ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΕΕ: Πρόταση για μείωση 13% των μισθών στο εμπόριο

ΕΣΕΕ: Πρόταση για μείωση 13% των μισθών στο εμπόριο

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, προτείνει τη μείωση έως και 13% των μισθών για 500.000 εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, κατά τον ίδιο, αν δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση θα ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων και σ' αυτόν τον κλάδο.

«Τα δεδομένα της αγοράς και η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις επιβάλλουν την αναζήτηση μιας νέας κλαδικής συμφωνίας για μείωση των μισθών», δηλώνει σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι αν δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση, έως τις 31 Οκτωβρίου, μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας, θα ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων και στο εμπόριο.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ προτείνει να μειωθεί ο εισαγωγικός μισθός από τα 863 ευρώ στα 751 ευρώ (όσο ήταν ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ πριν από την εφαρμογή του Μνημονίου και τη μείωση 22% - 32% που επιβλήθηκε με νόμο).

Συμβιβαστική λύση με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων για τη σύναψη κλαδικής σύμβασης εργασίας θα επιδιώξει και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, όπως δηλώνει στην εφημερίδα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, παρά τους περιορισμούς που υπάρχουν και τη μη υποχρέωση εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων από τις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων.