ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοιχτή η μείωση και των κύριων συντάξεων!

Ανοιχτή η μείωση και των κύριων συντάξεων!

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που πλέον θέτει ζήτημα μείωσης και των κύριων συντάξεων.

Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να εξοικονομήσει δαπάνες ύψους 1,3 δισ. ευρώ, για να καλυφθούν οι αποκλίσεις ύψους 3,3 δισ. ευρώ (ήτοι 1,5% του ΑΕΠ), στον προϋπολογισμό του 2012.

Η τρόικα ζητά τα νέα μέτρα να αναπληρώσουν τις απώλειες των φορολογικών εσόδων, που θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο από την περικοπή του κατώτατου μισθού και την ύφεση που θα ξεπεράσει και πάλι τις εκτιμήσεις και θα υπερβεί το 3,5% για το 2012.

Πλέον, κι ενώ οι επικουρικές συντάξεις είναι βέβαιο ότι θα περικοπούν, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μειώσεων και στις κύριες συντάξεις, κάτι που θα δώσει τη χαριστική βολή σε χιλιάδες συνταξιούχους, που ήδη έχουν υποστεί πλήγμα από το σύνολο των μειώσεων που τους έχουν επιβληθεί.

Σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο

Για την εξεύρεση των συγκεκριμένων δαπανών, έγινε σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη και με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων των βασικών υπουργείων και των μελών του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικας.

Μέχρι στιγμής, έχει αποφασιστεί περικοπή δαπανών 1,1 δισ. ευρώ στην υγεία, 400 εκατ. ευρώ στον τομέα της άμυνας και μείωση των επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ κατά 440 εκατ. ευρώ.