ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλη παγίδα με τις αποδείξεις - Τι να προσέξετε

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλη παγίδα με τις αποδείξεις - Τι να προσέξετε

Σε παγίδα για τους φορολογούμενους μπορεί να εξελιχθεί η μείωση του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων από το 2014.

Την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε από τη Βουλή η μείωση του απαιτούμενου ποσού στο 10% του εισοδήματος, από 25% που ισχύει για τα εισοδήματα του 2013.

Ωστόσο, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θα μειωθούν επίσης και οι αποδείξεις που θα γίνονται αποδέκτες.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εστιάσει στη συλλογή αποδείξεων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή, όπως από συνεργεία αυτοκίνητων, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, δικηγόρους, γιατρούς, μπαρ και εστιατόρια.

Ωστόσο, λόγω της συρρίκνωσης των αποδοχών, το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος δαπανάται για την αγορά βασικών ειδών.

Παρά τη μείωση λοιπόν του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, πολλοί φορολογούμενοι θα δυσκολευθούν να συγκεντρώσουν τις "επιλέξιμες" αποδείξεις και να αποφύγουν το πρόστιμο.

Έτσι, για έναν συνταξιούχο με εισόδημα 8.000 ευρώ θα είναι πολύ δύσκολο να καλύψει τα 800 ευρώ, όπως και για μια οικογένεια με εισόδημα 25.000 το ποσό των 2.500 ευρώ σε αποδείξεις που πλέον απαιτούνται.

Αποτέλεσμα; Οι φορολογούμενοι να κινδυνεύουν με επιπλέον φόρο 22%!

Διαβάστε επίσης:

Ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζεύουμε για το 2014

Σε ισχύ το μέτρο των αποδείξεων και το 2014