ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που συνεδριάζει σήμερα στο Παρίσι, δεν αναμένεται να αποφασίσει μέτρα πολιτικής, αλλά να διατηρήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μίας νέας μείωσης των επιτοκίων ή χορήγησης πρόσθετης ρευστότητας, εφόσον επιδεινωθούν οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Η πλειονότητα των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς αναμένει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιό της, τουλάχιστον έως τον Απρίλιο του 2015. Θεωρεί, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ θα δώσει τη δυνατότητα νέας μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης των τραπεζών (LTRO), πιθανόν έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, και οι 52 οικονομολόγοι - που έλαβαν μέρος στη σχετική έρευνα του πρακτορείου -εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει σήμερα αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της. Η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ γίνεται μία ημέρα νωρίτερα από τη συνήθη, επειδή αύριο είναι επίσημη αργία στη Γερμανία.

Οι συζητήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ γίνονται σε ένα οικονομικό πλαίσιο, όπου ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 1,1% - το χαμηλότερο επίπεδο 3,5 ετών -, μίας αδύναμης ανάκαμψης, της πολιτικής αναταραχής στην Ιταλία και υψηλής μεταβλητότητας των επιτοκίων της αγοράς λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed). O πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ήγειρε την περασμένη εβδομάδα το ενδεχόμενο να αναλάβει η τράπεζα δράση, εάν τα επιτόκια της αγοράς είναι πολύ υψηλά, λέγοντας ότι το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να ετοιμασθεί εκ νέου για τη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων, εφόσον αυτό χρειασθεί.