TRAVEL

Το χωριό της Ταϊβάν που... σώθηκε από τις αδέσποτες γάτες του

Το χωριό της Ταϊβάν που... σώθηκε από τις αδέσποτες γάτες του
Το Χουτόνγκ βρίσκεται περίπου σε απόσταση μίας ώρας με το τρένο από την Ταϊπέι
Pixabay

Από τη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου στο χωριό Χουτόνγκ στη βόρεια Ταϊβάν, καταλαβαίνεις αμέσως ποιοι είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές.

Υπάρχει μία γέφυρα σε σχήμα γάτας, μπολ φαγητού για ζώα στα πεζοδρόμια, πινακίδες με γάτες, μέχρι και καφετέριες με θέμα τις γάτες και φυσικά τα ίδια τα τετράποδα που περιφέρονται ελεύθερα παντού.

Το Χουτόνγκ βρίσκεται περίπου σε απόσταση μίας ώρας με το τρένο από την Ταϊπέι. Στις αρχές του 1900, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εξελιγμένα τεχνολογικά ανθρακωρυχεία της χώρας. Ήταν μια πολύ εύπορη πόλη με περίπου 6.000 κατοίκους και εργαζόμενους, προτού το ορυχείο πέσει σε αχρηστία το 1990.

Καθώς οι περισσότεροι νέοι κάτοικοι έφυγαν για να βρουν καλύτερες ευκαιρίες, το Χουτόνγκ μετατράπηκε σε χωριουδάκι 100 κατοίκων.

Αλλά το 2010, η φήμη του Χουτόνγκ αυξήθηκε, αφότου ένας φωτογράφος και λάτρης των γατών ξεκίνησε να γράφει στο ιστολόγιό του για τον αυξανόμενο πληθυσμό των αδέσποτων γατών του χωριού.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα, εκτιμάται ότι το χωριό αποτελεί σήμερα σπίτι για 286 γάτες –όταν πριν από περισσότερο από δύο χρόνια ο αριθμός τους ήταν 50.

Το Χουτόνγκ μεταμορφώθηκε σε Μέκκα των λάτρεων της γάτας, αποτελώντας παράλληλα πηγή εισοδήματος για τους ντόπιους. Πολλές από τις γάτες –στις οποίες τώρα δίνονται στοργικά παρατσούκλια- τις φροντίζουν πλέον οι χωρικοί, καθώς και ορδές εθελοντών.

Εκτός από την πληθώρα μαγαζιών και καφετεριών με θέμα τις γάτες, η τοπική κυβέρνηση άδραξε επίσης την ευκαιρία να προχωρήσει σε πλήρη ανακαίνιση του χωριού και στην ανάδειξη της μακράς ιστορίας του.

Μια βραβευμένη πεζογέφυρα σε σχήμα γάτας κατασκευάστηκε, μεταλλικές πλάκες που είχαν πάνω τους μικροσκοπικά σχέδια πατουσών των τετράποδων ζώων, ενσωματώθηκαν στους δρόμους. Το 2014 άνοιξε μέχρι και εκπαιδευτικό κέντρο για γάτες με υπερυψωμένους διαδρόμους για γάτες στην πρόσοψη του κτιρίου.

Ένα θεματικό πάρκο-μουσείο, αφιερωμένο στην προηγούμενη ζωή της πόλης με τα ορυχεία άνοιξε το 2010, στο οποίο το 2012 διοργανώθηκε ένα φεστιβάλ με θέμα, τι άλλο; Τις γάτες.

Όλα αυτά, όπως φαίνεται, έπιασαν τόπο: το χωριό πλέον προσελκύει περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο. Όμως, όλο αυτό που συμβαίνει, με το Χουτόνγκ να έχει επανέλθει στο προσκήνιο, έχει και τα αρνητικά του: σύμφωνα με αναφορές κατοίκων, το χωριό έχει γίνει μαγνήτης για εκείνους που ψάχνουν ένα μέρος για να εγκαταλείψουν τα κατοικίδια που δεν θέλουν πια.

Καθώς οι επισκέπτες τα ταΐζουν και τα χαϊδεύουν συνεχώς, ορισμένοι εκφράζουν ανησυχίες για την υγεία των ζώων. Το αρμόδιο γραφείο σε συνεργασία με τους ντόπιους και εθελοντές, φροντίζουν για τον εμβολιασμό των γατών και για την κτηνιατρική τους περίθαλψη.

Σε διάφορα σημεία της πόλης έχουν τοποθετηθεί πινακίδες που συμβουλεύουν τους επισκέπτες πώς να συμπεριφέρονται.

Σχετικές ειδήσεις