«Φαρμάκι» οι καλοκαιρινές διακοπές: Πλοίο vs αεροπλάνο - Πόσο κοστίζουν οι εξορμήσεις στην Ελλάδα
Πηγή: DeAgostini/Getty Images
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Φαρμάκι» οι καλοκαιρινές διακοπές: Πλοίο vs αεροπλάνο - Πόσο κοστίζουν οι εξορμήσεις στην Ελλάδα

Η ακρίβεια «ροκανίζει» τις διακοπές για τους Έλληνες - Τι αλλάζει στις συνήθειες των πολιτών όσον αφορά τις καλοκαιρινές εξορμήσεις - Τα έξοδα μετάβασης σε νησιά ή σε άλλους παράκτιους προορισμούς αλλά και τα έξοδα διαμονής έχουν πάρει την ανιούσα - Για τη μεγάλη «πληγή» των διακοπών μίλησε στο Newsbomb.gr o Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδιών και Τουρισμού.

«Άπιαστο όνειρο» αποτελούν οι καλοκαιρινές διακοπές για πολλά νοικοκυριά φέτος, καθώς τόσο τα έξοδα διαμονής όσο και εκείνα της μετακίνησης, έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ακρίβειας στα νησιά παραμένει το κόστος διαμονής καθώς δύσκολα θα βρει κάποιος κατάλυμα σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό που να κοστίζει κάτω από 110 ευρώ την βραδιά, σε δημοφιλή νησιά όπως η Μήλος, η Σίφνος, η Φολέγανδρος, η Μύκονος ή η Σαντορίνη.

Την ίδια στιγμή, χαμηλώνουν και οι ρυθμοί κρατήσεων από τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Το κόστος αεροπορικών εισιτηρίων, και ο υψηλός πληθωρισμός αποτυπώνεται στο χαμηλό ρυθμό κρατήσεων που παρατηρείται ακόμη και σε πολύ δημοφιλείς προορισμούς.

Όπως αναφέρουν παράγοντες του τουρισμού, αν και ξεκίνησαν δυναμικά οι κρατήσεις στους πρώτους μήνες του χρόνου, τώρα παρατηρείται ένα «σχετικό κράτημα».

Για την τρέχουσα τουριστική σεζόν στη χώρα μας μίλησε στο Newsbomb.gr ο Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδιών και Τουρισμού.

Πώς κινείται η τουριστική σεζόν για το 2023 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

«Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την υψηλή τουριστική περίοδο η οποία ξεκινά στις 20 Ιουνίου και φτάνει μέχρι 30 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τις επίμαχες ημέρες που θα παραχθεί το τουριστικό προϊόν σε όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτως κρίσης και κάμψης της τουριστικής κίνησης που είχαμε μέχρι τώρα. Ανεξάρτητα από το αν οι τιμές είναι ακριβές ή όχι υπάρχει ταξιδιωτικό κοινό που μπορεί να κάνει το ταξίδι του και να ξεπεράσει το όριο του κόστους. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που δεν μπροούν να κάνουν ταξίδια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης», ανέφερε αρχικά ο κ. Τσιλίδης.

Ο Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδιών και Τουρισμού.

Και πρόσθεσε: «Η οικονομική κρίση έγκειται σε τρία βασικά δεδομένα το κόστος του ενεργειακού, το επισιτιστικό και ο πληθωρισμός. Σαφώς έχουμε κορονοϊό ακόμα και έχουμε το κομμάτι που ζει η παγκόσμια κοινότητα, τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με αυτό τον ρυθμό μπαίνουμε σιγά - σιγά ξανά σε ομαλή διαδικασία. Την επόμενη χρονιά θα αντιμετωπίσουμε την σοβαρότερη κίνηση που θα πρέπει να παραχθεί εφόσον όλα αυτά τα αρνητικά στοιχεία ξεπεραστούν, δεν πρέπει να έχουμε άγχος και βιασύνη να λέμε θεωρίες, πρέπει να μείνουμε στην πρακτική. Τα κυρίαρχα δεδομένα επιλογής ενός προορισμού βασίζεται στο προϊόν που είναι ζωντανό, στον προορισμό και στο περιβάλλον».

«Πρέπει να είμαστε σοβαροί στην εμπορική πολιτική τιμών με συνέπεια στο προϊόν και να μην ξεφεύγουν κάποιοι και να θεωρούν ότι επειδή υπάρχει υποτιθέμενη ζήτηση θέλουν να αυξήσουν το έσοδό τους αρνητικά. Έτσι, δημιουργούν ένα κενό με την πραγματικότητα το οποίο θα δημιουργήσει πρόβλημα επαναφοράς στις αγορές σε ομαλές διαδικασίες», συμπλήρωσε.

«Χρυσή» η διαμονή σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό

Όσον αφορά την ανιούσα που έχουν πάρει οι τιμές στα τουριστικά καταλύματα ο κ. Τσιλίδης είπε: «Ένα τεράστιο ποσοστό έχει αυξήσει τις τιμές του στις ξενοδοχειακές μονάδες στο 45%. Οι υπόλοιπες μονάδες έχουν ξεπεράσει το όριο αυτό, έχουν φτάσει από 15% - 18%. Το πακέτο έχει αύξηση στο σύνολο του από 15% έως 25%. Μην ξεχνάμε ότι συνυπολογίζουμε σε ένα πακέτο διάφορες υπηρεσίες και δεν υπάρχει μόνο μία και μοναδική, άρα όσο οι τιμές είναι σε όλα τα προϊόντα αυξημένες, είναι λογικό η τελική τιμή να αυξάνεται».

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια μοιάζουν απλησίαστα με μία αύξηση τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρυσι, καθιστώντας ακόμα και αδύνατες τις διακοπές για πολλούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης του Mega, το κόστος για ένα εισιτήριο για Σύρο στην οικονομική θέση του ημισυμβατικού πλοίου, ανέρχεται σε 45,50€. Στο ταχύπλοο φθάνει τα 62,50€. Η μεταφορά αυτοκινήτου κοστίζει 102,50€. Άρα συνολικά μία τετραμελής οικογένεια με δύο παιδιά κάτω των 12 ετών, καλείται να πληρώσει 478€ μετ΄επιστροφής.

Το εισιτήριο του επιβάτη για Ρόδο, στην οικονομική θέση, κοστίζει 91€ και του αυτοκίνητου 150€. Συνολικό κόστος για την τετραμελή οικογένεια, 846€.

Και για την Κρήτη οι τιμές των εισιτηρίων είναι τσιμπημένες. Ενδεικτικά, για τα Χανιά το εισιτήριο του επιβάτη κοστίζει 48€ και του αυτοκινήτου 79€. Το συνολικό κόστος για μια τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα φθάνει τα 430€.

Το ποσό αυτό είναι για ταξίδι χωρίς καμπίνα και στην περίπτωση που ο πηγαιμός και η επιστροφή είναι με την ίδια εταιρεία.

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει το Ιόνιο και συγκεκριμένα την Κέρκυρα, μέχρι την Ηγουμενίτσα το κόστος για βενζίνη με την τρέχουσα τιμή του λίτρου και το κόστος των διοδίων φθάνουν συνολικά τα 330 ευρώ. Από την Ηγουμενίτσα, το πλοίο για Κέρκυρα κοστίζει για την τετραμελή οικογένεια με ΙΧ 90 ευρώ.

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενδέχεται να δουν κι άλλη αύξηση.

Πόσο κοστίζουν οι διακοπές στην Ελλάδα και πόσο στο εξωτερικό

1ος προορισμός: Τήνος, Κυκλάδες

Κόστος ακτοπλοϊκών με επιστροφή για 4 άτομα και ένα μεσαίο αυτοκίνητο: 700 ευρώ (φθηνότερη επιλογή)

Διαμονή με 4 διανυκτερεύσεις σε διαμέρισμα στη Χώρα: 722 ευρώ.

Διατροφή: 825 ευρώ

Σύνολο: 2.248 ευρώ

2ος προορισμός: Νάπολη, Ιταλία

Κόστος αεροπορικών εισιτηρίων για 2 ενήλικες και 2 παιδιά με επιστροφή: 1.034 ευρώ

Διαμονή με 4 διανυκτερεύσεις σε διαμέρισμα: 784 ευρώ

Διατροφή: 630 ευρώ

Σύνολο: 2.448 ευρώ

3ος προορισμός: Ντουμπρόβνικ, Κροατία

Κόστος αεροπορικών εισιτηρίων για 2 ενήλικες και 2 παιδιά με επιστροφή: 1.160 ευρώ

Διαμονή με 4 διανυκτερεύσεις σε διαμέρισμα: 545 ευρώ

Διατροφή: 805 ευρώ

Σύνολο: 2. 510 ευρώ

Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο η τιμή για ένα δίκλινο ξεκινάει από 50 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει και τα 700 - 800 ευρώ την βραδιά.

Τον Αύγουστο αυξάνονται οι τιμές, όπως είπε στην ΕΡΤ η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου – Αντιπάρου, Μάνια Αμπατζή.

Ο καφές στην καφετέρια κοστίζει 4 με 5 ευρώ.

Οι φθηνότερες επιλογές για γεύμα είναι 18 με 25 ευρώ το άτομο, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία», Γιάννης Παπαδόπουλος.

Τι συμφέρει, αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια

«Στο θεό» έχουν πάει οι τιμές στα αεροπορικά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με πολλούς από τους αδειούχους της πόλης να εξετάζουν ποιο μέσο συμφέρει περισσότερο το αεροπλάνο ή το καράβι;

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια μοιάζουν απλησίαστα με μία αύξηση τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρυσι, καθιστώντας ακόμα και αδύνατες τις διακοπές για πολλούς.

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενδέχεται να δουν κι άλλη αύξηση.

Μπαίνοντας στο κλίμα των διακοπών, το MEGA έκανε έρευνα σχετικά με τα εισιτήρια των φετινών αποδράσεων στο βίντεο που ακολουθεί.

Το crash test των εισιτηρίων

Στον δρόμο των αεροπορικών εισιτηρίων που οι τιμές έχουν απογειωθεί και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που στο ράλι της ακρίβειας μένουν μόλις ένα «κλικ» φτηνότερα από τα αεροπορικά, τόσο όσο χρειάζεται για να μπει κάποιος στον πειρασμό να σκεφτεί αν αξίζει να χάσει αρκετές ώρες σε σχέση με ένα αεροπορικό ταξίδι για να κερδίσει λίγα ευρώ.

Τουριστικός πράκτορας μιλώντας στην τηλεόραση του Mega δήλωσε: «Για να πάει κανείς στα Χανιά και μάλιστα με την πρωινή πτήση για να έχει όλη την ημέρα δική του το κόστος είναι 76.99€ και η πτήση κρατάει μια ώρα, για να πάει με το πλοίο το κόστος είναι 48€ και το ταξίδι κρατάει 9 ώρες. Δηλαδή με μόλις 28.99€ "αγοράζεις" 8 ώρες επιπλέον διακοπών».

Το crash test

Αεροπορικά: 76.99€ – Πτήση 1 ώρας
Ακτοπλοϊκά: 48€ – Ταξίδι 9 ωρών
Με επιβάρυνση 28.99€ κέρδος 8 ώρες διακοπών

Πόσο θα πληρώσει μία οικογένεια με ΙΧ τα ακτοπλοϊκά μετ' επιστροφής :

Χανιά:499€
Χίος: 596€
Σάμος: 837€

Οι αυξήσεις στις τιμές έχουν απογειώσει το κόστος και μία οικογένεια θα πρέπει να υπολογίζει κοντά ένα νοίκι μόνο για το ταξίδι ακόμα και σε κάποιον κοντινό προορισμό.

Πόσο αυξήθηκαν τα εισιτήρια απλής μετάβασης μέσα σε έναν χρόνο

Ιούνιος 2022 με Ιούνιος 2023

Νάξος: 48€ 51.50€ – 72.50€

Πάρος: 46.50€ 50€ – 71€

Ίος: 50€ 84.70€

Μύκονος: 48.50€ 52€ – 84.70€

Σύρος: 42.50€ 45.50€ – 67.70€

Πόσο θα πληρώσει μία 4μελής οικογένεια για απλή μετάβαση χωρίς επιστροφή και χωρίς αυτοκίνητο

Νάξος: 290€

Πάρος: 284€

Ίος: 338.8€

Μύκονος: 338.8€

Σύρος: 270.80€

Ακόμα και στα πιο κοντινά νησιά ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά για να πάει και να γυρίσει έχοντας μαζί και ένα μικρό ΙΧ

«Φαρμάκι» οι διακοπές για ένα ζευγάρι με ΙΧ με τα ακτοπλοϊκά μετ’ επιστροφής

Αίγινα: 96.80€

Πόρος: 138€

Κύθνος: 245€

Σε αυτό το κόστος θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και ένα ακόμα έξοδο που δεν μπορεί να αποφύγει στο καράβι, δηλαδή τον καφέ – σάντουιτς που θα αγοράσει αλλά και την επιβάρυνση για την χρήση διαδικτύου.

Πώς θα κάνουν καλοκαιρινές διακοπές οι Έλληνες

Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος), οι Έλληνες κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια.

Από την έρευνα του ΣΕΛΠΕ, για τις καλοκαιρινές διακοπές, προκύπτει ότι οι Έλληνες φέτος θα επιλέξουν τις οικονομικότερες λύσεις. Στόχος είτε να εξοικονομήσουν χρήματα για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν κάποιο ταξίδι, είτε για να μπορέσουν να επεκτείνουν τη χρονική διάρκειά τους.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των Ελλήνων επιλέγει τις εξοχικές κατοικίες, είτε φιλοξενία (26%), είτε διαμονή (22%). Το 20% επιλέγει διαμονή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και μόνο το 9% διαμονή σε ξενοδοχεία (7% χωρίς διατροφή και 2% με πλήρη διατροφή). Το 6% επιλέγει camping και το 6% επιλέγει ταξίδι στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, ποσοστό 45% των ερωτηθέντων απαντάει ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών μαγειρεύει συχνά, κάτι που σημαίνει ότι προσπαθεί να μειώσει τη δαπάνη της εστίασης.

Παράλληλα, το 66% δηλώνει ότι επισκέπτεται συχνά καταστήματα τροφίμων όπως σουπερμάρκετ κάτι που δείχνει και πάλι μία τάση εξοικονόμησης χρημάτων, ενώ το 53% αγοράζει τοπικά προϊόντα. Το 16% αγοράζει προϊόντα άλλων τύπων στις διακοπές του, είτε αναμνηστικά είδη, είτε λοιπά προϊόντα όπως ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα, παιχνίδια κ.λπ.

Η μέση δαπάνη για αγορές προϊόντων στις διακοπές εκτιμάται στα 230 ευρώ. Από αυτά τα 118 ευρώ (δηλαδή το 51%) αφορούν αγορές τροφίμων εκτός εστίασης, όπως π.χ. αγορές από το σουπερμάρκετ, για μαγειρική στο κατάλυμα ή για απευθείας κατανάλωση π.χ. στην παραλία.

Τα 52 ευρώ αφορούν αγορές τουριστικών ειδών, όπως αναμνηστικά είδη και τα 59 ευρώ αγορές άλλων προϊόντων, όπως ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, κοσμήματα καθώς οι καταναλωτές εντάσσουν την αγοραστική εμπειρία στην καθημερινότητα των διακοπών τους.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η εγχώρια τουριστική δαπάνη από τον εσωτερικό τουρισμό εκτιμάται στα 380 εκατ. ευρώ.

Εμπόδιο για τις καλοκαιρινές διακοπές η ακρίβεια

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, η δαπάνη τους για τις φετινές διακοπές εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 15%.

Αναφορικά με τους λόγους, από την έρευνα προκύπτει ότι κυρίως οφείλεται στο μειωμένο εισόδημα λόγω των ανατιμήσεων των προϊόντων (με αύξηση από 63% σε 69%), ακολουθεί το κόστος μεταφορικών (με μείωση από 52% σε 43%), το αυξημένο κόστος διαμονής (με αύξηση από 23% σε 38%) και το μειωμένο εισόδημα λόγω κόστους ενέργειας (με μείωση από 50% σε 37%).

Τα στοιχεία δείχνουν, σύμφωνα με την έρευνα, ότι παρά τα προβλήματα λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού θα κάνει διακοπές και σημαντικές αγορές τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά με μειωμένη δαπάνη, κάτι που είναι αποτέλεσμα και της ευρύτερης τάσης για εξοικονόμηση χρημάτων.

Η έρευνα υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών την περίοδο 3-5 Ιουνίου 2022 σε δείγμα 880 καταναλωτών.

Διαβάστε επίσης

Πόσο κοστίζουν τα ακτοπλοϊκά για δύο άτομα με αμάξι στα δημοφιλή ελληνικά νησιά

Πόσο θα κοστίσει εφέτος το ταξίδι με το πλοίο στα νησιά

Διακοπές: Απλησίαστα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια - Φόβοι για νέες ανατιμήσεις

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ