ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Γαλλία θα επενδύσει στην Τουρκία

Η Γαλλία θα επενδύσει στην Τουρκία

Η Γαλλία και η Τουρκία αναθερμάνουν τις σχέσεις τους. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα είναι ο πρώτος επίσημος επισκέπτης στην Τουρκία για το 2014.

Είναι η πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου μετά από 21 χρόνια, επισημαίνει το τούρκικο δημοσίευμα.

«Η Τουρκία θα αρχίσει τη νέα χρονιά με νέα διπλωματική επίθεση. Οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα τεθούν και πάλι στο τραπέζι και η Γαλλία θα κληθεί να αφαιρέσει τα εμπόδια των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Υπάρχει, ήδη, ένα μεγάλο δυναμικό μεταξύ των σχέσεων των δύο χωρών», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Φρανσουά Ολάντ θα αφιχθεί στην Άγκυρα στις 26 Ιανουαρίου και θα γίνει δεκτός με επίσημη τελετή από τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες και κατόπιν θα συζητήσουν με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το μέλλον των διμερών σχέσεων.

Η Γαλλία συμμετέχει με μια ιαπωνική-γαλλική κοινοπραξία στο έργο του πυρηνικού εργοστασίου στη Σινώπη, ύψους 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επίσης στην Αλεξανδρέττα η γαλλική εταιρεία GDF θα ξεκινήσει τη δημιουργία ενός εργοστασίου άνθρακα, επένδυση 7 με 8 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το δημοσίευμα.