.com
TRAVEL

Καθαρά Δευτέρα: Πέντε ονειρικοί προορισμοί για το τριήμερο μία ανάσα από την Αθήνα

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα υπάρχουν πανέμορφα μέρη, ιδανικά για να ξεφύγετε από τη πόλη, και να απολαύσετε το τριήμερο.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας που ξεκινά αύριο και γίνεται η ιδανική αφορμή για μια μικρή απόδραση από τους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα υπάρχουν πανέμορφα μέρη, ιδανικά για να ξεφύγετε από τη πόλη και να περάσετε τις τελευταίες ημέρες των αποκριών. Για το λόγο αυτό, παρακάτω θα βρείτε μία λίστα με πέντε κοντινά μέρη στην Αθήνα για να αποδράσετε αυτό το τριήμερο.

1. Γαλαξίδι: Το έθιμο της Αποκριάς με ρίζες από το 1801

Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, είναι το γραφικό Γαλαξίδι. Η άλλοτε ναυτική πολιτεία φιλοξενεί το πιο χαρούμενο και πολύχρωμο έθιμο, το Αλευρομουτζούρωμα, που προσελκύει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Αρκετά ενδιαφέρον είναι το παραδοσιακό έθιμο του Γαλαξιδίου, που αλευρομαχητές γυρίζουν την πόλη και αντιμάχονται με αλευριές με χρωματισμένες αλευρόσκονες, μπλε, κίτρινες, μαύρες και κόκκινες σε ένα καθολικό αλευρομουτζούρωμα. Από το 1801 μέχρι και σήμερα, ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, το λιμάνι και τα γύρω στενά του Γαλαξιδίου μετατρέπεται σε μια πολύχρωμη… «εμπόλεμη ζώνη».

Το έθιμο προέρχεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας ως κατευόδιο των συζύγων των ναυτικών, που ράντιζαν τη θάλασσα με αλεύρι κατά την καθέλκυση και απόπλου των πλοίων προκειμένου οι άντρες τους να συναντούν «χορτάτες» και ήρεμες θάλασσες.

Ωστόσο πέρα από το δημοφιλές έθιμο της Καθαράς Δευτέρας, το Γαλαξίδι είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου. Βρίσκεται στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου και συγκεκριμένα, στη δυτική πλευρά του κόλπου της Ιτέας, ενώ η αρχοντική ομορφιά του προκαλεί τον θαυμασμό των επισκεπτών.

Σημειώνεται ότι το Γαλαξίδι απέχει περίπου 2,5 ώρες από το κέντρο της Αθήνας.

2. Χαλκίδα: Το «Θαλασσινό Καρναβάλι» που «κλέβει» τις εντυπώσεις

Ακόμη ένας προορισμός που βρίσκεται μία «ανάσα» από την Αττική είναι η Χαλκίδα. Εκεί που δίπλα από τη συρταρωτή γέφυρα της Χαλκίδας δεσπόζουν ψαροταβέρνες όπου μπορεί κανείς να απολαύσει σαρακοστιανά εδέσματα αλλά και διάφορες ποικιλίες ούζου μιας και η μέρα εκείνη την τιμητική τους έχουν οι θαλασσινοί μεζέδες.

Παράλληλα οι δρόμοι της Χαλκίδας το τριήμερο κατακλύζονται από τους καρναβαλιστές, οι οποίοι δίνουν κάθε χρόνο ένα ξεχωριστό χρώμα στη μεγάλη διοργάνωση της πόλης. Η αποκριάτικη τελετή ολοκληρώνεται με τη καύση του Καρνάβαλου στη παραλία της Χαλκίδας.

Το κύριο στοιχείο του καρναβαλιού στη Χαλκίδα, είναι η θάλασσα. Μάλιστα το τριήμερο των αποκριών, οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις δεν περιορίζονται μόνο στην παραλία της Χαλκίδας, αλλά και σε γειτονιές της πόλης.

Σημειώνεται ότι η Χαλκίδα απέχει περίπου 1 ώρα από το κέντρο της Αθήνας.

3. Μία βόλτα στο Ναύπλιο το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Φυσικά από την λίστα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το Ναύπλιο εκεί που οι αποκριάτικες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, μουσικές αλλά και χορό. Στο Ναύπλιο αναβιώνουν ξανά τα έθιμα του παρελθόντος, όπως το έθιμο της φωτιάς, το πέταγμα αερόστατων, η αναβίωση του αρβανίτικου γάμου και το γαϊτανάκι με τον κυκλικό χορό, που συμβολίζει την ομόνοια, την αγάπη, τη συναδέλφωση.

Πρόκειται για μία πόλη που προσελκύει επισκέπτες και τους 12 μήνες του χρόνου. Τα αξιοθέατα και οι τουριστικές υποδομές μπορούν να μετατρέψουν τη διαμονή, σε απολαυστική εμπειρία.

Σημειώνεται ότι το Ναύπλιο απέχει 1,5 ώρα από το κέντρο της Αθήνας.

4. Αίγινα: Απόκριες στο πιο κοντινό νησί της Αττικής

Ακόμα μία επιλογή για την Καθαρά Δευτέρα είναι η Αίγινα. Το νησί βρίσκεται μια ανάσα από την πολύβουη Αθήνα και η πρόσβαση σε αυτή είναι πολύ εύκολη. Από το λιμάνι του Πειραιά υπάρχουν δρομολόγια όλη τη μέρα προς το πολυσύχναστο νησί. Η φιλόξενη Αίγινα ξεκινά από νωρίς τις προετοιμασίες με ξυλοπόδαρους, γαϊτανάκια, τελάληδες, εντυπωσιακά άρματα, θεατρικά σκωπτικά σκετσάκια, και φυσικά το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου την Τυρινή Κυριακή.

Φυσικά από την Αίγινα δεν λείπει το καλό φαγητό στις ψαροταβέρνες που επιβάλλεται και λόγω της ημέρας. Η Αίγινα διαθέτει αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά κτίρια, ωραίες παραλίες, σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος, αλλά και οικισμούς για κάθε γούστο.

5. Τζιά: Απόκριες στο πιο κοντινό κατοικήσιμο κυκλαδονήσι στην Αττική

Δεν είναι τυχαίο ότι η Τζιά αποτελεί πόλο έλξης των κατοίκων της Αθήνας για χαλαρά Σαββατοκύριακα και… όχι μόνο. Τα Κούλουμα στην Τζια είναι μια γιορτή σε ρυθμούς ανοιξιάτικους. Οργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις. Τις αποκριές στήνεται το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού και οι μασκαράδες στήνουν χορό στους δρόμους.

Την Καθαρά Δευτέρα κάτοικοι και επισκέπτες γιορτάζουν μαζί τα Κούλουμα και γεμίζουν τον ουρανό με πολύχρωμους χαρταετούς. Μικροί και μεγάλοι περνούν αξέχαστα σε ένα από τα πιο κοντινά νησιά στην Αθήνα. Από το λιμάνι του Λαυρίου το σύντομο ταξίδι διαρκεί κάτι περισσότερο από μια ώρα.

Σχετικές ειδήσεις

Από την Πάτρα έως την Ξάνθη: 5 ελληνικές πόλεις με το πιο ξεχωριστό Καρναβάλι

Πατρινό καρναβάλι: Αυτά είναι τα άρματα που θα «ξεχυθούν» στους δρόμους της Πάτρας

Καρναβάλι 2023: Σε αποκριάτικους ρυθμούς Πάτρα, Ναύπλιο, Ηράκλειο και Αθήνα

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ