Το πανέμορφο νησί των Αντικυθήρων παρουσιάζεται ως ιδανικός προορισμός για χαλάρωση από την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

«Ψηλά βράχια πάνω από τη θάλασσα, κρυφοί ορμίσκοι και σπηλιές για εξερευνήσεις, ένα μικρό χωριό όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει και μια καταπράσινη φύση, γεμάτη μυρωδιές από ελίχρυσο και δεντρολίβανο. Καλώς ήρθατε στα Αντικύθηρα, ένα μικρό ελληνικό νησί κοντά στην Κρήτη. Βρίσκεται ακριβώς νότια της Πελοποννήσου (με το πλοίο απέχει περίπου τέσσερις ώρες από τη Λακωνία στην Πελοπόννησο και 2 ώρες από την Κρήτη). Αυτό το μαργαριτάρι των Ιονίων Νήσων είναι μια βραχώδης γη, άγρια, πλούσια σε παρθένα φύση, που καλύπτει το σύνολο των είκοσι τετραγωνικών χιλιομέτρων. Με τα κρυστάλλινα νερά της, είναι ιδανική για καταδύσεις, αλλά και για διακοπές στη θάλασσα, μακριά από το συνηθισμένο πλήθος των πιο δημοφιλών προορισμών της Ελλάδας. Είναι ο τέλειος προορισμός για να χαλαρώσετε, να αισθανθείτε έξω από τον κόσμο, βυθισμένοι στην απόλυτη γαλήνη» τονίζει στο κείμενό της η ιταλική εφημερίδα.

«Το νησί αυτό, με λίγα λόγια, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις πιο διάσημες νήσους των Κυκλάδων, όπως η Πάρος, η Μύκονος και η Σαντορίνη, που και μεγαλύτερα είναι, γεμάτα αξιοθέατα και μοντέρνες υποδομές, και έχουν γίνει απόλυτοι τουριστικοί προορισμοί για τους λάτρεις της νυχτερινής ζωής. Όμως, από την πλευρά τους, τα Αντικύθηρα αντιπροσωπεύουν το πιο αυθεντικό πρόσωπο της Ελλάδας», υπογραμμίζει σε άρθρο της η «La Repubblica».

Συνεχίζοντας την παρουσίαση του νησιού, η ιταλική εφημερίδα στέκεται επίσης στο γεγονός ότι τα Αντικύθηρα αποτελούν ακόμη έναν ξεχασμένο προορισμό: «Ωστόσο, κανείς δεν τα γνωρίζει, οι τουρίστες τα σνομπάρουν, ακόμη και οι ίδιοι τους οι κάτοικοι φαίνεται να τους έχουν γυρίσει την πλάτη. Στο νησί, στην πραγματικότητα, υπάρχουν μόνο σαράντα κάτοικοι –και ούτε καν ένα παιδί– και συγκεντρώνονται όλοι τους στον κύριο οικισμό της νήσου, τον Ποταμό (που είναι και ο λιμένας)».

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό της, η ιταλική εφημερίδα ενημερώνει τους αναγνώστες της πως «ανάμεσα στους ψηλούς βράχους και τα άγρια ​​εδάφη, κρύβονται επίσης πραγματικά θαύματα. Όπως το κάστρο της, η αρχαία οχυρωμένη πόλη που χτίστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. και στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., σκαρφαλωμένο στο βόρειο τμήμα, πάνω από τον κόλπο του Ξηροπόταμου, που κάποτε ήταν το λιμάνι της πόλης. Περιτριγυρισμένο από ψηλά τείχη, ανάμεσα στα πολυάριθμα ερείπιά του, το κάστρο προσφέρει ένα ταξίδι στο χρόνο. Στην περιοχή του λιμανιού έχει ανασκαφεί επίσης ένας ναός του Απόλλωνα, όπου εντοπίστηκε και ένα μαρμάρινο άγαλμα αφιερωμένο στο θεό, που τώρα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Τόσο το λιμάνι όσο και η οχυρωμένη πόλη βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και συνιστούν μια θαυμάσια αρχαιολογική διαδρομή. Ανάμεσα στα ιστορικά αξιοθέατα των Αντικυθήρων μπορεί κανείς να κατατάξει και τους πολυάριθμους μύλους τους, που κινούνται από τον άνεμο ή το νερό, ξεκινώντας από τον σημαντικότερο από αυτούς, τον παλιό μύλο του Ποταμού, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα».

Αναφορικά με τα ιστορικά μνημεία του νησιού, ιδιαίτερη μνεία κάνει η ιταλική εφημερίδα «στα εκπληκτικά ευρήματα που ανακτήθηκαν από ένα αρχαίο ναυάγιο, συμπεριλαμβανομένων του χάλκινου αγάλματος του Εφήβου και του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ενός οργάνου που θεωρείται από πολλούς ως ένα πρώτο, εμβρυϊκό υπόδειγμα υπολογιστή».

Στην κατακλείδα του οδοιπορικού, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις πανέμορφες παραλίες των Αντικυθήρων, «που είναι λίγες, αλλά προστατευμένες. Κι εκεί έγκειται η ομορφιά τους. Οι πιο ενδιαφέρουσες είναι αυτές του Ξηροποτάμου και του κόλπου της Καμαρίλας. Τα σμαραγδένια τους νερά, οι χρυσαφένιες αμμουδιές ή τα ολόλευκά τους βότσαλα συνθέτουν την τέλεια καρτ-ποστάλ για το ελληνικό νησί».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ