ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο και οι χαμηλές συντάξεις

Στο στόχαστρο και οι χαμηλές συντάξεις

Σε ποια μέτρα συμφώνησαν Γ. Στουρνάρας και τρόικα – Επιστρέφουν οι ελεγκτές στις αρχές Σεπτεμβρίου

Σε μέτρα ύψους 6,6 δισ. ευρώ κατέληξαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας με την τρόικα, αναζητώντας άλλα 5 δισ. ευρώ εντός του Αυγούστου, στα πλαίσια των παρεμβάσεων που απαιτούνται για τη διετία 2013-2014.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχώρησαν από την Ελλάδα μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών, ενώ αναμένεται ότι θα επιστρέψουν στις αρχές Σεπτεμβρίου, για να προχωρήσουν στη σύνταξη της έκθεσής τους, βάσει της οποίας θα εξαρτηθεί αν θα εκταμιευθεί ή όχι η επόμενη δόση του δανείου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο παρεμβάσεων και σε συντάξεις κάτω των 1.400 ευρώ, εκτιμώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση ο «λογαριασμός» δεν βγαίνει. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να οριστικοποιήσει μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ θα πρέπει να κλειδώσουν μέχρι τα τέλη του Αυγούστου.

Σύμφωνα με πηγές, η περικοπή συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ θα αποδώσει μόλις 200 εκατ. ευρώ, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες αστοχίες. Ως εκ τούτου, στο τραπέζι βρίσκονται νέα σενάρια για μείωση 5% στις χαμηλότερες συντάξεις, που λαμβάνει και ο κύριος όγκος των συνταξιούχων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εγκαταλειφθεί το σενάριο του πλαφόν στις συντάξεις, καθώς υπάρχει ήδη ένα στα 2.700 ευρώ, που όμως δεν εφαρμόζεται. Ως εκ τούτου, στόχος θα είναι η εφαρμογή του υφιστάμενου μέτρου.

Επίσης, εξετάζεται η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων και στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, σε αντίθεση με την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους.

Γρίφος παραμένει τι θα συμβεί με τα ισοδύναμα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση για να αποφύγει μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια ύψους 205 εκατ. ευρώ, κάτι που θα «κλειδώσει» εντός της εβδομάδας.