ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η τρόικα

Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η τρόικα

Στον αέρα φαίνεται πως βρίσκεται για ακόμη μια φορά η επόμενη δόση καθώς όλα τα θέματα που βρέθηκαν στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και της τρόικας παραμένουν ανοικτά.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται πως δεν «ενθουσιάστηκαν» με την ιδέα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, με τις διαπραγματεύσεις να μην κυλούν όπως θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση.

Κύριο πρόβλημα το πώς θα εισπραχθούν τα 3,2 δισ. ευρώ από τους φόρους ακινήτων. Η τρόικα δεν επιθυμεί τυχόν φοροελαφρύνσεις με κοινωνικά κριτήρια (ευπαθείς ομάδες, μικροϊδιοκτήτες κλπ), εάν πρώτα δεν μαζευτεί όλο το ποσό.

Το βασικό σενάριο τώρα είναι να μειωθούν κατά 15-20% τουλάχιστον οι χαμηλές κλίμακες φορολόγησης των ηλεκτροδοτούμενων κτιρίων, ειδικά στις λαϊκές συνοικίες με χαμηλές τιμές ζώνης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η χθεσινή τρίωρη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, με τους επικεφαλής της τρόικας δεν κατέληξε σε συμφωνία για κανένα από τα ανοικτά θέματα. «Θα γίνονται καθημερινά συναντήσεις, έχουμε πολύ δουλειά» έλεγε μετά τη συνάντηση ο κ.Στουρνάρας περιγράφοντας τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων, με την επόμενη δόση των 6 δισ. ευρώ, η οποία συναρτάται με την συνολική αξιολόγηση της οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του έτους, να βρίσκεται στον αέρα.

Διαβάστε επίσης:

Όλα τα θέματα έμειναν ανοιχτά με την Τρόικα

Στουρνάρας: Τα πράγματα είναι δύσκολα