ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκλιπαρούν για τη δόση ώστε να πληρώσουν τους δανειστές!

Εκλιπαρούν για τη δόση ώστε να πληρώσουν τους δανειστές!

Καταδικάζουν το λαό σε φτώχεια για 68, 6 δισ. αλλά δίνουν 40 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια!

Πάνω από 40 δισ. ευρώ αναμένεται να δανειστεί το ελληνικό δημόσιο από έντοκα γραμμάτια, μέσα στο επόμενο έτος, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες.

Μετά από ένα κούρεμα ομολόγων, μια ανταλλαγή ομολόγων και μειώσεις επιτοκίων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά τρόπους να ανταπεξέλθει στις αυξημένες δανειακές της υποχρεώσεις.

Οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες του 2014 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 68,62 δισ. και διαμορφώνονται ως εξής:
-Καθαρός δανεισμός: 3,64 δισ. ευρώ (έλλειμμα προϋπολογισμού, συμμετοχή στον ESM κ.α.)
-Χρεολύσια: 24,9 δισ.
-Έντοκα γραμμάτια: 40,05 δισ.
-Σύνολο: 68,62 δις ευρώ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει για βραχυπρόθεσμες δαπάνες ύψους 40 δισ. ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας.

Τα έντοκα θεωρούνται ως η πλέον ακριβή λύση, αφού το επιτόκιό τους διαμορφώνεται πέριξ του 4% για τις δυο εκδόσεις, ενώ ως επί των πλείστων καλύπτονται από τις ελληνικές τράπεζες.

Αυτό σημαίνει, ότι το ίδιο το κράτος απορροφά τα όποια λιγοστά διαθέσιμα κεφάλαια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (δανεισμένα από το ίδιο το κράτος για την ανακεφαλαιοποίησή τους), τα οποία κάλλιστα θα μπορούσαν να τα διαθέσουν στην πραγματική οικονομία, η οποία και στερείται άμεσης ρευστότητας.

Αυτά τα 40 δισ. ευρώ θα αναχρηματοδοτούνται μέσα στο έτος, καθώς το ύψος των εντόκων που είναι «ενεργά» δεν πρέπει να ξεπερνά – την ίδια χρονική περίοδο – τα 15 δισ. ευρώ.

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB