ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Πολλές ενθαρρυντικές ενδείξεις στην Ευρωζώνη

Ντράγκι: Πολλές ενθαρρυντικές ενδείξεις στην Ευρωζώνη

«Πολλές ενθαρρυντικές ενδείξεις» στην Ευρωζώνη «βλέπει» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, αν και ο ομόλογός του της γερμανικής Μπούντεσμπανκ υιοθετεί ένα λιγότερο αισιόδοξο τόνο.

«Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά υπάρχουν πολλές ενθαρρυντικές ενδείξεις» δηλώνει ο Ντράγκι στο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

Όπως λέει ο Ντράγκι, «υπάρχει αυτός ο ιδιότροπος φόβος μήπως τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα: Κάθε φορά άκουγε κανείς, "Θεέ μου, αυτός ο Ιταλός καταστρέφει τη Γερμανία"». Όμως στο τέλος του 2013 «ο πληθωρισμός είναι χαμηλός, οι αβεβαιότητες υποχώρησαν» προσθέτει.

Ο ομόλογός του της γερμανικής Μπούντεσμπανκ, ο Γενς Βάιντμαν, πάντως, υιοθέτησε έναν λιγότερο αισιόδοξο τόνο σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα, εκτιμώντας πως η κρίση θα μπορούσε «να αναζωπυρωθεί» το 2014.

«Βεβαίως αυτή τη στιγμή οι αγορές έχουν ησυχάσει» λέει ο Βάιντμαν στη γερμανική εφημερίδα Bild, επισημαίνοντας όμως πως «αυτή η ηρεμία μπορεί να είναι απατηλή».

Ο κεντρικός τραπεζίτης καλεί για άλλη μία φορά τις ευρωπαϊκές χώρες να μη χαλαρώσεις τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, τονίζοντας πως «πρέπει καθένας να έχει συνείδηση της ευθύνης του». Η έκκληση ισχύει και για τη Γερμανία, διευκρινίζει, σημειώνοντας πως η χώρα πρέπει «να συνεχίσει να εξοπλίζεται για το μέλλον».

Ερωτηθείς για το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, ο Βάιντμαν λέει πως θα πρέπει «να προσέξουμε να τα αυξήσουμε εγκαίρως» και υπενθυμίζει «τους κινδύνους και τις παρενέργειες» από τα χαμηλά επιτόκια.

Ο Ντάγκι από την πλευρά του δεν βλέπει ανάγκη για ανάληψη δράσης ως προς τα επιτόκια αυτή τη στιγμή, όπως λέει στο Spiegel.