ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το παρασκήνιο ενός «αρραβώνα» που διαλύεται…

Το παρασκήνιο ενός «αρραβώνα» που διαλύεται…

Μικρές είναι πλέον οι πιθανότητες που έχει για να προχωρήσει το deal της συγχώνευσης μεταξύ της Alpha Bank και της Eurobank.

Οι τελευταίες πληροφορίες, που έρχονται από το «στρατόπεδο» της πρώτης αναφέρουν ότι σχεδόν από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της σχετικής συμφωνίας, είχαν αρχίσει να γίνονται «δεύτερες σκέψεις» για το μέλλον της.

Κι αυτό γιατί, αργά αλλά σταθερά, στην Alpha γίνονταν συνείδηση ότι τελικώς θα μπορούσαν να ξεπεράσουν πιο εύκολα την σοβούσα κρίση μόνοι τους, παρά από κοινού με την Eurobank.

Απλώς, ήταν το PSI που ήρθε για να βάλει «ταφόπλακα» στο deal.

Από την τράπεζα υποστηρίζουν πως όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία δεν ήταν γνωστές οι λεπτομέρειες του «κουρέματος».

Από το υπουργείο Οικονομικών πάλι τους απαντούν ότι αυτό, ουσιαστικά, είναι πρόφαση, καθώς γνώριζαν τα πάντα.

Η Eurobank επιμένει ότι όλα θα μπορούσαν να συνεχισθούν κανονικά και απρόσκοπτα, την ίδια ώρα όμως που στην Alpha ετοιμάζονται για νέα Γενική Συνέλευση μετόχων, που ουσιαστικά θα αναθεωρήσει τη στάση της τράπεζας απέναντι στη συμφωνία.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση βρίσκεται στο «θα τα ξαναδούμε όλα μετά το PSI».

Ωστόσο, επειδή οι υπολογισμοί έχουν γίνει, το ίδιο και οι μετρήσεις των επιπτώσεων του «κουρέματος» στα χαρτοφυλάκια, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει η προδιαγεγραμμένη πορεία των πραγμάτων.

Κι έτσι, η τρίτη απόπειρα της Alpha Bank να προχωρήσει σε μια στρατηγική συνεργασία, τα τελευταία 15 χρόνια, να διακοπεί απότομα, και αυτή.

Εκτός, βεβαίως, πολύ σοβαρού απροόπτου, όπως, για παράδειγμα, αυτού που λέγεται ότι ο βασικός μέτοχος της Eurobank κ. Σπύρος Λάτσης θα διατυπώσει νέα δελεαστικότερη πρόταση στην Alpha Bank.

Ωστόσο, οι πιθανότητες για να γίνει κάτι τέτοιο, στην πραγματικότητα, είναι πολύ μικρές.