ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρές πιέσεις της τρόικας για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών

Ισχυρές πιέσεις της τρόικας για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών

Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων ήταν το κεντρικό θέμα της συνάντησης που είχε το πρωί της Πέμπτης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επισήμανει την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι επανειλημμένως έχει δηλώσει ο κ. Χατζηδάκης, ότι δεν θα αλλάξει ο «νόμος Κατσέλη» ούτε ο μεταγενέστερος «νόμος 4.161» για τους ενήμερους δανειολήπτες μέσω των οποίων προστατεύονται οι δανειολήπτες που έχουν χαμηλά ή ανύπαρκτα εισοδήματα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που δεν μπορούν και σε αυτούς που δεν θέλουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, και παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει το κράτος να παρέχει προστασία σε κακοπληρωτές που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν.

Οπότε η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, όπως εκτιμά το υπουργείο, θα πρέπει να αφορά εκείνους που έχουν και δεν πληρώνουν.

«Κόκκινα» δάνεια

Στο μεταξύ, από τα τέλη Σεπτεμβρίου έχει λάβει η τρόικα και το σχέδιο του υπουργείου για τους δανειολήπτες, μέσω του οποίου επιδιώκεται να μην υπάρξει ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων.

Πρόκειται για ένα κείμενο αρχών με το οποίο καθορίζονται δύο βασικοί όροι στην καταναλωτική πίστη, οι «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης», αλλά και ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης». Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το πλέγμα αυτών των δράσεων, οι οποίες δεν θα είναι υποχρεωτικές για κανένα από τα μέρη (τράπεζες, δανειολήπτες), θα αποτελέσουν ένα εργαλείο διαπραγμάτευσης μεταξύ του δανειολήπτη και της τράπεζας για μια νέα συμφωνία αναχρηματοδότησης.

Επαγγελματικές μισθώσεις

Εκτός από τους πλειστηριασμούς και την καταναλωτική πίστη, οι επαγγελματικές μισθώσεις είναι ένα ακόμη θέμα διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται ότι έχει τεθεί υπόψη της τρόικας πρόταση η οποία προβλέπει τη διατήρηση του χρόνου μίσθωσης στις παλαιές συμβάσεις έως τη λήξη τους και τριετή περίοδο συμβολαίων για τις νέες, με την τρόικα πάντως να επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση.