ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση οφειλών σε 60 δόσεις για χιλιάδες οφειλέτες

Ρύθμιση οφειλών σε 60 δόσεις για χιλιάδες οφειλέτες

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές προς τα ταμεία και για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που κατέθεσε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις της Ελλάδας ενόψει της νέας δανειακής σύμβασης και μεταξύ αυτών προβλέπονται διατάξεις για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόρων, συμβολαιογράφων, οδικών μεταφορών κ.ά.), για την επιτάχυνση και διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και για την αποτελεσματικότερη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο σε έως και 60 δόσεις, με την κάθε δόση να μπορεί να ξεκινά από 300 ευρώ, ώστε να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στην εξόφληση των χρεών τους.

Προβλέπεται επίσης και η αξιοποίηση εισπρακτικών εταιριών για την είσπραξη των οφειλών αυτών από το δημόσιο.

Ακόμη, θεσπίζεται διαδικασία ρύθμισης και των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία με την καταβολή τους εφάπαξ ή έως και σε τρείς δόσεις με έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, σε 4-6 δόσεις με έκπτωση 75% των προσαυξήσεων και σε 7 έως 9 δόσεις με έκπτωση 50% των προσαυξήσεων.

Προβλέπεται επίσης η αντιμετώπιση με τις διαδικασίες του αυτόφωρου περιπτώσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών από εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος των επαγγελματιών κατά τη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου.