ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η τρόικα προστατεύει τις μεγάλες εταιρείες εξοπλισμών

Πώς η τρόικα προστατεύει τις μεγάλες εταιρείες εξοπλισμών

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περικόψει τις δαπάνες του Δημοσίου, είναι λογικό να πλήττεται και η Εθνική Άμυνα. Η τρόικα, ωστόσο, φαίνεται αποφασισμένη να «προστατέψει» κάποια συμφέροντα…

Το ΥΕΘΑ, στην προσπάθειά του να περικόψει όσο περισσότερο γίνεται τις δαπάνες του, πρότεινε ένα μικρό «κούρεμα» ή έστω μια επιμήκυνση των αποπληρωμών και προς τις μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες εξοπλισμών που έχουν ήδη εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής. Ωστόσο η τρόικα δεν φαίνεται διατεθειμένη να επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Οι εκπρόσωποί της δεν συζήτησαν καν το ενδεχόμενο «κουρέματος», ενώ έληξαν γρήγορα την συζήτηση περί επιμήκυνσης, παρ’ ότι οι μεγάλες εξοπλιστικές εταιρείες έχουν εισπράξει έως και το 80% από τα χρήματα που είχαν συμφωνήσει με το ελληνικό κράτος. Λειτουργώντας, κατά κάποιο τρόπο, σαν φύλακες των συμφερόντων των εταιρειών εξοπλισμού, οι τροϊκανοί ζήτησαν από το ΥΕΘΑ να μειώσει άλλες δαπάνες και σε καμμία περίπτωση να κόψει από τις πληρωμές προς το εξωτερικό.

Αντ’ αυτού επιμένουν ιδιαίτερα στην περικοπή της «υποστήριξης λειτουργικών δαπανών». Τι σημαίνει αυτό; Πρόκειται για έναν κωδικό που κοστίζει στο ΥΕΘΑ ετησίως 400 εκατ. ευρώ και που αφορά στα φύλλα πορείας. Το αν το ποσό είναι λογικό ή όχι μένει να το μάθουμε, αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η τρόικα δεν συζητάει την περικοπή του, αλλά την πλήρη κατάργησή του. Ζητά, δηλαδή από το ΥΕΘΑ, να καταργήσει την έννοια «φύλλο πορείας» και να βρει άλλον τρόπο για τις κινήσεις του στρατιωτικών και των οπλιτών. Αν τελικά περάσει το αίτημά τους, όπως είναι κατανοητό, αυτό θα σημάνει και σημαντικές περικοπές στα εισοδήματα των στρατιωτικών, αφού το κάθε φύλλο πορείας υποστηρίζεται και από κάποιο κονδύλι για τα έξοδα κίνησης. Το ενδεχόμενο αυτό πονοκεφαλιάζει τον Υπουργό Άμυνας. Πώς θα κάνει αυτό που ζητά η τρόικα, χωρίς όμως να μετακυλίσει το οικονομικό βάρος στους ώμους των στρατιωτικών;

Ένας άλλος κωδικός έχει επίσης κινήσει το ενδιαφέρον των τροϊκανών. Πρόκειται για το πτητικό επίδομα που δίνεται στους ιπτάμενους. Η τρόικα υποστηρίζει ότι το υψηλό αυτό επίδομα λαμβάνουν πάνω από 4.500 άνθρωποι όταν το ΥΕΘΑ επιμένει ότι το ιπτάμενο προσωπικό δεν ξεπερνά τους 1.700. Υπάρχουν στοιχεία που αποκρύπτονται από την τρόικα και που τα μέλη της κατάφεραν να μάθουν από τρίτους; (Και πώς;) Ή η τρόικα απλά πιέζει αφόρητα, μόνο και μόνο για να καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να απλώσει κανείς χέρι στα οφειλούμενα προς τις εταιρείες εξοπλισμών, τις οποίες προφανώς και θέλει να προστατέψει με κάθε τρόπο; Όποια κι αν είναι η απάντηση, είναι σαφές ότι το ΥΕΘΑ έχει να δώσει όχι κυριολεκτικές μεν, αλλά σίγουρα πολύ μεγάλες μάχες στο άμεσο μέλλον.

Διαβάστε επίσης:

Την συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προανήγγειλε ο ΥΕΘΑ

«Ξεζουμίζουν» τους στρατιωτικούς - Νέο κούρεμα 12%

Καταργούν τα οδοιπορικά στους στρατιωτικούς