ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασμούσεν: Δεν έγινε συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Ασμούσεν: Δεν έγινε συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν συζήτησαν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, όπως δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Γιέργκ Ασμούσεν.

"Δεν έγινε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους", δήλωσε ο Ασμούσεν στο περιθώριο συνεδρίου σε πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης.

"Αναγνωρίσαμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά χρειάζονται να γίνουν περισσότερα", πρόσθεσε ο Ασμούσεν. "Είναι κρίσιμης σημασίας να καταβάλουν όλες τις προσπάθειες για να επαναφέρουν σε καλή τροχιά το πρόγραμμα".

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν η ΕΚΤ θα συμμετείχε σε μια εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους που θα αγοραστεί στο πλαίσιο του νέου προγράμματος ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι αυτό το θέμα "δεν βρίσκεται στο τραπέζι".

Στην ομιλία του σε πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης ο Ασμούσεν επιχείρησε ταυτόχρονα να υπερασπιστεί το νέο πρόγραμμα για τις αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ σημειώνοντας ότι η διαχείριση των κρίσεων αποτελεί βασικό μέρος του ρόλου της ΕΚΤ.

"Η διαχείριση των κρίσεων και... η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τους ρόλου μας ως κεντρική τράπεζα, και στο τέλος εξυπηρετούν την εκπλήρωση της αποστολής μας", δήλωσε ο Ασμούσεν.

Το πρόγραμμα το οποίο ονομάζεται Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές (Outright Monetary Transactions) "σχεδιάστηκε για να είναι πλήρως συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ιδιαίτερα με την απαγόρευση για τη νομισματική χρηματοδότηση", πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι βασικό στοιχείο του προγράμματος είναι οι "αυστηρές προϋποθέσεις", ενώ προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης από τις κυβερνήσεις.

Επισήμανε παράλληλα ότι ακόμα και τα εργαλεία διαχείρισης των κρίσεων που διαθέτει η κεντρική τράπεζα "έχουν τα όρια τους όσον αφορά την ισχύ και τη νομιμότητα τους".

Πηγή: Capital