Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
TRAVEL

Setenil de las Bodegas: Ένα χωριό σκαμμένο στους βράχους (vid)

Newsbomb

Η μικρή πόλη Setenil de las Bodegas εξαπλώθηκε μέσα από ένα δίκτυο σπηλιών στους λόφους πάνω από τον ποταμό Rio Trejo στην Ισπανία.

Σήμερα, άσπρα σπίτια έχουν χτιστεί ανάμεσα στις σπηλιές, κάποια από τα οποία έχουν μόνο τους παλιούς βράχους για ταβάνι. Η πόλη διαθέτει μπαρ, εστιατόρια και εξαιρετικό φαγητό.

Η Ανδαλουσία έχει πολλά όμορφα χωριά. Το Setenil de las Bodegas είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά. Βρίσκεται στην επαρχία του Καντίζ και πολύ κοντά στη Μάλαγα, από την οποία μπορεί κανείς άνετα να πάει για ημερήσια εκδρομή. Ο μοναδικός αυτός οικισμός είναι ο μοναδικός σε αυτό το σημειο της Ανδαλουσίας με σπίτι όπου είναι χτισμένο μέσα στο βράχο. Τα σπίτια εδώ μοιάζουν να υποστηρίζουν τους βράχους μέσα στους οποίους είναι χτισμένα.

Ο γνωστός ποιητής και συγγραφέας Χοσέ Μανουέλ Καμπαλέρο Μπονάλντ, περιέγραψε το Setenil ως εξής: «Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χωριά στην Ανδαλουσία, κάτι σαν εφιάλτης για τους αρχιτέκτονες, ένας γεωλογικός τρόμος, ένα μέρος στο οποίο τα σπίτια είναι σκαμμένα μέσα στον ίδιο το βράχο, όπου άνθρωποι ζουν με εκατομμύρια τόνους βράχια από πάνω τους, σαν πουλιά ή τρωγλοδύτες, σε έναν οικιστικό λαβύρινθο».

Στο μέσο του χωριού περνάει ο ποταμός Rio Trejo. Με το πέρασμα των χρόνων, το νερό αυτού του ποταμού έσκαψε τα βράχια και δημιούργησε σπηλιές και φαράγγια, μέσα στα οποία φτιάχτηκαν τα σπίτια.

Τι να κάνετε

Υπάρχουν αρκετά πράγματα να κάνει κανείς στο Setenil de las Bodegas.

  • Να καθίσει σε ένα από τα πολλά μπαρ και εστιατόρια που επίσης είναι σκαμμένα μέσα στα βράχια.
  • Να περπατήσει στα μονοπάτια έξω από το χωριό και αν είναι γενναίος να βουτήξει από κάποιο βράχο στον Rio Trejo, που είναι παγωμένος.
  • Να δει την Εκκλησία της Ενσάρκωσης (Iglesia de la Encarnacion), που είναι χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου από τον οποίο βλέπεις όλο το χωριό.

Τα δρομάκια στο χωριό, στο οποίο κατοικούν περίπου 3.000 άνθρωποι, είναι απότομα και καλό θα είναι να φοράει κανείς κατάλληλα παπούτσια. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις, όμως, τόσο σε αποζημιώνει η θέα.

Το ελαιόλαδο της περιοχής είναι από τα καλύτερα στην Ισπανία, φωτεινό πράσινο σε χρώμα και με πολύ δυνατή και χαρακτηριστική γεύση και άρωμα. Αποφύγετε να το αγοράσετε σε καταστήματα και προτιμήστε τα ελαιοτριβεία που βρίσκονται γύρω από το χωριό, στα οποία και οι τιμές είναι πολύ καλές.

Πώς να πάτε

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να παει κανείς στο Setenil από τη Μάλαγα. Ο πιο γρήγορος είναι να πάρει τον αυτοκινητόδρομο A-357και να ακολουθήσει τις ενδείξεις προς Ronda/Cuevas del Becerro.

Φτάνοντας στο χωριό Cuevas del Becerro, υπάρχει πινακίδα προς το Setenil. Ο δρόμος, παρότι σε καλή κατάσταση, δεν παύει να είναι απότομος και ορεινός και χρειάζεται την ανάλογη προσοχή.