ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρόικα: Στο 129% το ελληνικό χρέος μέχρι το 2020

Τρόικα: Στο 129% το ελληνικό χρέος μέχρι το 2020

Μέχρι το 160% του ΑΕΠ μπορεί να φθάσει το ελληνικό χρέος το 2020, σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας της τρόικας, που κατέχει το Reuters.

Η τρόικα εκτιμά ότι εάν η ύφεση βαθύνει και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιηθούν, το χρέος μπορεί να αγγίξει το 160% το 2020.

Ωστόσο, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι με το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται, το χρέος θα διαμορφωθεί περί το 129% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Εάν συνυπολογιστούν στο PSI και τα ομόλογα που έχει η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης, σε συνδυασμό με άλλα βήματα, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί περί το 120% του ΑΕΠ το 2020, όπως είναι και ο στόχος.

Τυχόν συμμετοχή των ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες της ευρωζώνης στην αναδιάρθρωση, θα σήμαινε περικοπή του χρέους κατά 3,5%, ενώ η παραίτηση της ΕΚΤ από τα κέρδη των ομολόγων που κατέχει, θα σήμαινε μείωση του χρέους κατά 5,5%.

Οι ιδιώτες ομολογιούχοι που θα συμμετάσχουν στο PSI, θα λάβουν νέα ομόλογα με κουπόνι 3% ως το 2020 και 3,75% από το 2021 και μετά, σημειώνεται στην έκθεση της τρόικα για την βιωσιμότητα του χρέους.

Παράλληλα, τα ομόλογα που θα λάβουν οι ιδιώτες θα περιέχουν ειδική ρήτρα για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ, η οποία θα υπολογίζεται στο 1% του υπολοίπου των νέων δανείων.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η τρόικα στο βασικό σενάριο προβλέπει ότι η Ελλάδα πιθανόν δεν θα μπορεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με ποσό περίπου 50 δισ. ευρώ.

Οι ιδιώτες ομολογιούχοι που θα συμμετάσχουν στο PSI, θα λάβουν νέα ομόλογα με κουπόνι 3% ως το 2020 και 3,75% από το 2021 και μετά, αναφέρει η έκθεση.

Διαβάστε ακόμη:

Δείτε τις δηλώσεις από το Eurogroup (βίντεο)