ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Τι ισχύει στα αεροδρόμια από 1η Μαρτίου

Κύπρος: Τι ισχύει στα αεροδρόμια από 1η Μαρτίου

Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις: Xαλαρώσεις από την 1η Μαρτίου στις εισόδους της χώρας και συγκεκριμένα στα δύο αεροδρόμια.

Η σχετική απόφαση για αλλαγή του πρωτοκόλλου λειτουργίας του προορισμού λήφθηκε τον Ιανουάριο, με το Υπουργικό Συμβούλιο να εγκρίνει πρόταση του Υπουργείου Μεταφορών για το Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή πτήσεων και τη λειτουργία των αερολιμένων.

Το σχέδιο, όπως πληροφορείται ο «Φιλελεύθερος», θα ισχύει κανονικά από την 1η Μαρτίου, δηλαδή σε δύο εβδομάδες από σήμερα, αφού τυχόν καθυστέρηση ή αναβολή θα δημιουργούσε σειρά προβλημάτων στον προγραμματισμό όλων των τουριστικών φορέων του τόπου, καθώς και των συνεργατών τους στο εξωτερικό. Για το σχέδιο έχουν ως γνωστόν ήδη ενημερωθεί οργανωτές ταξιδιών και αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού, ενώ για τις αλλαγές προετοιμάζεται και η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων, η Hermes Airports.

Συνοπτικά, με το σχέδιο θα καταργηθούν οι υφιστάμενες υποχρεώσεις που έχει το σύνολο των αφικνούμενων στο νησί, για αρνητικό τεστ προ της αναχώρησής τους προς την Κύπρο, αλλά και για υποχρεωτικό PCR test με την άφιξή τους με δικά τους έξοδα μάλιστα, ανεξαρτήτως εάν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Συγκεκριμένα, από την 1η του Μάρτη, για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει, η είσοδος στη χώρα δεν θα προϋποθέτει τα δύο αυτά τεστ από όποια κατηγορία κι εάν προέρχεται ο ταξιδιώτης, ακόμα και από την Γκρίζα Κατηγορία, που σήμερα χρειάζεται ειδική άδεια για να μπορεί να ταξιδέψει κανείς προς την Κύπρο.

Η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων εκτιμά πως οι αλλαγές κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, με την ανώτερη διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, να σημειώνει μάλιστα στον «Φ» πως ήταν κάτι που ζητούσε και η αγορά.

Σύμφωνα με την κ. Κουρούπη, οι αλλαγές αναμένεται να διευκολύνουν διαδικασίες σε δύο επίπεδα, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των επιβατών στα δύο αεροδρόμια κατά την άφιξή τους, όσο και ευρύτερα στο επίπεδο του τουρισμού, αφού θα διευκολυνθούν τα ταξίδια γενικότερα με το νέο πρωτόκολλο. Σύμφωνα με την κ. Κουρούπη, η Hermes Airports ήδη επανασχεδιάζει τις διαδικασίες της, όχι μόνο ενόψει του νέου πρωτοκόλλου, αλλά και ενόψει της αύξησης πτήσεων που αναμένεται να υπάρξει, σε σχέση με πέρσι, στα δύο αεροδρόμια του νησιού.

Οι νέες κατηγορίες

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο πρωτόκολλο που τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαρτίου αλλάζει ελαφρώς και η κατηγοριοποίηση χωρών, αφού καταργείται η Πορτοκαλί Κατηγορία, ενώ από τις αλλαγές που έρχονται ξεχωρίζει και η κατάργηση, όπως αναφέραμε, της έκδοσης ειδικής άδειας για ταξίδια στην Κύπρο για όσους προέρχονται από χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας, εφόσον αυτοί είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει με covid-19.

Συγκεκριμένα, από την 1η Μαρτίου 2022 η κατηγοριοποίηση των κρατών, βάσει του επιδημιολογικού τους κινδύνου, διαφοροποιείται και θα περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες με τον ακόλουθο χρωματικό κώδικα: Πράσινη, Κόκκινη και Γκρίζα Κατηγορία. Όπως ήδη ανακοίνωσε το Υπουργείο Μεταφορών, σύμφωνα με το νέο Σχέδιο Δράσης, οι κατηγορίες Πράσινη και Πορτοκαλί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αντιστοιχούν στην Πράσινη Κατηγορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ οι κατηγορίες Κόκκινο και Βαθύ Κόκκινο αντιστοιχούν στην Κόκκινη Κατηγορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι εμβολιασμένοι και οι αναρρώσαντες

Οι εμβολιασμένοι ή αναρρώσαντες επιβάτες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και χώρας αναχώρησης, εξαιρούνται από την υποχρέωση να ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις της αντίστοιχης κατηγορίας (π.χ. προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος εργαστηριακής εξέτασης, υποχρέωση για αυτοπεριορισμό/καραντίνα, έκδοση ειδικής άδειας, κτλ), στην οποία έχει κατηγοριοποιηθεί το κράτος από το οποίο ταξιδεύουν. Για όλους τους επιβάτες, πάντως, παραμένει η υποχρέωση να συμπληρώνουν το CyprusFlightPass, εντός 48 ωρών πριν την έναρξη του ταξιδιού τους.

Επίσης, σε περίπτωση δειγματοληπτικού ελέγχου κατά την άφιξη, όλοι ανεξαιρέτως οι επιβάτες οφείλουν να συμμορφωθούν. Όσον αφορά τους εμβολιασμένους και αναρρώσαντες επιβάτες, το νέο σχέδιο αναφέρει ότι αυτοί δύνανται να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, δεδομένου ότι πληρούν μια από τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

• Κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού από τις αρμόδιες Αρχές οποιουδήποτε τρίτου κράτους.

• Κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης που εκδίδεται από τρίτο κράτος που περιλαμβάνεται στη λίστα τρίτων κρατών που έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ (EUDCC).

• Κατέχουν Ευρωπαϊκό ή ισοδύναμο από τρίτες χώρες Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ή Ανάρρωσης COVID.

Διευκρινίζεται, επίσης, ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης θα θεωρείται αποδεκτό, μόνο εάν ισχύουν όλες οι πιο κάτω προϋποθέσεις:

• Έχει εκδοθεί από τις δημόσιες Αρχές των κρατών,

• Το εμβόλιο είναι ένα εκ των: Johnson&Johnson/Janssen, AstraZeneca, (Vaxzervia, COVISHIELD, SKBio), Pfizer/BioNTech, Moderna, Sputnik V (Gam-COVID-Vac), Sinopharm (BBIBPCOVID-19), Sinovac (CoronaVac), Covaxin, Sputnik Light (μόνο ως ενισχυτική δόση σε βασικό σχήμα εμβολιασμού) και Novavax Nuvaxovid COVID-19.

• Επιβάτες 18 ετών και άνω: Για σκοπούς ταξιδιού, ο επιβάτης θα πρέπει να έχει λάβει και την ενισχυτική 3η δόση σε περίπτωση διδοσικού εμβολίου ή τη 2η δόση σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, ενός εκ των πιο πάνω εμβολίων. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού επιβατών που έχουν λάβει δύο δόσεις διδοσικού εμβολίου ή μια δόση μονοδοσικού εμβολίου, γίνονται αποδεκτά μόνο εφόσον δεν έχει παρέλθει περίοδος 9 μηνών από την ημερομηνία χορήγησης της 2ης δόσης σε περίπτωση διδοσικού εμβολίου ή της μιας δόσης σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, αντίστοιχα.

• Επιβάτες 18 ετών και κάτω: Για σκοπούς ταξιδιού, ο επιβάτης θεωρείται ότι έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα, εάν έχει λάβει τη 2η δόση σε περίπτωση διδοσικού εμβολίου ή τη μια δόση σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου.

• Έχει παρέλθει το χρονικό πλαίσιο για σκοπούς ταξιδιού που καθορίζεται από το Υπουργείο Υγείας και αναρτάται στην πλατφόρμα CyprusFlightPass, για το κάθε εμβόλιο.

• Στην περίπτωση πιστοποιητικού ανάρρωσης, η ημερομηνία ταξιδιού δεν ξεπερνά τις 180 ημέρες από το πρώτο θετικό αποτέλεσμα.

Με ποιες προϋποθέσεις θα ταξιδεύουν οι μη εμβολιασμένοι

Όσοι επιβάτες δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει, διασφαλίζεται ότι θα μπορούν, όπως και σήμερα, να ταξιδέψουν προς και από την Κύπρο, νοουμένου ότι θα προσκομίσουν αρνητικό τεστ και ικανοποιώντας τις άλλες προϋποθέσεις που θέτει η κατηγορία της χώρας από την οποία προέρχονται.

Συγκεκριμένα, επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν κατέχουν σε ισχύ πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, θα δύνανται να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία από οποιοδήποτε κράτος αναχώρησης, μόνο εφόσον ικανοποιούν τις προϋποθέσεις (π.χ. προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος εργαστηριακής εξέτασης, υποχρέωση για αυτοπεριορισμό/καραντίνα, έκδοση ειδικής άδειας, κτλ) της αντίστοιχης κατηγορίας, στην οποία έχει κατηγοριοποιηθεί το κράτος από το οποίο ταξιδεύουν. Οι προϋποθέσεις που θέτει κάθε κατηγορία έχουν ως εξής:

• Πράσινη Κατηγορία: Επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν κατέχουν σε ισχύ πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, ηλικίας 6 ετών και άνω, που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία από χώρα της Πράσινης Κατηγορίας υποχρεούνται να διενεργούν εργαστηριακή εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών προ της αναχώρησης ή εξέταση rapid test αντιγόνου με ισχύ 24 ώρες προ της αναχώρησης.

• Κόκκινη Κατηγορία: Επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν κατέχουν σε ισχύ πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, ηλικίας 6 ετών και άνω, που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία από χώρα της Κόκκινης Κατηγορίας υποχρεούνται να διενεργούν εργαστηριακή εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών προ της αναχώρησης ή εξέταση rapid test αντιγόνου με ισχύ 24 ώρες προ της αναχώρησης, και να υποβάλλονται σε διαγνωστική εξέταση PCR κατά την άφιξή τους στους Αερολιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το κόστος για την εξέταση να επιβαρύνει τους ίδιους.

• Γκρίζα Κατηγορία (Ειδικής Άδειας): Από τις χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας (Ειδικής Άδειας/Special Permission), επιτρέπεται η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες επιβατών: Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειάς τους (οι αλλοδαποί σύζυγοι και τα ανήλικα τέκνα αυτών), νόμιμα διαμένοντα στη Δημοκρατία πρόσωπα, πρόσωπα που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης, Ευρωπαίοι πολίτες, πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) και της Ελβετίας και πρόσωπα υπηκοότητας τρίτων κρατών, που δικαιούνται να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από ειδική άδεια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα CyprusFlightPass (https://cyprusflightpass.gov.cy/el/special-permission-request) που παραχωρείται από την Κυπριακή Δημοκρατία, ως καθορίζεται στο εν ισχύι περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωοϊού COVID-19) Διάταγμα.

Επιπρόσθετα, οι επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, ηλικίας 6 ετών και άνω, που επιτρέπεται να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία από χώρα της Γκρίζας Κατηγορίας, υποχρεούνται όπως σε όλους τις προϋποθέσεις που υπάρχουν και για την κόκκινη κατηγορία - σε τεστ προ της αναχώρησης τους και σε τεστ με την άφιξη τους, με δικά τους έξοδα - και επιπρόσθετα θα πρέπει να παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού 14 ημερών ή 7 ημερών νοουμένου ότι θα υποβληθούν σε εξέταση PCR την 7η ημέρα με αρνητικό αποτέλεσμα με ιδία έξοδα.

Αναφορικά με επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης και ανήκουν στις περιπτώσεις των οικιακών εργαζομένων ή οποιωνδήποτε άλλων ατόμων που έχουν εξασφαλίσει εκ των προτέρων άδεια για εργασία στη Δημοκρατία από τα αρμόδια Υπουργεία και Τμήματα, καθώς και στις περιπτώσεις των εργαζομένων στον τομέα της γεωργίας/κτηνοτροφίας, από την 1η Μαρτίου παύει να εφαρμόζεται η προτέρα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με την υποχρέωση προπληρωμής και καραντίνας σε τουριστικά καταλύματα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Νοείται, ωστόσο ότι και για τους εν λόγω επιβάτες θα εφαρμόζονται οι αντίστοιχες προϋποθέσεις της Γκρίζας Κατηγορίας.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.