ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Συνεχίστε τις διαπραγματεύσεις»

«Συνεχίστε τις διαπραγματεύσεις»

Θετικό ήταν το κλίμα στο χθεσινό άτυπο Eurogroup, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία της Κύρπου.

Οι αξωματούχοι ασχολήθηκαν εκτεταμένα με την Πορτογαλία και φυσικά και με το ελληνικό ζήτημα.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, δήλωσε ότι έγινε συζήτηση για την ελληνική Οικονομία. Αρχικά έγινε μία παρουσίαση από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και στη συνέχεια πήρα το λόγο. Το πνεύμα ήταν θετικό. Υπάρχει σημαντική αποδοχή ότι υπάρχει πρόοδος».

Συμπλήρωσε ότι «υπήρξε πράγματι συμφωνία ότι συγκλίνουμε με την τρόικα, βέβαια δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη σε όλα, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο και θα προσπαθήσουμε, ώστε όλα να τελειώσουν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου» .

Η έκθεση της τρόικας όπως επανέλαβαν και χθες τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα είναι το ορόσημο για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, ο Γιούνκερ κάλεσε την Ελλάδα και την Τρόικα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να λάβουν αποφασιστική δράση στις επόμενες εβδομάδες. Όπως τόνισε, τα μέτρα για την Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθούν στις δαπάνες.

Ο Επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις σταθεροποίησης μετά από την ανακοίνωση της ΕΚΤ για το ΟΜΤ. Σχετικά με την Ισπανία δήλωσε ότι έχει αναλάβει αποφασιστική δράση καθώς και ότι το πρόγραμμα αναφορικά με τον χρηματοοικονομικό κλάδο παραμένει εντός τροχιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί αυτό το momentum της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ισπανία.

Ικανοποιημένη από τα «πολύ σημαντικά βήματα» που έχουν γίνει στην ευρωζώνη εμφανίστηκε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Είπε ότι στην Ελλάδα έχει γίνει πρόοδος όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα και πως «είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα καταβάλει τεράστια προσπάθεια», αλλά χρειάζεται να καλυφθεί περισσότερο έδαφος, στο δημοσιονομικό μέτωπο και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ζήτησε να διατηρηθεί η καλή πορεία που επικρατεί στην ευρωζώνη και επισήμανε ότι η Ισπανία λαμβάνει μέτρα ευρείας μεταρρύθμισης.

Διαβάστε επίσης:

Όλι Ρεν: Ανάκαμψη της οικονομίας το 2013

Ο Σόιμπλε συστήνει στην Ελλάδα υπομονή!

Γ. Στουρνάρας: «Το πνεύμα ήταν θετικό στο eurogroup»