Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
TRAVEL

Δοκός: Το άγνωστο ελληνικό νησί με το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου

Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Σε ένα εκτυφλωτικό πέρασμα του Αργοσαρωνικού, ανάμεσα στην Ερμιόνη και την Ύδρα και τις Σπέτσες βρίσκεται ένα μικρό κόσμημα, ο Δοκός.

Το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου, το οποίο χρονολογείται στα 2200 χρόνια π.Χ., έρχεται στο φως και μάλιστα ανασύρεται σε ένα μικρό και άγνωστο σε πολλούς ελληνικό νησί, ο Δοκός.

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, είχε κατοικηθεί από την εποχή του χαλκού, δηλαδή πριν από 6.000 χρόνια. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε ένα τόσο μικρό νησί η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως σημάδια κατοίκησης.

Σημειώνεται ότι στην αρχαιότητα ονομαζόταν Απεροπία, λόγω της άπειρης θέας που της προσέφερε η στρατηγική της θέση, ενώ κατά τη Βυζαντινή περίοδο παίρνει το όνομα Δοκός, ονομασία που διατηρεί έως τις μέρες μας, καθώς αποτελεί πέρασμα για την Ύδρα και για την Ερμιόνη, όπου και τοποθετείται γεωγραφικά.

Παρά τη μεγάλη ιστορία και την ισχυρή θέση που κατείχε ο Δοκός κατά το παρελθόν, στις μέρες μας το νησί είναι άγονο, ακατοίκητο και διαθέτει ελάχιστες πηγές νερού. Aνά τακτά χρονικά διαστήματα, το χρησιμοποίησαν ως ένα ασφαλές αγκυροβόλιο, κάτι που συνέβη και κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821.

Όλοι όσοι λατρεύουν την Ύδρα και την Ερμιόνη, δεν παραλείπουν να επισκεφθούν αυτόν τον παράδεισο σε μικρογραφία, που έχει και μια παράδοξη και γοητευτική ιστορία.

Τους καλοκαιρινούς μήνες στον Δοκό αρκετά ταχύπλοα βρίσκουν προσωρινό αγκυροβόλιο. Τα διαυγή πεντακάθαρα νερά του, η ηρεμία του τόπου αλλά και ο ασφαλής όρμος του Σκίντου είναι ο μόνος λόγος διαμονής.

Στο νησί, διαμένουν γηγενείς κάτοικοι αλλά είναι ελάχιστοι, που διαθέτουν εκτάσεις στις οποίες οι πρόγονοί τους ζούσαν μόνιμα βιοποριζόμενοι ως κτηνοτρόφοι και αλιείς. Το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου είναι το μοναδικό οίκημα του όρμου, ενώ τα μόνα σημάδια ζωής που βλέπει ο επισκέπτης αναφέρονται στα τρία γαϊδουράκια, στις ελεύθερες γαλοπούλες, και στα κατσίκια που βελάζουν βόσκοντας ελεύθερα στον κατά δικό τους τόπο που το υπουργείο πολιτισμού έχει κηρύξει πλέον αρχαιολογικό χώρο.