ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Θα καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό χωρίς νέα μέτρα

Στουρνάρας: Θα καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό χωρίς νέα μέτρα

Η μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την ανανέωση των «ομολόγων Αλογοσκούφη» που είχαν δοθεί το 2009 στις τράπεζες, είναι η συνταγή που προτείνει το υπουργείο Οκονομικών στην τρόικα, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό χωρίς νέα οριζόντια μέτρα. 

Σε συνέντευξη του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας επισημαίνει ότι η ΕΚΤ μπλοκάρει την επιμήκυνση της περιόδου λήξεως ελληνικών ομολόγων, συνολικού ύψους 19 δισ. ευρώ ώς το 2016, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί νομισματική χρηματοδότηση, δηλαδή απευθείας χρηματοτόδηση κράτους από κεντρική τράπεζα, κάτι που απαγορεύεται από το καταστατικό της ευρωτράπεζας.

Από τα 19 δισ. ευρώ, τα 10 δισ. ευρώ λήγουν μέσα στο 2014. Αν η ΕΚΤ αποδεχθεί τη μετακύλιση, τότε αυτό το ποσό θα εξοφληθεί αργότερα, με αποτέλεσμα να απευλευθερωθούν πολύτιμοι πόροι για την ελληνική οικονομία.

Επιπλέον, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Στουρνάρας λέει ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανανεωθούν τα ομόλογα που είχαν δοθεί το 2009 στις τράπεζες, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, και τα οποία πρέπει να εξοφληθούν εντός του 2014.

Έτσι λοιπόν με τις κινήσεις σε αυτά τα δύο μέτωπα, το οικονομικό επιτελείο μπορεί να εξασφαλίσει κεφάλαια ύψους 14,5 δισ. ευρώ, με τα οποία θα καλυθεί το -όποιο- δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό, χωρίς να χρειασθεί να προχωρήσει σε νέα επώδυνα μέτρα.

Ο κ. Στουρνάρας αποκλείει το άνοιγμα του ασφαλιστικού, τη μείωση του κατώτατου μισθού, το «κούρεμα» των καταθέσεων και τις μαζικές κατασχέσεις από την Εφορία.

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ακόμα ότι οι διαπραγματεύσεις για τo χρηματοδοτικό κενό θα διεξαχθούν στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, ενώ η συζήτηση για τα μέτρα μείωσης του χρέους θα ξεκινήσει μετά τον Απρίλιο του 2014.

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση αν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, δηλώνει ότι «μέχρι το Μάιο - Ιούνιο» έχει «πολλή δουλειά» και προσθέτει ότι «μετά τα πάντα είναι ανοιχτά», αν και όπως λέει ποτέ δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα και Ιρλανδία στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup

Νευρικότητα και προβληματισμός στο Μαξίμου ενόψει Eurogroup