ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

250 ελληνικές επιχειρήσεις ζητούν λύτρωση από ξένους

250 ελληνικές επιχειρήσεις ζητούν λύτρωση από ξένους

Στη βοήθεια του Invest in Greece ευελπιστούν περίπου 250 ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν να βρουν πόρους για την ανάπτυξη τους ή πωλούνται προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να αποφύγουν το λουκέτο.

Οι υπεύθυνοι του οργανισμού κυριολεκτικά κατακλείζονται από ενδιαφερόμενους να αντλήσουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους, την ώρα που η ρευστόστητα στην ελληνική οικονομία βρίσκεται στο ναδίρ.

Όπως τονίζουν επιτελείς του Invest in Greece, έχουν στα χέρια τους projects που ξεκινούν από 2-3 εκατομμύρια ευρώ και φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ, δείγμα πως για τους επιχειρηματίες, ο οργανισμός αποτελεί την έσχατη ελπίδα χρηματοδότησης. Στα λιμνάζοντα νερά των επενδύσεων, ήρθε να προστεθεί και η νωθρή λειτουργία της αρμόδιας Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία έχει να συνεδριάσει δύο μήνες και αναμένεται να αποφασίσει για την τύχη τριών μεγάλων επενδύσεων καθώς και να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από όσες μπήκαν στη διαδικασία του fast track.

Νερό στο μύλο της απόγνωσης πάντως, ήρθε να ρίξει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Μπουντρούκας, ο οποίος με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη αναφέρει πως η εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων έχει μείνει στα χαρτιά.

Ο κ. Μπουντρούκας μάλιστα, σημειώνει πως όσες επιχειρήσεις "τόλμησαν" να προσφύγουν στις τράπεζες για χρηματοδότηση, τους ζητήθηκαν εγγυήσεις για όλο το ύψος του δανείου, προϋπόθεση που το 80% των ενδιαφερόμενων αδυνατεί να καλύψει. Επιπρόσθετα, υπενθυμίζει στον υπουργό, πως το πρόγραμμα εγγυητικών επιστολών εκ μέρους των τραπεζών και προς όφελος επιχειρήσεων, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα, γεγονός που μαζί με όλα τα υπόλοιπα οδηγεί στην απόγνωση τους επιχειρηματίες.