ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Χαμόγελα στους ξενοδόχους - Τι συμβαίνει με τα κλειστά συμβόλαια από το 2019

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr:  Χαμόγελα και προβληματισμός για την τουριστική κίνηση - Βραχνάς τα κλειστά συ
Η Ελλάδα μαγνητίζει το τουριστικό ενδιαφέρον.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Αναθερμαίνεται σταδιακά το ενδιαφέρον των τουριστών από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα.

Η άρση των μέτρων κατά της πανδημίας και η αυξημένη ζήτηση εκ μέρους των τουριστών δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την επιστροφή του τουρισμού στην κανονικότητα. Ο Γεράσιμος Τιμοθεάτος, πρόεδρος των Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, μίλησαν στο Newsbomb.gr σχετικά με την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα. Οι δύο πρόεδροι δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι αλλά παράλληλα και προβληματισμένοι λόγω του κύματος των ανατιμήσεων που πλήττει όλες τις χώρες.

Τι αναμένεται για το καλοκαίρι του 2022 στην Κεφαλονιά

Ο Γεράσιμος Τιμοθεάτος, πρόεδρος των Ξενοδόχων Κεφαλονιάς μιλώντας στο Newsbomb.gr τόνισε ότι οι πρώτες κρατήσεις για την Κεφαλονιά από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την αγορά της Αγγλίας και της Ιταλίας, καταγράφηκαν στις 27 Μαρτίου. Ο ίδιος εξήγησε ότι «τα πράγματα πάνε αρκετά καλά,οι πληρότητες, φτάνουν σε ποσοστό το 70% . Υπάρχει κίνηση αλλά όχι όπως το 2019».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα συμβόλαια με τους tour operators, τα οποία αποτελούν «πρόβλημα» για τον κλάδο του τουρισμού.

«Οι τιμές δεν έχουν ανέβει από το 2019, δύο χρόνια ήταν ιδιαίτερες οι συνθήκες και δεν έχουν γίνει αυξήσεις στις τιμές. Το πρόβλημα είναι ότι τα κόστη έχουν εκτοξευθεί, εμείς δεν μπορούμε να πειράξουμε τις τιμές μας. Είναι κλειδωμένες από το 2019», είπε.

Τα ξενοδοχεία που έχουν συμβόλαια με tour operator δεν μπορούν να περάσουν μισό ευρώ επιπλέον γιατί το συμβόλαιο τους δεν το επιτρέπει.

Κρήτη: «Αναμένονται 200.000 αφίξεις τουριστών»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι η τουριστική σεζόν ξεκίνησε νωρίτερα σε σχέση με τα δύο τελευταία χρόνια.

«Για τον μήνα που διανύουμε (σ.σ.Απρίλιο), αναμένονται 200.000 αφίξεις τουριστών», είπε. Ακόμη και με την πιο συγκρατημένη εκτίμηση οι πληρότητες των αεροσκαφών θα κυμαίνονται στο 50%. Αυτό σημαίνει ότι η Κρήτη μπαίνει στην τουριστική σεζόν δυναμικά, ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια αυτοί οι δύο μήνες της άνοιξης ήταν ουσιαστικά «νεκροί».

Σχετικά με την φετινή σεζόν υπογράμμισε ότι «αν δεν έχουμε επιπτώσεις θα τα καταφέρουμε. Η κατάσταση όμως είναι δύσκολη, καθώς μετά την πανδημία του κορονοϊού ήρθε η πανδημία της ακρίβειας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο πανδημίες και ένα πόλεμο».

Τα έσοδα και τα κέρδη θα φανούν στο τέλος της σεζόν. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα συμβόλαια με τους tour operators, τονίζοντας ότι αυτά τα συμβόλαια δεν μας επιτρέπουν να αφομιώσουμε τις αυξήσεις.

Κικίλιας: Θετικά τα πρώτα στοιχεία για την καλοκαιρινή σεζόν

Υπενθυμίζεται ότι θετικές ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί της Τρίτης με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη, τόνισε ότι οι ειδήσεις αναφορικά με τη φετινή τουριστική σεζόν είναι αρκετά καλές.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης, το 40% των ξενοδοχείων της περιοχής είναι ήδη ανοιχτά και η κίνηση των επισκεπτών κρίνεται πολύ ικανοποιητική σε βαθμό που είναι στο ίδιο ή και λίγο καλύτερο επίπεδο με το 2019, γεγονός που οφείλεται και στον αυξημένο αριθμό πτήσεων από το εξωτερικό και την έναρξη της σεζόν νωρίτερα από το παρελθόν.

Η κάμψη του ρυθμού των νέων κρατήσεων με την έναρξη του πολέμου έχει αναστραφεί και επανέλθει σε θετικό πρόσημο. Τα θετικά αυτά νέα συνέπεσαν και με την ανακοίνωση από την εταιρεία ερευνών Αirdna, που βρίσκει τη χώρα μας στην πρώτη θέση σε όλη την Ευρώπη στην αύξηση της ζήτησης για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με ποσοστό αύξησης κατά 232% μεγαλύτερο σε σχέση με το 2021.

Ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε: «Τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται οι θετικές ειδήσεις αναφορικά με την φετινή σεζόν. Τα θετικά στοιχεία όμως δεν μας εφησυχάζουν και δίνουμε καθημερινά τη μάχη για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που παρουσιάζονται. Η ρευστή κατάσταση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, αλλά και την πανδημία που δεν έχει εκλείψει, απαιτεί συντονισμό των προσπαθειών όλων των εμπλεκόμενων, ώστε να φέρουμε τους πόρους εκείνους που θα στηρίξουν τα δημόσια οικονομικά και την ελληνική οικογένεια».

Διαβάστε επίσης:

Κικίλιας: Θετικά τα πρώτα στοιχεία για την καλοκαιρινή σεζόν

Τουρισμός για Όλους: Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτημάτων