ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο για την επιμήκυνση του χρέους που συζητούν κυβέρνηση-τρόικα

Το σχέδιο για την επιμήκυνση του χρέους που συζητούν κυβέρνηση-τρόικα

Σε προχωρημένο στάδιο φέρεται να βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα για το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που, όπως άλλα δείχνουν, δεν θα περιλαμβάνει κούρεμα, αλλά επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής σε βάθος 50 ετών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Real News, καθώς είναι δεδομένη η άρνηση των Ευρωπαίων -και κυρίως των Γερμανών εταίρων- να προχωρήσουν σε διαγραφή τμήματος των δανείων προς την Ελλάδα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο για την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με ορίζοντα 50ετίας.

Το πώς θα γίνει αυτό δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Ενδέχεται να αφορά την έκδοση ομολόγου μακροπρόθεσμης διάρκειας υπό την κάλυψη της ΕΚΤ ή νέα σύμβαση με δύο ή τρία ομόλογα μικρότερης χρονικής διάρκειας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο θα εκτυλιχθεί σε δύο φάσεις:

Η πρώτη προβλέπει τη μετάθεση της αποπληρωμής του δεύτερου πακέτου στήριξης (130 δισ. ευρώ) στη επόμενη 50ετία και σε δεύτερη φάση η αντικατάσταση του υπόλοιπου ποσού (άλλα 100 από τα συνολικά 230 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από την τρόικα) με 25ετή ομόλογα, όπως έγινε και στην Ιρλανδία.

Το επιτόκιο θα είναι το ίδιο περίπου με το υφιστάμενο (Euribor 3 μηνών).

Στις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει με τους δανειστές φαίνετα ότι δεν είναι αρνητικοί σε μία τέτοια λύση, ωστόσο μεταθέτουν τον χρόνο των αποφάσεων για την άνοιξη του 2014.