ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ: Πλήγμα σε 170 επιχειρήσεις από τα επεισόδια

ΕΒΕΑ: Πλήγμα σε 170 επιχειρήσεις από τα επεισόδια

Δραματικός είναι ο απολογισμός των καταστροφών που σημειώθηκαν στα χθεσινά επεισόδια στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την καταγραφή ειδικών κλιμακίων του ΕΒΕΑ, 170 επιχειρήσεις της Αθήνας επλήγησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Οι καταστροφές εντοπίζονται κυρίως στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, και ιδιαίτερα στις οδούς Αμαλίας, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως, Ερμού, Καρ. Σερβίας, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σόλωνος, Πατησίων, στην Ομόνοια και το Μοναστηράκι.

Με βάση τα όσα δήλωσαν οι επιχειρηματίες, το συνολικό κόστος των καταστροφών ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ζημία αφορά τόσο καταστροφές κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, όσο και κλοπές εμπορευμάτων.

Ειδικότερα, 45 επιχειρήσεις (ένδυσης, υπόδησης, κινητής τηλεφωνίας, εστίασης, οικιακών ειδών, κοσμημάτων, σούπερ μάρκετ, βιβλίων κ.λπ.) υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή λόγω πυρκαγιάς.

Επίσης, ζημιές υπέστησαν 17 τράπεζες, τέσσερα βιβλιοπωλεία, πέντε πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα και 70 καταστήματα ένδυσης- υπόδησης, καθώς και 29 επιχειρήσεις διαφόρων μορφών.

Πρωτοβουλίες προανήγγειλε ο Κ. Μίχαλος

Σχολιάζοντας τα πρώτα στοιχεία, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος καταδίκασε κάθε μορφή βίας και εξέφρασε την αγανάκτησή του για τα επεισόδια που για άλλη μια φορά έπληξαν το κέντρο της Αθήνας, σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις βάλλονται από παντού.

Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Μίχαλος προανήγγειλε ότι το ΕΒΕΑ «θα αποστείλει άμεσα επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς με την οποία θα ζητήσει την άμεση εφαρμογή των σχετικών νόμων για την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων και πληγέντων επιχειρηματιών, διότι για αυτές τις πληγείσες επιχειρήσεις, η οποιαδήποτε βοήθεια και συμπαράσταση της πολιτείας είναι θέμα επιβίωσής τους».