ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπορική Τράπεζα: Συζητήσεις για το μέλλον της στο Παρίσι

Εμπορική Τράπεζα: Συζητήσεις για το μέλλον της στο Παρίσι

Το μέλλον της Εμπορικής Τράπεζας κρίνεται σήμερα στο Παρίσι, στην κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Credit Agricole, όπου θα ληφθεί απόφαση επί των προσφορών που έχουν καταθέσει οι Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

Μετά τη λήψη των σχετικών εγγυήσεων η διοίκηση του γαλλικού ομίλου θα αποφασίσει με ποιά ελληνική τράπεζα θα ξεκινήσει αποκλειστικές συνομιλίες για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, που θα μειώσει το ποσοστό της Credit Acricole σε λιγότερο από 10% και κατ' επέκταση και την έκθεσή της στην ελληνική οικονομία.

Η επίσημη ανακοίνωση για το επόμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εμπορικής ενδέχεται να μην εκδοθεί σήμερα, αλλά είναι βέβαιο ότι θα γίνει μέχρι την Παρασκευή, δεδομένου ότι στις 30 Σεπτεμβρίου εκπνέει η χρονική περίοδος ισχύος των εξασφαλίσεων των ιδρυμάτων προς την Credit Agricole για τα 2 δισ. ευρώ περίπου που θα εισφέρει ως κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της. Οι εμπράγματες εξασφαλίσεις εγγυώνται στον γαλλικό όμιλο την επιστροφή της ρευστότητας που εισφέρει για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Εμπορικής, περίπου 2 δισ. ευρώ.

Όσο αφορά τις δεσμευτικές προσφορές που έχουν καταθέσει Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, δεν διαφέρουν σημαντικά ως προς το οικονομικό τους σκέλος. Έτσι, εκτιμάται ότι η απόφαση της CA θα βασιστεί στο ποιά προσφορά εξυπηρετεί καλύτερα τη στρατηγική εξόδου της από την Ελλάδα.»