TRAVEL

Πόρος: Η Μικρή Βενετία του Αργοσαρωνικού

Πόρος: Η Μικρή Βενετία του Αργοσαρωνικού

Με καράβι η απόσταση από τον Πειραιά είναι 2,5 ώρες, ενώ με τα ιπτάμενα δελφίνια και τα καταμαράν σε μία ώρα θα βρίσκεστε στο μαγικό νησί που ο Γιώργος Σεφέρης και ο Χένρι Μίλερ ύμνησαν για την ομορφιά του. 

Το καταπράσινο νησί του Αργοσαρωνικού είναι προσβάσιμο τόσο από θάλασσα, από το λιμάνι του Πειραιά, όσο και από στεριά, από την Πελοπόννησο. Βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τον Γαλατά Τροιζηνίας με τον οποίο ενώνεται με φέριμποτ ή βάρκες.

Με καράβι η απόσταση από τον Πειραιά είναι 2,5 ώρες, ενώ με τα ιπτάμενα δελφίνια και τα καταμαράν σε μία ώρα θα βρίσκεστε στο μαγικό νησί που ο Γιώργος Σεφέρης και ο Χένρι Μίλερ ύμνησαν για την ομορφιά του.

Φθάνοντας στο λιμάνι του Πόρου η πρώτη εικόνα σε εντυπωσιάζει. Γραφικά σπιτάκια σπιτάκια με θέα την θάλασσα, ενώ στο λιμάνι του είναι συνήθως αγκυροβολημένα πολλά ιστοπλοϊκά σκάφη.

Ο Πόρος έγινε γνωστός από την δεκαετία του 50 και του 60 μέσα από πολλές ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, όπως «Η Αλίκη στο Ναυτικό», καθώς πολλές σκηνές γυρίστηκαν στο νησί.

Στον Πόρο δημιουργήθηκε ο πρώτος Ναύσταθμος του Πολεμικού Ναυτικού. Στις εγκαταστάσεις αυτές σήμερα φιλοξενείται το Κέντρο Εκπαίδευσης και η βάση του Πολεμικού Ναυτικού.

Η αρχαία ονομασία του νησιού ήταν Καλαυρία. Πρόκειται για το το αρχαιότερο νησί που ανεδύθη μετά τον κατακλυσμό.

Στην αρχαία πόλη της Καλαυρίας, στην κορυφή του λόφου, μετά από ανασκαφές του 1894 βρέθηκαν ερείπια ναού αφιερωμένου στον θεό Ποσειδώνα, τα οποία είναι ακόμα προσβάσιμα. Εδώ, το 322 π.Χ., o μεγάλος ρήτορας Δημοσθένης, δηλητηριάστηκε με κώνειο, αφού διέφυγε την σύλληψη από τον κυβερνήτη της Μακεδονίας Αντίπατρο.

Τα αξιοθέατα

Όλη η πόλη του Πόρου, η οποία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου και έχει χαρακτηριστεί από το 1993 παραδοσιακός οικισμός, αφού 69 από τα νεοκλασικά της οικοδομήματα έχουν κηρυχθεί διατηρητέα κτίρια.

Το αρχαιολογικό μουσείο, στην πλατεία Κορυζή, το οποίο φιλοξενεί ευρήματα από το ναό του Ποσειδώνα, την αρχαία Τροιζήνα και από άλλα κοντινά αρχαιολογικά μέρη.

Στο βόρειο μέρος του νησιού βρίσκονται τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, το οποίο ήταν το κέντρο της Αμφικτυονίας της Καλαυρίας. Η ακριβής χρονολογία κατασκευής του δεν είναι γνωστή, αν και ερευνητές εκτιμούν πως κατασκευάστηκε γύρω στο 520 π.Χ.

Παραλίες

Ασκέλι. Η πιο κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού και η μεγαλύτερη σε έκταση και προσέλευση. Αμμώδης, οργανωμένη με πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία τριγύρω. Απόσταση από το κέντρο 2km. Εύκολη πρόσβαση και από τα σκάφη για αγκυροβόλιο.

Νεώρειο. Η δεύτερη μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Αμμώδης,χωρισμένη σε αρκετά κομμάτια, κάποια οργανωμένα και κάποια όχι. Το αγκυροβόλιο επιτρέπεται..

Λιμανάκι της αγάπης. Από τις πιο διάσημες εναλλακτικές παραλίες της δεκαετίας του 70 το λιμανάκι της αγάπης έχει φιλοξενήσει πλήθος ξένων και Ελλήνων κολυμβητών. Ένα γραφικό κολπάκι βουτηγμένο κυριολεκτικά μέσα στα πεύκα με τιρκουάζ νερά και ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Ρώσικος Ναύσταθμος. Όσοι έχουν σκάφος και έχουν ταξιδέψει στον Πόρο, γνωρίζουν τον Ρώσικο. Βγαλμένος μέσα από την ιστορία με φόντο τα ερείπια του ρωσικού ναυστάθμου (εξ' ου και το όνομα) με τιρκουαζ νερά και πλήθος μικρών κολπίσκων.

Κανάλι. Ακριβώς στο γεφυράκι που ενώνει Καλαυρία και Σφαιρία είναι άλλη μία οργανωμένη παραλία του νησιού με ήσυχα και καθαρά νερά. Σε απόσταση μόλις 700 μέτρων από το κέντρο της πόλης, ιδανική για οικογένειες.