ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακοίνωση Eurogroup: Δεν υπήρξε συμφωνία για την Ελλάδα

Ανακοίνωση Eurogroup: Δεν υπήρξε συμφωνία για την Ελλάδα

«Το Eurogroup διεξήγαγε εκτενείς διαβουλεύσεις συζητώντας μια σειρά αξιόπιστων πρωτοβουλιών που αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους», σύμφωνα με την ανακοίνωση μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.

Η συνεδρίαση διακόπηκε ύστερα από τουλάχιστον 11 ώρες ολονύκτιων διαπραγματεύσεων «ώστε ορισμένα στοιχεία του πακέτου να τεθούν υπό τεχνική επεξεργασία». Οι υπουργοί θα συνεδριάσουν εκ νέου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.

«Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας», που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ, προσέθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «ελαφρώς απογοητευμένος», αναφέροντας πως μια συμφωνία είναι «πιθανή τη Δευτέρα».

Η ευρωζώνη πρέπει να βρει τρόπο για τη μείωση του ελληνικού χρέους που απειλεί να φθάσει το 190% του ΑΕΠ το 2014. Στο μεταξύ, το Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση για τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα προκειμένου να λάβει την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. «Οι προσπάθειες αυτές μαρτυρούν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Απόλυτο αδιέξοδο στο Eurogroup – Τη Δευτέρα νέα συνεδρίαση